Την τελευταία στιγμή καθορίστηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την είσπραξη από τους αμπελουργούς της ενιαίας ενίσχυσης.
Την τελευταία στιγμή καθορίστηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την είσπραξη από τους αμπελουργούς της ενιαίας ενίσχυσης. Η οποία θα ανέλθει στα 13 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 16 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Από φέτος οι αμπελοκαλλιεργητές θα λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση, όπως και οι παραγωγοί των περισσότερων αγροτικών προϊόντων. Η απόφαση αυτή λήφθηκε πριν από ένα χρόνο στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας. Πέρυσι το καλοκαίρι, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέκος Κοντός, είχε ανακοινώσει ότι εκτός από τους κοινοτικούς πόρους που θα διατεθούν για την επιδότηση αυτή θα υπάρχει σημαντική ενίσχυση και από τους εθνικούς πόρους.
Στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες προβλέπεται ότι, από τις 700.000 που είναι οι δηλωμένες εκτάσεις, 300.000 στρέμματα αμπελώνων θα λάβουν στρεμματική επιδότηση για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.
Ο περιορισμός των προς επιδότηση εκτάσεων έγινε με το σκεπτικό της στήριξης των βιώσιμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της αύξησης του μέσου κλήρου των αμπελιών. Με βάση τα όσα αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από φέτος μπορούν να ενεργοποιούν ατομικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης και να επιδοτούνται:
- Οι κάτοχοι αμπελώνων στα νησιά, τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, που διαθέτουν αμπελώνες έκτασης από πέντε στρέμματα και πάνω, με εξαίρεση τα μικρά νησιά, με πληθυσμό κάτω των 3.000 μόνιμων κατοίκων, την Κρήτη και την Εύβοια.
- Για τα μικρά νησιά με μόνιμους κατοίκους κάτω των 3.000, προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη αμπελώνα άνω του ενός στρέμματος.
- Για την Κρήτη, την Εύβοια (εξαιρουμένων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών τους, όπου εισπράττεται η κοινοτική εξισωτική αποζημίωση και ισχύει το όριο των πέντε στρεμμάτων) και για την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα απαιτείται η κατοχή αμπελώνα από 10 στρέμματα και πάνω.
Τα παραπάνω αποτελούν τα κατώτατα όρια, γιατί θεσπίστηκαν και ανώτατα.
Έτσι, σε όλες τις περιπτώσεις, στρεμματική ενίσχυση θα εισπράττουν οι αμπελουργοί για εκτάσεις αμπελώνων μέχρι 50 στρέμματα. Όσοι κατέχουν αμπελώνες από 50 μέχρι και 150 στρέμματα, θα εισπράττουν και πάλι ενίσχυση μόνο για τα 50 πρώτα στρέμματα. Όσοι κατέχουν αμπελώνες πάνω από 150 στρέμματα, δεν εισπράττουν καθόλου ενιαία στρεμματική ενίσχυση.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωση που δεν υπάρχει υπέρβαση του ορίου των 300.000 στρεμμάτων. Διότι, εάν υποβληθούν αιτήσεις για ενίσχυση μεγαλύτερων εκτάσεων, τότε θα υπάρξει αναλογική μείωση (οριζόντια) της στρεμματικής ενίσχυσης για όλους τους αμπελουργούς.
Με τα δεδομένα αυτά, οι εκπρόσωποι των αμπελουργικών και οινοποιητικών συνεταιρισμών υπολογίζουν για φέτος την κοινοτική στρεμματική ενίσχυση που θα εισπράξουν όσοι αμπελουργοί πληρούν τα παραπάνω κριτήρια στα 40 περίπου ευρώ το στρέμμα, ενώ από του χρόνου και μετά γύρω στα 50 ευρώ το στρέμμα.