Παίρνει πίσω το εργοστάσιο

01/07/2012 - 05:56
Η εξαιρετική δουλειά που έκανε ο ακρασιώτικης καταγωγής νομικός Αθηνών και δικηγόρος του Β΄ Συνεταιρισμού Πλωμαρίου Δημήτρης Αθηναίος, προστάτευσε το Συνεταιρισμό από τη χρεωκοπία του ομίλου «Ατλάντικ».
Η εξαιρετική δουλειά που έκανε ο ακρασιώτικης καταγωγής νομικός Αθηνών και δικηγόρος του Β΄ Συνεταιρισμού Πλωμαρίου Δημήτρης Αθηναίος, προστάτευσε το Συνεταιρισμό από τη χρεωκοπία του ομίλου «Ατλάντικ» και του δίνει κέρδη που ανέρχονται στα 428.560 ευρώ. Πριν από λίγα χρόνια ο όμιλος «Ατλάντικ» αγόρασε από το Β΄ Συνεταιρισμό του Πλωμαρίου το κτήριο όπου στεγαζόταν το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού, για να το μετατρέψει σε σούπερ μάρκετ. Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο όμιλος θα πλήρωνε 120.000 ευρώ προκαταβολή και 16.240 ευρώ δόση το μήνα, επί 40 μήνες. Συνολικά δηλαδή ο Συνεταιρισμός επρόκειτο να λάβει το ποσό των 769.600 ευρώ.

Το τίμημα ήταν μεγάλο - ακόμη και για την εποχή που δεν είχε ξεκινήσει η κρίση -, αφού πρόκειται για ακίνητο-φιλέτο στον παραλιακό δρόμο του Πλωμαρίου. Ωστόσο, ο δικηγόρος του Συνεταιρισμού, φοβούμενος τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο όμιλος αδυνατούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, έβαλε στο συμβόλαιο μια προστατευτική διάταξη που λέγεται «διαλυτική αίρεση».
Η διάταξη αυτή προέβλεπε πως στην περίπτωση που ο όμιλος δεν πληρώσει τρεις δόσεις, το ακίνητο επιστρέφει στην κυριότητα του Συνεταιρισμού, ο οποίος κρατάει ως αποζημίωση την προκαταβολή, αλλά και τις δόσεις που είχαν πληρωθεί από την «Ατλάντικ».

Περίμεναν, αλλά…
Ο τελευταίος πρόεδρος του Συνεταιρισμού και σημερινός εκκαθαριστής του, Παντελής Σαμαράς, μας είπε ότι ο όμιλος «Ατλάντικ» είχε πληρώσει 120.000 ευρώ και 428.560 ευρώ σε 19 μηνιαίες δόσεις έως τον περασμένο Νοέμβριο. Τους επόμενους μήνες (Δεκέμβριος του 2010, Ιανουάριος και Φεβρουάριος του 2011) δεν καταβλήθηκαν οι δόσεις. Έτσι ενεργοποιήθηκε αυτομάτως η διαδικασία της διαλυτικής αίρεσης.
Μετά το τέλος του Φεβρουαρίου, ο Συνεταιρισμός έδωσε στην «Ατλάντικ» τη δυνατότητα να διευθετήσει το θέμα μέσα σε ένα μήνα. Κάποια στιγμή στελέχη τής «Ατλάντικ» επικοινώνησαν με το Συνεταιρισμό και πρότειναν να πληρώσουν το ποσό που υπολείπεται για να μη χάσουν το ακίνητο. Ο κ. Σαμαράς τότε απάντησε ότι θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με το δικηγόρο του Συνεταιρισμού για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, διευκρινίζοντας ότι όφειλαν να πληρωθεί όλο το υπολειπόμενο ποσό, μαζί με τα έξοδα. Η απάντηση του ομίλου ήταν πως το θέμα θα συζητείτο στο Δ.Σ. του και μετά θα παρουσιάζονταν οι τελικές προτάσεις.
Όμως ο καιρός πέρασε και από την πλευρά του ομίλου δεν έγινε καμμία ενέργεια. Έτσι, ο κ. Σαμαράς, σε συνεργασία με τον κ. Αθηναίο, ενεργοποίησε τη διάταξη της διαλυτικής αίρεσης. Οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και είναι πλέον ζήτημα ημερών το πρώην ελαιοτριβείο να επιστρέψει στην κυριότητα του Συνεταιρισμού.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο κ. Σαμαράς θα καλέσει νέα γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού προκειμένου να αποφασισθεί η τύχη του ακινήτου. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα καταλήξουν και πάλι σε απόφαση για την πώλησή του, καθώς ο Συνεταιρισμός βρίσκεται σε εκκαθάριση.


