Το Κληροδότημα Σημαντήρη είναι ο πρωταθλητής των επιδοτήσεων στο νομό Λέσβου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πολύ ψηλά στην είσπραξη των αγροτικών επιδοτήσεων βρίσκονται και τα άλλα κληροδοτήματα που υπάρχουν στη Λέσβο, όπως είναι τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης και το Κληροδότημα Μητρέλια. Συνολικά, αν και στο νομό μας υπάρχουν περίπου 22.000 παραγωγοί που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, μόλις 107 είναι εκείνοι που εισπράττουν ποσά μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ. Στοιχείο που δείχνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών των νησιών μας είναι μικροί παραγωγοί. Στη Λήμνο οι «πρωταθλητές» των επιδοτήσεων είναι ελάχιστοι κι αυτό δείχνει ότι η κατάτμηση του κλήρου είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Οι τοπικοί «πρωταθλητές» είναι εξαιρετικά μικροί αν συγκριθούν με τους εθνικούς, οι οποίοι μετρούν από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έως μερικά εκατομμύρια. Στον πίνακα παραθέτουμε αναλυτικά με φθίνουσα κατάταξη τους 107 «πρωταθλητές» των επιδοτήσεων στο νομό Λέσβου, που αφορούν στο έτος 2009, όπως εμφανίζονται στους πίνακες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Χωροταξική κατανομή...
Από τους 107, οι 12 με τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις προέρχονται από την Αγία Παρασκευή, μία από την Αγιάσο, ένας από τον Άγιο Δημήτριο Λήμνου, ένας από τους Αγκαρυώνες της Λήμνου, ένας από το Αμπελικό, μία από τον Ασώματο, τέσσερις από την Ατσική της Λήμνου και το Ίππειος. Μόλις ένας από την Καλλονή και άλλος ένας από την Κάπη. Δύο προέρχονται από το Καρπάσι της Λήμνου και δύο από το Κάτω Τρίτος. Τρεις προέρχονται από τα Κεραμειά, ένας από την Κλειώ και άλλος ένας από τον Κοντιά της Λήμνου. Απρόσμενα πολλοί είναι πέντε «πρωταθλητές» που προέρχονται από την Κώμη και άλλοι τέσσερις από τη Θερμή. Τρεις είναι από τα Λουτρά και πέντε από το Μανταμάδο. Το Μεγαλοχώρι, όπου παράγεται εξαιρετικής ποιότητας λάδι, δίνει έναν «πρωταθλητή», όπως και ο Μεσαγρός. Από τη Μόρια προέρχονται εφτά «πρωταθλητές», από την πόλη της Μυτιλήνης εννέα, δύο από τη Νάπη και τέσσερις από τις Νέες Κυδωνιές, τρεις από τον Παλαιόκηπο, δύο από τα Παράκοιλα, τέσσερις από την Πελόπη, δύο από την Πηγή, ένας από την Πλαγιά, ένας από το Πλωμάρι, δύο από τον Πολιχνίτο. Οι Σάρδες της Λήμνου έχουν ένα «πρωταθλητή» στις επιδοτήσεις, το Σκαλοχώρι έχει τρεις, ο Σκόπελος έναν, όπως και ο Σκουτάρος. Τέσσερις προέρχονται από τη Στύψη, μια από τον Τρύγονα, ένας από τη Φίλια, ένας από τα Χίδηρα και ένας από τα Πάμφιλα. Η κατανομή των «πρωταθλητών» στα νησιά του νομού βγάζει κερδισμένη τη Λέσβο, καθώς από τους 107 έχουν τις εκμεταλλεύσεις τους στη Λέσβο οι 97 και μόλις οι 10 στη Λήμνο.
Διακύμανση
Σαράντα οκτώ είναι οι παραγωγοί του νομού που λαμβάνουν επιδοτήσεις από 25.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Από 30.001 έως 40.000 ευρώ λαμβάνουν 28 παραγωγοί. Στην κλίμακα των 40.001 - 50.000 ευρώ ανήκουν 12 παραγωγοί και στων 50.001 ευρώ - 60.000 είναι 10 παραγωγοί. Για 60.001 έως 100.000 ευρώ είναι έξι παραγωγοί και πάνω από 100.000 ευρώ λαμβάνουν μόλις δύο παραγωγοί. Οι 107 «πρωταθλητές» των επιδοτήσεων λαμβάνουν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 10% των συνολικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι παραγωγοί του νομού μας. Οι ίδιοι αποτελούν λιγότερο από το 1% του συνολικού αριθμού των παραγωγών που λαμβάνουν επιδοτήσεις στη Λέσβο και τη Λήμνο, θυμίζοντας ότι αθροιστικά οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων ανέρχονται στους 22.000 περίπου. Το ευχάριστο στοιχείο είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς τους παραγωγούς είναι πραγματικοί αγρότες, δηλαδή οι επιδοτήσεις που παίρνουν αντιστοιχούν σε μια πραγματική παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Το μέλλον των επιδοτήσεων
Τους επόμενους μήνες, κατά πάσα πιθανότητα, θα μάθουμε τι πρόκειται να αλλάξει στην κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη της Ευρώπη μετά το 2013. Με το νέο σύστημα αναμένεται να μειωθούν σημαντικά οι επιδοτήσεις που καταβάλλονται στους παραγωγούς της χώρας και αν δεν υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους νησιώτες παραγωγούς, η μείωση που θα υποστούν θα είναι πολύ μεγάλη.
Θυμίζουμε ότι με βάση την ΚΑΠ που ψηφίστηκε το 2003 και εφαρμόζεται από το 2006, στην ηπειρωτική Ελλάδα οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι μεγάλοι παραγωγοί (πάνω από 5.000 ευρώ) υφίστανται οριζόντια περικοπή, η οποία το 2013 θα διαμορφωθεί στο 13%. Αυτό το μέτρο δεν εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου.
Τόσο αυτό, όσο και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αγρότες της νησιωτικής Ελλάδας, κινδυνεύουν να καταργηθούν αν δεν υπάρχει ένας ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός για τη νησιωτική αγροτική οικονομία, που θα διεκδικεί διαφορετική μεταχείριση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Δυστυχώς, η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επεξεργάζεται τις θέσεις της χώρας για την ΚΑΠ, δεν έχει εκπονήσει τέτοιο σχεδιασμό.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