Το δίκτυο ανταλλαγής σπόρων από ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες για βιολογικές καλλιέργειες, «Το σπόρι της Λήμνου», θα συμμετέχει για πρώτη φορά στην 11η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
«Το σπόρι της Λήμνου» στην 11η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών
Το δίκτυο ανταλλαγής σπόρων από ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες για βιολογικές καλλιέργειες, «Το σπόρι της Λήμνου», θα συμμετέχει για πρώτη φορά στην 11η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, που είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του «Πελίτι» για τις ντόπιες ποικιλίες και τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα.
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου της Δράμας, αύριο Σάββατο στις 30 Απριλίου από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.
Οι στόχοι της γιορτής, είναι να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές, παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
Όλες οι ανταλλαγές θα γίνουν ελεύθερα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος. Είναι μια γιορτή ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο, που θέλει να αποκτήσει ή να ανταλλάξει σπόρους. Η ανταλλαγή των σπόρων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και πάνω σε κάθε σακουλάκι αναγράφεται η ποικιλία, η περιοχή καλλιέργειας, το όνομα του καλλιεργητή, καθώς και ο τρόπος καλλιέργειας.
Ο υπεύθυνος από «Το σπόρι της Λήμνου», Παντελής Κελεσίδης, δήλωσε στο «Ε»: «Η συμμετοχή μας σ’ αυτή τη μεγάλη πανελλαδική συνάντηση ανταλλαγής σπόρων, θα είναι για μας μια μεγάλη εμπειρία. Θα γνωριστούμε με τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ανταλλαγή των σπόρων και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ακόμη πιο γνωστή τη δική μας ομάδα, “Το σπόρι της Λήμνου”».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 και 18 Απριλίου, γιορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα Δράσης για τους Σπόρους. Με τον τίτλο «Οι σπόροι είναι νομάδες από τη φύση τους, ας τους βοηθήσουμε να ταξιδέψουν», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, διεκδίκησαν ενεργά το δικαίωμα να παραμείνει η παραγωγή σπόρων στα χέρια των μικρών αγροτών και κηπουρών.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «μια μεγάλη ποικιλία φυτών έχει θρέψει την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι σπόροι που έχουμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές, είναι η βάση της ζωής και είναι ουσιώδεις για τη διατροφική αυτάρκεια». Οι διοργανωτές αλλά και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, δήλωσαν ότι «τα μεγάλα τραστ της βιομηχανίας σπόρων, είναι αποφασισμένα να αποκτήσουν τον παγκόσμιο έλεγχο. Αυτό κατέστη σαφές με τη γενετική μηχανική, τις πατέντες σε φυτά και ζώα, την εισαγωγή της πληρωμής δικαιωμάτων για την αναπαραγωγή σπόρων».
Καμπάνια
Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε η καμπάνια «Σπέρνοντας το Μέλλον - Συγκομίζοντας Ποικιλομορφία» ως διαμαρτυρία κατά της αναμενόμενης νέας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους σπόρους «η οποία κυριαρχείται από τα συμφέροντα των μεγάλων σποροπαραγωγικών εταιρειών».
Στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκαν δεκάδες χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατατέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και ζητήθηκε η διεξαγωγή έρευνας ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσον οι νόμοι αυτοί παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην τροφή και την πρόσβαση σε σπόρους.
Στη Λήμνο τώρα, η τοπική ομάδα ανταλλαγής σπόρων, τους τελευταίους μήνες έχει δραστηριοποιηθεί εντάσσοντας νέα μέλη. Ο κ. Κελεσίδης μίλησε γι’ αυτή τη προσπάθεια τονίζοντας ότι: «Ξεκινήσαμε δυναμικά για να ενισχυθεί η τοπική ομάδα, έχουμε σπόρους που τους δίνουμε σ’ όποιον ενδιαφέρεται και αυτός με την σειρά του αν πάει καλά η σοδειά του, θα μας τους επιστρέψει». Σ’ ό,τι αφορά στο ενδιαφέρον από διάφορες περιοχές της χώρας για τους σπόρους και τις τοπικές ποικιλίες της Λήμνου, ο κ. Κελεσίδης σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ντόπιες ποικιλίες, για τα καρπούζια και τα πεπόνια και για το σιτάρι, τη ντόπια ποικιλία “Μαυραγάνι”. Σε μικρές ποσότητες, είναι εύκολο να στείλουμε σε όποιον μας το ζητήσει».
Α. Σπυ.