4 Ιουλίου ξεκινάει η δακοκτονία

01/07/2012 - 05:56
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις αρχές του Ιούλη θα ξεκινήσει - εκτός απρόοπτου προβλήματος - η καταπολέμηση του δάκου στη Λέσβο. Χθες, μιλώντας στο «Ε», ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, Κυριάκος Βάσσος, δήλωσε πως «πιστεύει ότι θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 4 Ιούλη».
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις αρχές του Ιούλη θα ξεκινήσει - εκτός απρόοπτου προβλήματος - η καταπολέμηση του δάκου στη Λέσβο. Χθες, μιλώντας στο «Ε», ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, Κυριάκος Βάσσος, δήλωσε πως «πιστεύει ότι θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 4 Ιούλη».
Οι όποιες προσπάθειες έγιναν για ταχύτερη έναρξη της δακοκτονίας, από υπηρεσιακούς παράγοντες, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την ΕΑΣ Λέσβου και άλλους φορείς, απέτυχαν παταγωδώς.

Αυτές τις μέρες εξετάζεται η μοριοδότηση των υποψήφιων αρχιεργατών. Την Τρίτη το μεσημέρι αναμένεται να επικυρωθούν από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την Τετάρτη μάλλον θα δοθούν στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει λυθεί το ζήτημα με τους γεωπόνους που θα εργαστούν στο πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένας εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας στον ίδιο δημόσιο φορέα, δεν μπορεί να επαναπροσληφθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πέρυσι να απορριφθούν κάποιες αιτήσεις υποψήφιων αρχιεργατών, φέτος όμως έχει αλλάξει ο φορέας που προσλαμβάνει τους γεωπόνους, καθώς το πρόγραμμα της δακοκτονίας υλοποιείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κι όχι από τη Νομαρχία Λέσβου. Απ’ την άλλη, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, δεν μπορεί να θεωρηθεί νέος φορέας η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αφού είναι διάδοχος της Νομαρχίας Λέσβου.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει, πάντως, διευκρινίσεις για το ζήτημα. Έτσι και οι προσλήψεις των γεωπόνων θα κριθούν την Τρίτη μαζί με τις προσλήψεις των αρχιεργατών.
Για γραφειοκρατικούς λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός προμήθειας των φυτοφαρμάκων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δακοκτονία, με αποτέλεσμα να μην έχουν έρθει στη Λέσβο.

Ποιοι είναι;

Συνεπώς, λίγες μέρες πριν την έναρξη του προγράμματος δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι είναι αρχιεργάτες, ενώ είναι και πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα στις προσλήψεις των γεωπόνων αλλά και την προμήθεια των φυτοφαρμάκων.
Επιπλέον πρόβλημα είναι η μεγάλη μείωση του προσωπικού που θα απασχοληθεί στη δακοκτονία, πράγμα που σημαίνει ότι θα κρατήσει πολλές μέρες η πρώτη καθολική διαβροχή.
Το ευχάριστο είναι πως η παραγωγή ελαιοκάρπου είναι αρκετά όψιμη λόγω των εκτεταμένων βροχοπτώσεων το Μάιο και τον Ιούνιο. Όψιμη παραγωγή σημαίνει καθυστέρηση στην προσβολή του καρπού από το δάκο. Οι γεωπόνοι αναφέρουν ότι ο δάκος προσβάλλει τον καρπό της ελιάς όταν πήξει ο πυρήνας του, δηλαδή όταν γίνει ξυλώδες το κουκούτσι.

Η παραγωγή
Οι πρώτες εκτιμήσεις από την ανθοφορία και το δέσιμο του καρπού δείχνουν ότι η φετινή παραγωγή ελαιοκάρπου κυμαίνεται πάνω από το 50% της δυναμικότητας του ελαιώνα της Λέσβου, τονίζει ο κ. Βάσσος. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει στους 15.000 τόνους ελαιολάδου.
Για καλή χρονιά μιλάνε και οι ελαιοπαραγωγοί. Συγκεκριμένα, παραγωγοί από την περιοχή της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών αναφέρουν ότι περιμένουν η φετινή να είναι «μαξουλοχρονιά». Αντίστοιχες εκτιμήσεις κάνουν οι παραγωγοί της Γέρας και του Πλωμαρίου.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αναμένεται μεγάλη παραγωγή ακόμη και από ελαιώνες που είχαν δώσει υψηλή παραγωγή την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Αυτές βέβαια είναι οι πρώτες εκτιμήσεις. Σαφή εικόνα για τον όγκο της παραγωγής ελαιολάδου θα έχουμε τον Οκτώβριο.
Οι αυξημένες βροχοπτώσεις, εκτός από τις ευεργετικές συνέπειες, έχουν και τις αρνητικές. Συγκεκριμένα, παρατηρείται έξαρση προσβολής των ελαιώνων από το κυκλωκόνιο, ιδιαίτερα στους κάμπους της Γέρας και του Ιππείου.


Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης:
«Επίσπευση της δακοκτονίας»

Ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος της δακοκτονίας υποσχέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας, μιλώντας στη Βουλή.
Ο κ. Δριβελέγκας παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός είπε: «Οι διαγωνισμοί καθυστέρησαν πάρα πολύ λόγω της μείωσης του προσωπικού και άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ξέρετε πολύ καλά ότι αν περάσουν 30 μέρες - γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος - μέχρι να γίνει ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εν συνεχεία να υπογραφεί η σύμβαση και να εγκατασταθούν τα συνεργεία, η δακοκτονία θα γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις αρχές Αυγούστου, που δε θα έχει πλέον καμμία απολύτως αξία, δεδομένου ότι, όπως γνωρίζετε, εάν δε γίνει η σχετική δακοκτονία τώρα στην πήξη του πυρήνα, είναι σα να μη γίνει καθόλου.»
Επίσης υποσχέθηκε ότι το Σεπτέμβριο θα ανατεθεί μελέτη για την αντιμετώπιση του έλκους στους καστανιώνες της χώρας. Ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί και στον καστανιώνα της Αγιάσου. Η αντιμετώπιση του έλκους θα γίνει τον επόμενο Μάιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey