Σύσκεψη για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου επιδοτήσεων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των προέδρων των ενώσεων συνεταιρισμών και των υπευθύνων των γραφείων επιδοτήσεων κάθε ένωσης.
Μέσα Μαρτίου ξεκινά η ενεργοποίηση των επιδοτήσεων
Σύσκεψη για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου επιδοτήσεων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των προέδρων των ενώσεων συνεταιρισμών και των υπευθύνων των γραφείων επιδοτήσεων κάθε ένωσης. Στη σύσκεψη εκ μέρους της ΕΑΣ Λέσβου πήραν μέρος ο πρόεδρος, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, και το στέλεχος του Τμήματος Επιδοτήσεων Στρατής Κεφάλας.
Ο στόχος που τέθηκε φέτος, είναι να ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης έως τα μέσα του Μαρτίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.
Φέτος οι παραγωγοί, μαζί με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, θα καταθέσουν και αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και τη δήλωση καλλιέργειας στον ΕΛΓΑ. Όσοι δε θέλουν να πληρώσουν την υποχρεωτική ασφάλιση της παραγωγής τους στον ΕΛΓΑ, κινδυνεύουν να χάσουν την ενιαία ενίσχυση σύμφωνα με το νόμο ή ο ΕΛΓΑ να βεβαιώσει την οφειλή τους στο δημόσιο ταμείο, παρά το ότι - σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του Οργανισμού - πολλοί παραγωγοί, ακόμη και στην περίπτωση που θα πάθουν ζημιά, δε θα λάβουν αποζημίωση επειδή δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Η καταβολή του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης και της ασφάλισης στον ΕΛΓΑ θα γίνει είτε τοις μετρητοίς είτε με εντολή-εξουσιοδότηση πληρωμής όταν ο παραγωγός πληρωθεί την επιδότηση.
Φέτος οι ενώσεις συνεταιρισμών θα ζητήσουν από τους παραγωγούς να προσκομίσουν εκ νέου όλα τα δικαιολογητικά που προσκόμιζαν τα προηγούμενα χρόνια, ταυτότητες, φωτοτυπίες βιβλιαρίων καταθέσεων, ενοικιαστήρια, συμβόλαια αγροκτημάτων κ.λπ..
Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν κάθε αίτηση θα σκαναριστούν και έτσι θα δημιουργηθεί ένα πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο για κάθε παραγωγό. Μελλοντικά το αρχείο αυτό θα διευκολύνει πολύ τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ταχύτερη καταβολή των επιδοτήσεων.
Χάρη στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στην πιο έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας φέτος, αναμένεται να ολοκληρωθεί γρηγορότερα η διαδικασία ενεργοποίησης.
Αυτό σημαίνει πως, αν όλα πάνε καλά, οι παραγωγοί στα μέσα του Οκτωβρίου θα μπορέσουν να πληρωθούν το 50% της ενιαίας ενίσχυσης και το υπόλοιπο 50% στα μέσα του Δεκεμβρίου. Δηλαδή, από το 2006 που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα καταβολής των επιδοτήσεων, χρειάστηκε να περάσουν έξι ολόκληρα χρόνια για να ομαλοποιηθούν τα πράγματα.
Το 2013 είναι η τελευταία χρονιά που θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σύστημα. Από το 2014 θα εφαρμοστεί νέο καθεστώς, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα είναι αρκετά απλουστευμένο.