Μεγάλο είναι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία μονάδας repasso στη Λέσβο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του «Ε».
Μεγάλο είναι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία μονάδας repasso στη Λέσβο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του «Ε». Αυτό σημαίνει ότι η ΕΑΣ Λέσβου δεν κινείται μόνη της σε αυτή την κατεύθυνση, κι ίσως τώρα που αποκαλύπτονται κι άλλοι ενδιαφερόμενοι, να υποχρεωθεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα. Διότι, όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, τα επόμενα χρόνια στην τοπική αγορά του ελαιολάδου θα κυριαρχεί όποιος θα ελέγχει τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την πραγματοποίηση μιας μονάδας repasso, να σημειώσουμε, είναι πολύ μεγάλα, καθώς ανέρχονται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γνωστός επιχειρηματίας της Λέσβο κ. Μανώλης Τζανέτος έχει έρθει ήδη σε επαφή με ισπανικές εταιρείες που μπορούν να του πουλήσουν την τεχνογνωσία και το μηχανολογικό εξοπλισμό που απαιτούνται για να δημιουργηθεί η μονάδα αυτή. Ο ίδιος μάς εξήγησε ότι υπήρξε μια σκέψη και η διερεύνησή της. Όμως τώρα ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός έχει ματαιωθεί. Στόχος ήταν να αξιοποιηθεί το πυρηνέλαιο που θα παραγόταν για την παραγωγή βιοντίζελ. Αλλά το υψηλό του κόστος ματαίωσε το σχεδιασμό. Ο κ. Τζανέτος θα συνεργαστεί με την Europolat στον τομέα αυτό.
Κορυφαίος συνεταιριστής της Λέσβου μάς έλεγε χθες το μεσημέρι ότι «ήταν αναμενόμενο, από τη στιγμή που η ΕΑΣ Λέσβου καθυστερεί στο να πραγματοποιήσει αυτή την επένδυση, να ενδιαφερθούν να την κάνουν οι ιδιώτες. Είναι πολύ περισσότεροι από έναν που έχουν ενδιαφερθεί. Νομίζω όμως ότι αν κινηθεί γρήγορα η Ένωση, θα παγώσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών.».
Σε συνεργασία
Οποιοσδήποτε ιδιώτης προχωρήσει σε αυτή την επένδυση, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συνεργασία με ένα μεγάλο αριθμό ελαιοτριβείων. Κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Διότι τα ελαιοτριβεία, για να παραδίδουν την πυρήνα τους σε μονάδα repasso, θα πρέπει να μετατραπούν σε διφασικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβαρυνθούν με ένα μικρό μεν κόστος, όχι αμελητέο δε.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΑΣ Λέσβου είναι η εξεύρεση του οικοπέδου όπου θα δημιουργηθεί η μονάδα. Γι’ αυτό και με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της έχει δημιουργηθεί τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους κ.κ. Γιαζιτζόγλου, Πατέστο και Αθανασίου, που ασχολείται με το θέμα. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπάρχει θετική κατάληξη. Παράλληλα μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου να έχουν επαφές με την Pieralisi αλλά και την τουρκική εταιρεία που πρόσφατα επισκέφθηκαν.
Ενδιαφέρον για την πυρήνα
Πέρα από τις μακροπρόθεσμες λύσεις, έντονη κινητικότητα υπάρχει και γύρω από τη διαχείριση της πυρήνας που παράγουν τα ελαιοτριβεία της Λέσβου.
Αρκετοί ιδιώτες επιχειρηματίες ψάχνουν να βρουν το κατάλληλο καράβι για να μεταφέρουν την πυρήνα εκτός νησιού.
Κάποιοι σκέπτονται να τη μεταφέρουν στην Τουρκία, αφού εκεί βρίσκονται τα κοντινότερα πυρηνελαιουργεία στη Λέσβο. Κάποιοι άλλοι έχουν έρθει σε επαφή με πυρηνελαιουργεία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πυρήνα είναι μεγάλο, μια και τα έσοδα από τη μεταφορά της θα είναι πολύ μεγάλα για όποιον αναλάβει να τη μεταφέρει.
Ωστόσο η λύση αυτή δεν είναι η πλέον λειτουργική. Διότι για να φορτωθεί η πυρήνα σε πλοίο θα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο λιμάνι. Όμως κανένα λιμάνι της Λέσβου δε διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους για την πυρήνα. Συνεπώς θα πρέπει να μεταφέρεται απ’ ευθείας από τα ελαιοτριβεία στο πλοίο, πράγμα πρακτικά δύσκολο να γίνει εν μέσω της ελαιοκομικής περιόδου.
Ένα πλοίο χωρητικότητας 2.000 τόνων για να γεμίσει απ’ ευθείας από φορτηγά, θα πρέπει να παραμείνει στο λιμάνι για περίπου δύο ημέρες, αν υπολογίζουμε ότι τα φορτηγά μπορούν να μεταφέρουν 20 με 30 τόνους το καθένα, συνεπώς θα πρέπει να φθάσουν στο λιμάνι 80 φορτηγά ή να γίνουν προς το λιμάνι 80 δρομολόγια τριαξονικών φορτωμένα με πυρήνα. Αν το πλοίο έχει χωρητικότητα 5.000 τόνων, τότε χρειάζονται να περάσουν από το λιμάνι 200 τριαξονικά.
Αν υποθέσουμε ότι φέτος θα έχουμε 15.000 τόνους ελαιόλαδο, εκτιμούμε ότι η πυρήνα που θα παραχθεί στη Λέσβο θα πλησιάσει τους 60.000 τόνους.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η ΕΑΣ Λέσβου επιθυμεί να επαναλειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο της στη Σκάλα Παμφίλων. Γι’ αυτό και παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις που γίνονται από τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε καμμία κίνηση που να δείχνει τις προθέσεις της.
Αυτός είναι ο λόγος που τις προηγούμενες ημέρες ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, σε δηλώσεις του στην «Τηλεόραση Μυτιλήνης», έδειξε ότι εναγωνίως περιμένει τις ενέργειες της ΕΑΣ Λέσβου.
Ένας από τους λόγους που η ΕΑΣΛ δεν κάνει καμμία κίνηση για την επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου, είναι ότι θέλει να αποφύγει τις αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων των Παμφίλων, ώστε να πάψει να αντιμετωπίζεται στην υπόθεση αυτή ως το μαύρο πρόβατο.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.