Ορισμένες κρίσιμες διευκρινίσεις για τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Συγκεκριμένα, το κατώτερο όριο παραγωγής γάλακτος ανά προβατίνα για να μπει ένας παραγωγός στο πρόγραμμα είναι τα 60 κιλά.
Ορισμένες κρίσιμες διευκρινίσεις για τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Συγκεκριμένα, το κατώτερο όριο παραγωγής γάλακτος ανά προβατίνα για να μπει ένας παραγωγός στο πρόγραμμα είναι τα 60 κιλά. Το όριο αυτό θα ισχύσει και για το κλασσικό πρόγραμμα Σχέδια Βελτίωσης, που πρόκειται να ανοίξει στα τέλη του χρόνου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προ ημερών ο υπουργός.
Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου και της Λήμνου έχει η επισήμανση του υπουργού ότι προϋπόθεση για την αποπληρωμή της ενίσχυσης όσων εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι να διαθέτουν άδεια λειτουργίας για τις μονάδες τους. «Δε νοείται η ενίσχυση κτηνοτροφικών μονάδων που λειτουργούν χωρίς άδειες λειτουργίας (παράνομα). Εφόσον κατά την υποβολή της υποψηφιότητας για ένταξη δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας, ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσής της. Εάν υποβάλλει δύο φακέλους πληρωμής, τότε θα πρέπει με τον πρώτο φάκελο πληρωμής να υποβάλει άδεια ίδρυσης της μονάδας του. Σε κάθε περίπτωση, κατά την αποπληρωμή υποβάλλει την άδεια λειτουργίας», υπογραμμίζει ο υπουργός.
Το ζήτημα αυτό το είχαμε επισημάνει από τις στήλες τού «Ε» αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων κτηνοτρόφων που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Οι δύο ανωτέρω αδειοδοτήσεις μπορούν να έχουν ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έγκρισης του μικρού σχεδίου βελτίωσης.
Επίσης ο υπουργός επισημαίνει ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση οικοδομικής άδειας για την αποπληρωμή της επένδυσης. Αυτό, όμως, δεν απαλλάσσει τους δικαιούχους από τη γενικότερη υποχρέωση τήρησης των νόμιμων υποχρεώσεών τους.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ο κ. Σκανδαλίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση στο μέλλον, εφόσον κριθεί απαραίτητο.