Σημαντικές διακρίσεις πέτυχαν τα ελαιόλαδα του Πλωμαρίου στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό διαγωνισμό Biol Grecia 2010. Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 17 έξτρα παρθένα βιολογικά ελαιόλαδα και από αυτά εννέα θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό Biol Prize 2010, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στην Ιταλία.
Σημαντικές διακρίσεις πέτυχαν τα ελαιόλαδα του Πλωμαρίου στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό διαγωνισμό Biol Grecia 2010. Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 17 έξτρα παρθένα βιολογικά ελαιόλαδα και από αυτά εννέα θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό Biol Prize 2010, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στην Ιταλία. Η νέα διάκριση έρχεται μετά από μια κακή ελαιοπαραγωγική χρονιά, που τα ελαιόλαδα της Λέσβου ήταν πολύ υποβαθμισμένα λόγω της μεγάλης ζημιάς που προκάλεσε ο δάκος, η σαπιοβούλα και οι άλλες ασθένειες που έπληξαν τον ελαιώνα της Λέσβου.
Την κορυφαία διάκριση του Βiol Grecia απέσπασαν δύο εκλεκτά ελαιόλαδα από τo Παναιτώλιο της Ναυπάκτου, που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση. Ήταν τα ελαιόλαδα της Άνω Ρουπακιάς και Ρουπακιάς του δήμου Θεστιέων.
Τη δεύτερη θέση κατέκτησε το εξαίρετο «Aegean Gold» της οικογένειας Πρωτούλη από το Μεγαλοχώρι Λέσβου.
Την τρίτη θέση κατέκτησε το ελαιόλαδο «Λιοκάρπι» των υιών Πρωτογεράκη από το Ηράκλειο της Κρήτης.
Στην τέταρτη ισοψήφησαν το «Ειρήνης» του Νίκου Καλαμποκά από το Πλωμάρι της Λέσβου, με το «Αστάρτη» του κ. Η. Τζωρτζόπουλου από τα Κύθηρα. Ακολουθούν τα ελαιόλαδα του αγροκτήματος «ΜΙΝΑ».
Τα διαγωνιζόμενα βιολογικά παρθένα ελαιόλαδα προήρχοντο από τις μεγαλύτερες (και όχι μόνο) ελαιοκομικές ζώνες της χώρας, όπως η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Κρήτη, η Αχαΐα, η Λέσβος, τα Κύθηρα, η Κορινθία, η Αιτωλοακαρνανία και η Αττική, και στο σύνολό τους ήταν υψηλής ποιότητας, ενώ τις εντυπώσεις σύμφωνα με τους διοργανωτές του προκριματικού διαγωνισμού «έκλεψαν» τα ελαιόλαδα από την Αιτωλοακαρνανία.
Την ευθύνη της φετινής οργάνωσης είχαν η Λέσχη «Φίλαιος» και ο ΣΕΒΙΤΕΛ. Η ελληνική αναγνωρισμένη οργανοληπτική ομάδα «Κότινος» της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ ανέδειξε τα καλύτερα ελαιόλαδα για την πρόκρισή τους στον τελικό του διαγωνισμού και αποτελείτο από οκτώ διακεκριμένους γευσιγνώστες.
Το επίπεδο, σε σχέση με την ποιότητα των ελαιολάδων που συμμετείχαν φέτος στη διαδικασία πρόκρισης για το διαγωνισμό, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι το 60% των ελαιολάδων που έλαβαν μέρος θα συνεχίσει για μία παραπέρα πιθανή διεθνή διάκριση.