Το θλιβερό τέλος ενός συνεταιρισμού
Οι επιτυχημένες κινήσεις στην πώληση του πρώην ελαιοτριβείου του Συνεταιρισμού Πλωμαρίου δεν αναιρούν το θλιβερό τέλος ενός συνεταιρισμού που στήθηκε με πολύ κόπο. Τενεκέ - τενεκέ συγκέντρωσαν το λάδι τα πρώτα μέλη του για να τον ιδρύσουν, στις αρχές της δεκαετίας τού 1930, με στόχο να σταματήσουν οι λαδέμποροι να τρώνε το κόπο τους.
Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ο Συνεταιρισμός είχε οδηγηθεί στα πρόθυρα της διάλυσης. Ο κύκλος εργασιών του είχε μειωθεί κατά πολύ και τα έσοδά του δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τα έξοδά του.
Το 2002 έγινε μια τελευταία προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο Συνεταιρισμός, διεξήχθηκαν εκλογές και ανέλαβε νέα διοίκηση. Με δικαστική απόφαση άνοιξε το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού, που από τη μακρόχρονη αδράνειά του είχε υποστεί ζημιές σε μοτέρ, ντεκάρτερ και υπολογιστές. Το ελαιοτριβείο δούλεψε δύο χρονιές, αλλά τα αποτελέσματά του δεν ήταν ικανοποιητικά.
Εν τω μεταξύ, ο Συνεταιρισμός έπρεπε να αντιμετωπίσει τα χρέη του, τα οποία ανέρχονταν σε 120.000 ευρώ προς την ΑΤΕ, 100.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, 36.000 ευρώ προς την Εφορία και 19.000 ευρώ προς το Δήμο.

Πέραν αυτών, 50 τόνοι ελαιολάδου που είχαν δοθεί ως παρακαταθήκες από τα μέλη του Συνεταιρισμού πουλήθηκαν και τα χρήματα δεν είχαν δοθεί στους συνεταίρους. Είχαν χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη άλλων εξόδων.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η διοίκηση του Συνεταιρισμού ζήτησε από τα μέλη του να καταβάλουν όλοι μια εισφορά προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή και ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παραιτηθεί από πρόεδρος, όπως μας είπε. Τελικά, μετά από πιέσεις των μελών του Συνεταιρισμού, ο κ. Σαμαράς παρέμεινε στη θέση του προέδρου και ο Συνεταιρισμός, με απόφαση γενικής συνέλευσης, προχώρησε αρχικά στην ενοικίαση των γραφείων του ελαιοτριβείου στον όμιλο «Ατλάντικ». Στη συνέχεια πωλήθηκαν τα γραφεία και το εργοστάσιο.
Χάρη στην πώληση αυτή, ο Συνεταιρισμός εξόφλησε όλες τις υποχρεώσεις του και έμενε να ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή του.
Ας σημειωθεί πως επειδή έχει πάψει να λειτουργεί και ο Α΄ Συνεταιρισμός του Πλωμαρίου, μέσα στο Πλωμάρι δεν υπάρχει ούτε ένα συνεταιριστικό ελαιοτριβείο τώρα. Το μόνο συνεταιριστικό ελαιοτριβείο που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου είναι αυτό του Συνεταιρισμού Παλαιοχωρίου.
Το καλοκαίρι αναμένεται να γίνει νέα συνέλευση του Β΄ Πλωμαρίου για να αποφασισθούν οι όροι και οι διαδικασίες πώλησης του ακινήτου του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey