Έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανοίγει το δρόμο για να μπει «λουκέτο» στο πυρηνελαιουργείου του Ντιπίου.
Έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανοίγει το δρόμο για να μπει «λουκέτο» στο πυρηνελαιουργείου του Ντιπίου. Η υπηρεσία καλεί την επιχείρηση να κινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης της άδειας λειτουργίας και των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να συμμορφωθεί με τα όσα από το νόμο προβλέπονται αλλά και με τα όσα προβλέπονται στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους της επιχείρησης. Παράλληλα, αφήνει σαφείς αιχμές για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα αυτό μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας.
Το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας απαντάει σε άλλο έγγραφο της νομαρχίας Λέσβου, η οποία ζητούσε διευκρινίσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας. Παράλληλα, όμως, κοινοποιείται στο Γραφείο της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, στο Γραφείο του νομάρχη Λέσβου, στο δήμο Ευεργέτουλα, στην ίδια την επιχείρηση, αλλά και στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Το πρώτο και εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η δυναμικότητα της μονάδας είναι 70 τόνοι το 24ωρο. Είναι η πρώτη φορά που επίσημο κρατικό έγγραφο αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα. Μέχρι τώρα είχαν ακουστεί και ειπωθεί πολλά, αλλά ποτέ δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας επίσημα έγγραφα.
Από τη δυναμικότητα που έχει η μονάδα αυτή, εξαρτάται το κατά πόσο μπορεί να εκχυλίσει την πυρήνα που παράγεται στη Λέσβο. Είναι γνωστό πως το πυρηνελαιουργείο του Ντιπίου, λόγω της μικρής δυναμικότητάς του, ακόμη και την παραγωγή πυρήνας του φετινού χειμώνα που ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, είναι αδύνατο να την εκχυλίσει εγκαίρως. Πολύ περισσότερο, δε θα μπορέσει να εκχυλίσει την πυρήνα μιας παραγωγικής χρονιάς όπως θα είναι αυτή του 2010 - 2011, σύμφωνα πάντα με υπάρχουσες εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με το έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το πυρηνελαιουργείου του Ντιπίου από το 2000 έπρεπε να είχε καταθέσει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ (ΕΑΡΘ ΠΕΧΩΔΕ), με την οποία θα ζητούσε να εξετασθεί αν απαιτείται αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μονάδας, όπως και αν θα έπρεπε να γίνεται αυτό κάθε χρόνο.
Το έγγραφο της περιφέρειας σχετικά με το πυρηνελαιουργείο στο Ντίπι
Επανεξέταση γενικώς
Σε άλλο σημείο του εγγράφου τονίζεται ότι οι άδειες λειτουργίας που έχουν εκδοθεί για αόριστη χρονική διάρκεια, επανεξετάζονται, για τη διαπίστωση της τήρησης ή μη των όρων που καθορίζονται σ’ αυτές, με τη συμπλήρωση πενταετίας από την έκδοσή τους. Κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει και στην περίπτωση του πυρηνελαιουργείου του Ντιπίου. Η μη επανεξέταση, με αρκετά μεγάλη επιείκεια, αποδίδεται στην υποστελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας της νομαρχίας, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εφησυχασμός στην επιχείρηση σχετικά με την ισχύ, ενδεχομένως και την εφαρμογή των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Διευθύνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «καρφώνει» τις υπηρεσίες της νομαρχίας για ολιγωρία στον έλεγχο της εν λόγω μονάδας.
Παράλληλα, η υπηρεσία της Περιφέρειας καλεί την επιχείρηση να υποβάλει άμεσα σχετικό αίτημα για ανανέωση - επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης, εκτός των τυπικά απαιτούμενων δικαιολογητικών, και για όσα μέτρα ή ενέργειες απαιτούνται προς αποκατάσταση κάθε παράβασης των περιβαλλοντικών όρων διαπιστωμένης από τις υπηρεσίες που διενήργησαν τους πρόσφατους ελέγχους.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μιχάλης Πολυπαθέλλης:
«Περιμένουμε τις ενέργειες της νομαρχίας»
Σχολιάζοντας το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα το «Ε» για το πυρηνελαιουργείο του Ντιπίου, ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, τονίζει: «Περιμένουμε να δούμε τις ενέργειες της νομαρχίας, που σαφώς υποδεικνύονται από το έγγραφο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Επίσης περιμένουμε να ενημερωθούμε ως δήμος για τις ενέργειες αυτές.»
|