Στα επόμενα δύο χρόνια!

01/07/2012 - 05:56
Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να περιοριστεί ο πληθυσμός των αγριοκούνελων στη Λήμνο, ώστε πλέον να μη δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις αγροτικές εκτάσεις και τις καλλιέργειες του νησιού.
Λύση του προβλήματος με τα αγριοκούνελα

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να περιοριστεί ο πληθυσμός των αγριοκούνελων στη Λήμνο, ώστε πλέον να μη δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις αγροτικές εκτάσεις και τις καλλιέργειες του νησιού.
Ο τρόπος εξάπλωσης της θανατηφόρου νόσου, καθώς και οι κλιματικές συνθήκες και κατά πόσο θα επηρεάσουν την εξάπλωση του ιού της μυξωμάτωσης, απασχολούν τους φορείς της Λήμνου και ειδικότερα τα μέλη της επιτροπής που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα αγριοκούνελα.


Παράλληλα, έρχεται ξανά στη δημοσιότητα η πρόταση που είχε καταθέσει ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προς το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο, καθώς σε μελέτη είχε γίνει σαφέστατη πρόβλεψη για την παρουσία του συγκεκριμένου ιού σ’ ό,τι αφορά στον έλεγχο και την εξάλειψη των αγριοκούνελων. Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιελάμβανε εκτίμηση του πληθυσμιακού μεγέθους των αγριοκούνελων σε συνδυασμό με μεθόδους πεδίου και στατιστικής, ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για την πρόβλεψη της δυναμικής του πληθυσμού και ανάπτυξη σεναρίων για τον έλεγχο και την εξάλειψη των αγριοκούνελων.

Το είχαν πει
Οι τρεις καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που είχαν προτείνει τη συγκεκριμένη μελέτη, ήταν οι Γιώργος Κόκκορης, επίκουρος καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας, Τριαντάφυλλος Ακριώτης, επίκουρος καθηγητής Ζωικής Οικολογίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος, και Γιάννης Μυριτζής, επίκουρος καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έτυχε της έγκρισης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μη γίνει αποδεκτή.
Έξι χρόνια αργότερα, ο ένας εκ των τριών καθηγητών ο κ. Κόκκορης δηλώνει στο «Ε»: «Όταν προέκυψε το πρόβλημα, είχαμε καταθέσει πρόταση στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο για την εκπόνηση μελέτης, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό που είχαμε προτείνει εμείς τότε, ήρθε η ίδια η φύση να το εφαρμόσει αρκετά χρόνια μετά.» Σ’ ό,τι αφορά στην εξέλιξη της νόσου και στην εικόνα που θα διαμορφωθεί στους πληθυσμούς των αγριοκούνελων, ο κ. Κόκκορης τονίζει: «Αυτό που προβλέπουμε να συμβεί στη Λήμνο, είναι ότι τα επόμενα εάν - δυο χρόνια θα έχει μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός των αγριοκούνελων. Το ζήτημα με τους βιολογικούς εισβολείς είναι πολυσύνθετο και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων.»
Ο αντιδήμαρχος Λήμνου, κτηνίατρος και πρόεδρος της επιτροπής που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα αγριοκούνελα, Δημήτρης Μπουλώτης, δήλωσε: «Το θέμα του ελέγχου των αγριοκούνελων αποδείχθηκε μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που μας απασχόλησε χρόνια. Η κατάσταση όπως είχε εξελιχθεί στη Λήμνο ήταν σε οριακό σημείο, υπήρξαν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες και όλα αυτά έφεραν την εγκατάλειψη της γης από τους αγρότες. Εκτιμώ ότι η διασπορά της νόσου δε θα είναι ραγδαία και το πρόβλημα δε θα λυθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey