
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι προτάσεις του Δήμου Λήμνου για την καταπολέμηση του αγριοκούνελου
Την πρότασή του για την καταπολέμηση του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων κατέθεσε την Παρασκευή ο Δήμος Λήμνου. Συγκεκριμένα, η πρόταση υποβλήθηκε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία τού οργανισμού προκειμένου να συζητηθούν όλες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί.
Την πρότασή του για την καταπολέμηση του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων κατέθεσε την Παρασκευή ο Δήμος Λήμνου. Συγκεκριμένα, η πρόταση υποβλήθηκε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία τού οργανισμού προκειμένου να συζητηθούν όλες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί.
Η τελική πρόταση διαμορφώθηκε μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας του Δήμου κι έγινε ομόφωνα δεκτή και από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μπουλώτη, «έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τη δρομολόγηση οριστικής λύσης για τη μάστιγα που πλήττει τον πρωτογενή τομέα του νησιού μας. Ελπίζουμε να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση των δράσεων που θα ανακουφίσουν τους αγρότες.».
Σύμφωνα με την πρόταση που υποβλήθηκε, ο Δήμος Λήμνου προτείνει για το θέμα της οργάνωσης του προσωπικού να γίνει μετάκληση τεχνικού και εκπαίδευση προσωπικού με επιτόπια πιλοτική δράση.
Την πρώτη περίοδο της δράσης, αφού γίνει η επιλογή της περιοχής παρέμβασης, η χαρτογράφηση των σημείων παρέμβασης και επιλογή μεθόδου (μηχανική ή χημική), να γίνει η εξασφάλιση υλικών και μέσων και η δράση των συνεργείων.
Παράλληλα να υπάρχει συνεχής επισκόπηση των αποτελεσμάτων κατά την πρόοδο των εργασιών, με χαρτογράφηση των σημείων παρέμβασης στην επόμενη περιοχή και επιλογή μεθόδου. Να γίνεται επανέλεγχος των σημείων στα οποία ήδη εφαρμόστηκε η παρέμβαση, και πρώτη αξιολόγηση. Τέλος, να γίνει η εφαρμογή παράλληλων ενεργειών στην υπόλοιπη Λήμνο, με το επιδοτούμενο νυχτερινό κυνήγι, παγίδευση κ.τ.λ..
Στις υπόλοιπες περιόδους θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση των περιοχών, με παρεμβάσεις στα σημεία στα οποία εμφανίζεται ανάκαμψη του πληθυσμού.
Η ανάληψη του σχεδίου θα απαιτήσει χρόνο για την ολοκλήρωσή του, αν και τα αποτελέσματα στις περιοχές παρέμβασης θα είναι άμεσα. Στο διάστημα που απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο, οι δράσεις που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να συνεχιστούν και, όπου είναι δυνατόν, να ενισχυθούν.
Οι δράσεις αυτές είναι το επιδοτούμενο νυκτερινό κυνήγι, όπου προτείνεται η αύξηση του προϋπολογιζόμενου ποσού ώστε να αντιστοιχεί σε περισσότερα νεκρά αγριοκούνελα, και η δυνατότητα επιδότησης πειστηρίων που δεν έχουν θανατωθεί με πυροβόλο όπλο ή μέσω συνεργείων, αλλά από μεμονωμένα άτομα και με σύλληψη. Επίσης, η παγίδευση αγριοκούνελων, η οποία μπορεί να δώσει καθαρό προϊόν και κατά συνέπεια κίνητρο για πιθανή εμπορική εκμετάλλευση του θηράματος.
Τέλος, η επέκταση της περιόδου κυνηγίου του αγριοκούνελου, ώστε να δοθεί ευκαιρία σε κυνηγούς από άλλες περιοχές να εξασκήσουν τη δραστηριότητά τους στη Λήμνο στις «νεκρές» κυνηγετικά περιόδους. Ο προϋπολογισμός της κύριας παρέμβασης ανέρχεται στις 230.000 ευρώ με επιπλέον 50.000 ευρώ για το επιδοτούμενο κυνήγι και 10.000 ευρώ για τις παγίδες.