
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αλληλοκατηγορίες λίγες ώρες πριν τον πλειστηριασμό
Άναψαν τα αίματα το απόγευμα του Σαββάτου στη γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού Πηγής - Κώμης. Όλες οι πλευρές δήλωναν πως πρόθεσή τους είναι να διασωθεί το ελαιοτριβείο από τον πλειστηριασμό, ο οποίος πρόκειται να γίνει σήμερα, όμως δεν έδειξαν ότι μπορούν να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας.
Άναψαν τα αίματα το απόγευμα του Σαββάτου στη γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού Πηγής - Κώμης. Όλες οι πλευρές δήλωναν πως πρόθεσή τους είναι να διασωθεί το ελαιοτριβείο από τον πλειστηριασμό, ο οποίος πρόκειται να γίνει σήμερα, όμως δεν έδειξαν ότι μπορούν να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας.
Στη συνέλευση ορίσθηκε τετραμελής επιτροπή αντικείμενο της οποίας είναι να αποτρέψει τον πλειστηριασμό και στη συνέχεια να βάλει ορκωτό λογιστή να ελέγξει τα βιβλία του Συνεταιρισμού για ενδεχόμενες ατασθαλίες. Επίσης η επιτροπή θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να αναζητηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες για την ουσιαστική διάλυση του Συνεταιρισμού. Μέλη της επιτροπής είναι οι Μιλτιάδης Αντωνίου, Νίκος Γιαϊτζόγλου, Θεόδωρος Ορφανέλλης, Χρήστος Τσιβγούλης.
Χθες η επιτροπή είχε συνάντηση με το χονδρέμπορο ελαιολάδου Παναγιώτη Κωστέλλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι διατεθειμένος να περιμένει ως το απόγευμα της Τετάρτης να του καταβληθεί το ποσό που του οφείλεται (περίπου 35.000 ευρώ). Αν δε γίνει αυτό, είναι αποφασισμένος ο ίδιος να διεκδικήσει και να πάρει το ελαιοτριβείο μέσω του πλειστηριασμού. Η απάντησή του δείχνει ότι πλέον δεν έχει καμμία εμπιστοσύνη στο Συνεταιρισμό, καθώς έχει εξαντληθεί η υπομονή του. Έτσι, μόνο ένα θαύμα μπορεί να διασώσει το ακίνητο του Συνεταιρισμού.
Οι εκατέρωθεν κατηγορίες που ανταλλάσουν τα μέλη του Συνεταιρισμού δείχνουν, λίγα 24ωρα πριν τον πλειστηριασμό, πως ακόμη κι αν διασωθεί το ελαιοτριβείο, «αύριο» για το Συνεταιρισμό δεν υπάρχει.
Χθες μίλησαν στο «Ε» τα μέλη της επιτροπής Νίκος Γιαϊτζόγλου και Μιλτιάδης Αντωνίου, οι οποίοι κατηγορούν τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Κώστα Πλωμαρίτη, ότι εσκεμμένα συγκάλεσε τη γενική συνέλευση τρεις ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, ώστε να μην είναι δυνατό το πάγωμά του. Εκείνος απαντά ότι είχε καλέσει γενική συνέλευση το 2010 δύο φορές, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε επειδή εμφανίστηκαν μόλις τρία άτομα. Επίσης είχε καλέσει γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού πριν τον ορισμό πλειστηριασμού (για πρώτη φορά) και πάλι δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας.
Κι άλλες κατηγορίες
Τα μέλη της επιτροπής κατηγορούν τον κ. Πλωμαρίτη πως εκείνος ευθύνεται που έπεσε έξω ο Συνεταιρισμός, θέτοντας ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειάς του. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού απαντά ότι παρέλαβε ένα Συνεταιρισμό με μηδενικό ταμειακό υπόλοιπο και απαιτήθηκε να γίνει σειρά δαπανών σε μηχανήματα, ζυγαριές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.λπ. προκειμένου να λειτουργήσει το ελαιοτριβείο την πρώτη χρονιά. Έτσι, στο τέλος της χρήσης αυτής, έμεινε ένα χρέος 16.000 ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί ή να αποπληρωθεί αν τα μέλη στήριζαν το Συνεταιρισμό και συνεχιζόταν κανονικά η λειτουργία του.
Στα παραπάνω, τα μέλη της επιτροπής αντιτείνουν ότι μετά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του, κανείς δεν τον εμπιστευόταν, γι’ αυτό και τα μέλη του Συνεταιρισμού άλεθαν τις ελιές τους σε άλλα ελαιοτριβεία.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, κατηγορήθηκε ο κ. Πλωμαρίτης ότι πήρε δάνεια για τον εκσυγχρονισμό του ελαιοτριβείου ύψους 30.000 ευρώ από την ΑΤΕ, χωρίς την έγκριση του Δ.Σ.. Στην παραπάνω κατηγορία απαντά με τα πρακτικά δύο γενικών συνελεύσεων, όπου ρητά αναφέρεται ότι θα λαμβανόταν δάνειο για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής της επένδυσης, χωρίς να αναφέρεται περιορισμός στο ύψος του δανείου.
Αντιπαράθεση των δύο πλευρών έλαβε χώρα και για τον εξοπλισμό του ελαιοτριβείου. Στη συνέλευση ακούστηκε ότι έχει γίνει «πλιάτσικο» και έχουν εξαφανιστεί μηχανήματα και εξοπλισμός. Ο κ. Πλωμαρίτης απαντά ότι δεν έχει βγει τίποτα από το ελαιοτριβείο και αν διαπιστωθεί πως κάτι έχει κλαπεί, θα γίνει μήνυση.
Οι συνολικές οφειλές του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, ανέρχονται στα 120.000 ευρώ περίπου. Όμως ο κ. Πλωμαρίτης αναφέρει πως δεν ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ.
Άσχετα με το αν θα διασωθεί ή όχι το ακίνητο, η επιτροπή θα στραφεί νομικά κατά του προέδρου και παντός άλλου υπευθύνου. Ο κ. Πλωμαρίτης δήλωσε στο «Ε» πως θα ζητήσει ο ίδιος να γίνει διαχειριστικός έλεγχος από ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και χαρακτηρίζει αβάσιμες όλες τις κατηγορίες που ξεστομίζονται σε βάρος του.