Δε μείωσε τις τιμές η Ένωση

01/07/2012 - 05:56
Από τις αρχές του Οκτωβρίου αντιστράφηκε το ανοδικό κλίμα στην αγορά του ελαιολάδου. Οι τιμές κινούνται σταθεροποιητικά, αν και παράλληλα είναι εμφανές ότι δέχονται πιέσεις για μείωση, καθώς το ιταλικό ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο.
Από τις αρχές του Οκτωβρίου αντιστράφηκε το ανοδικό κλίμα στην αγορά του ελαιολάδου. Οι τιμές κινούνται σταθεροποιητικά, αν και παράλληλα είναι εμφανές ότι δέχονται πιέσεις για μείωση, καθώς το ιταλικό ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο, γεγονός το οποίο προκαλεί σοβαρό προβληματισμό σε μια στιγμή κατά την οποία στις πρώιμες περιοχές της χώρας ξεκίνησε ήδη η έκθλιψη φρέσκων ελαιολάδων (Μεσσηνία και Λακωνία).

Οι πρώτες προσφορές των Ιταλών σε ό,τι αφορά στα φρέσκα ελαιόλαδα που είχαν βγει στην περιοχή της Μεσσηνίας, ήταν 2,80 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή στην οποία διαπραγματεύονταν τα αποθέματα ελαιολάδου της περιόδου 2008 - 2009 ήταν στα 2,75 ευρώ ανά κιλό για εξαιρετικής ποιότητας παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία είναι είδος ανεπαρκές. Οι τιμές για τα βιομηχανικά ελαιόλαδα (πεντάρια), διαμορφώνονται γύρω στα δυο ευρώ ανά κιλό. Οι παραπάνω τιμές είναι τιμές χονδρικής κι όχι τιμές παραγωγού.
Στην Ισπανία, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έδειχνε να σταθεροποιείται λίγο κάτω από τα 2,50 ευρώ το κιλό. Συνολικά τον Οκτώβριο έδειξε ότι έκλεισε ο κύκλος της μικρής ανόδου των τιμών του ελαιολάδου που είχαμε στην ισπανική αγορά. Η άνοδος αυτή ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο και φαίνεται ότι κορυφώθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια μικρή υποχώρηση των τιμών, μέχρι τον Οκτώβριο που, παρά τα σκαμπανεβάσματα, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Δηλαδή η αγορά έδειξε ότι δε θέλει τα ισπανικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα να ξεπεράσουν τα 2,50 ευρώ το κιλό (τιμή χονδρικής), σε αυτήν τη φάση.
Κύριο χαρακτηριστικό και της ισπανικής αγοράς είναι η πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα αποθέματα στο τέλος του Οκτωβρίου.
Οι παραπάνω εξελίξεις διαμορφώνονται λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η παραγωγή φρέσκου ελαιολάδου στην Ελλάδα και την Ιταλία. Συνήθως αυτή την εποχή οι μεγάλες τυποποιητικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν στις αποθήκες τους τις ποσότητες ελαιολάδου που επιθυμούν. Οι μικρές αγορές που κάνουν, αφορούν σε ποιοτικά ελαιόλαδα για να φτιάξουν τα σωστά μείγματα.
Συνεπώς το κλίμα στην αγορά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό για τους παραγωγούς. Εν ολίγοις σε αυτήν τη φάση θεωρούμε απίθανη μια ανοδική κίνηση των τιμών.


Η πορεία των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, την τελευταία τριετία

Στη Λέσβο

Η ΕΑΣ Λέσβου έχει επιλέξει να κρατήσει σταθερές τις τιμές παραγωγού, παρά το ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα διαμορφώνονται πτωτικές τάσεις. Ωστόσο αν οι πτωτικές τάσεις ενισχυθούν, τότε ίσως και η ΕΑΣΛ να αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει τις τιμές της προς τα κάτω.
Η Ένωση είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει τις τιμές του ελαιολάδου σταθερές, καθώς το προηγούμενο διάστημα δεν τις είχε ανεβάσει στα ανώτατα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό τα τρία δέκατα, όπως είχαν κάνει άλλες ελαιοπαραγωγικές ενώσεις της χώρας.

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου

Στους 2.746.000 τόνους εκτιμάται η παραγωγή ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου τις προηγούμενες ημέρες. Η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας διαμορφώθηκε τελικά στους 1.027.000 τόνους, δηλαδή ήταν σημαντικά χαμηλότερη από το επίπεδο των 1.200.000 τόνων που την ήθελαν οι αρχικές εκτιμήσεις, ενώ τα στοιχεία που έδωσε η χώρα μας στο Συμβούλιο αναφέρουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου έφθασε στους 305.000 τόνους.
Σε ό,τι αφορά στη νέα χρονιά, το Συμβούλιο εκτιμά ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι αυξημένη σε σχέση με την περσινή, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν αυτή την εξέλιξη. Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου διαμορφώνεται στους 2.843.000 τόνους.
Οι εισαγωγές ελαιολάδου αναμένεται να κλείσουν με μεγάλη μείωση, της τάξης του 16%, κυρίως λόγω της μείωσης εισαγωγών από την Ιταλία και την Ισπανία. Οι οποίες εισάγουν λάδια από άλλες χώρες της Μεσογείου τα τυποποιούν και τα επανεξάγουν. Στα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου καταγράφονται η μεγάλη υστέρηση των εισαγωγών τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου, καθώς και η αύξηση κατά 20% των εισαγωγών τον Ιούνιο. Οι εξαγωγές παρουσιάζουν οριακή ανάκαμψη 1,2%.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey