Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τις βροχοπτώσεις για την ελαιοκομία. Ωστόσο η βροχή μόνη της δεν αρκεί για να δώσει καλή παραγωγή καρπού και λαδιού. Θα πρέπει να συνδράμουν κι άλλοι παράγοντες με βασικότερο από αυτούς οι παραγωγοί να κάνουν όλες τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες για αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το νερό που έπεσε.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τις βροχοπτώσεις για την ελαιοκομία. Ωστόσο η βροχή μόνη της δεν αρκεί για να δώσει καλή παραγωγή καρπού και λαδιού. Θα πρέπει να συνδράμουν κι άλλοι παράγοντες με βασικότερο από αυτούς οι παραγωγοί να κάνουν όλες τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες για αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το νερό που έπεσε.
Μια εβδομάδα πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου οι μετρήσεις του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας του Κάτω Τρίτους έδειχναν ότι έχουν πέσει μέσα στο Φεβρουάριο 710 χιλιοστά βροχής, που αντιστοιχούν σε 28 ίντσες νερού. Αν σε αυτά συμπεριληφθούν και οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις της τελευταίες εβδομάδας του Φεβρουαρίου, τότε σίγουρα έχουμε φθάσει στις 30 ίντσες νερού.
Το χιόνι ευεργέτησε κατά κύριο λόγο τη βόρεια και τη δυτική Λέσβο, όπου οι βροχοπτώσεις είναι πάντα λιγότερες από το ανατολικό τμήμα του νησιού. Τον Ιανουάριο είχαμε βροχοπτώσεις 308 χιλιοστών που αντιστοιχούν σε 12 ίντσες νερού.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η κ. Ευστρατία Κουζούμη από τα Σταθμό Γεωργικής Έρευνας του Κάτω Τρίτους μάς είπε ότι το 2008 είχαμε όλο το χρόνο 32 ίντσες νερού και το 2007 μόλις 20 ίντσες νερού. Οι μετρήσεις που κάνουν τα Εκπαιδευτήρια Πλάτωνος στη Μυτιλήνη, έδειξαν ότι το Φεβρουάριο του 2009 είχαμε βροχοπτώσεις ύψους 22,70 ιντσών νερού, ενώ το Φεβρουάριο του 2008 είχαμε 20 ίντσες νερού.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει μια μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ του νερού που έπεσε στη Μυτιλήνη και του νερού που έπεσε στο Κάτω Τρίτος. Οι στατιστικές αναλύσεις για τις βροχοπτώσεις αναφέρουν ότι η περιοχή του Κάτω Τρίτους δέχεται τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στο νησί. Ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος εξηγεί ότι φέτος εμφανίστηκε ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, να έχουμε πολλές τοπικές διαφοροποιήσεις του νερού που έπεσε από περιοχή σε περιοχή.
Θα βοηθήσει σημαντικά
Οι βροχές θα βοηθήσουν τις ελιές να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα και να πάει ακόμη πιο βαθιά, κάτι που θα γίνει ακόμη πιο έντονα αν η υγρασία στο έδαφος κρατηθεί για αρκετό καιρό ακόμα σε συνδυασμό με καλές θερμοκρασίες.
Βέβαια, για να αξιοποιήσουν τα δέντρα το νερό που έπεσε, θα πρέπει να βρίσκουν στο έδαφος τα στοιχεία που χρειάζονται. Συνεπώς πρέπει να γίνει σωστή λίπανση του εδάφους, αν και καλύτερο θα ήταν αυτή να έχει γίνει ήδη. Επίσης απαιτείται να γίνουν κλαδέματα στα δέντρα. Όπως μας εξηγεί ο κ. Γάλλος, παρ’ ότι είμαστε στο 2009, υπάρχουν δέντρα που δεν έχουν καθαριστεί από τον παγετό του 2004. Συνιστά να γίνει ψηλό κλάδεμα στα δέντρα κι όχι βαρύ. Δηλαδή να καθαριστούν τα δέντρα από τα πολλά ψηλά ξερά κλαδιά που έχουν για να μπορέσουν να αναπτύξουν νέα βλαστάρια. Το κλάδεμα των δέντρων θα βοηθήσει πάρα πολύ να αποφευχθούν τροφοπενίες και ασθένειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγή καρπού.
Όμως οι βροχοπτώσεις είναι και πηγή κινδύνων για την ελιά, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν ασθένειες, όπως είναι το κυκλοκώνιο, και καρκινώματα. Για την αντιμετώπισή τους θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν κάποιους ψεκασμούς ίσως και μέσα στην άνοιξη.
Ένα τρίτο στοιχείο που πρέπει να προσέξουν οι ελαιοπαραγωγοί είναι η μεγάλη ανάπτυξη των ζιζανίων. Ο κ. Γάλλος σημειώνει ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν τα πολυετή ζιζάνια, διότι αυτά λειτουργούν ανταγωνιστικά στις ελιές, μειώνοντας την ποσότητα του νερού που μπορούν να εκμεταλλευτούν τα δέντρα. Συνήθως αυτά είναι ζιζάνια που αναπτύσσουν μεγάλο φύλλωμα και εξατμίζουν γρήγορα το νερό από το έδαφος. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος ο κ. Γάλλος συνιστά να γίνουν επιλεκτικοί ψεκασμοί με τα κατάλληλα σκευάσματα.
Έλειψαν τα κρύα
Ο γλυκός καιρός που είχαμε έως τώρα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστος για τις ελιές, καθώς το δέντρο απαιτεί μια σημαντική ποσότητα ψύχους για να έχει καλή ανθοφορία. Η κ. Κουζούμη μάς είπε ότι είχαμε αρκετό ψύχος μέσα στο Δεκέμβρη και πιστεύει ότι δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Ο κ. Γάλλος, απ’ την πλευρά του είναι πιο επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι οι ψυχρές μέρες του Φεβρουαρίου βοήθησαν, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιος ότι αυτές ήταν αρκετές. Η ελιά, για να ανοίξουν οι ανθοφόροι οφθαλμοί της, απαιτεί να σημειωθούν θερμοκρασίες κάτω των επτά βαθμών Κελσίου για ικανό χρονικό διάστημα.
Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε μια καλή και παραγωγική χρονιά στον τομέα του ελαιόλαδου. Βέβαια είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις, αφού θα πρέπει να δούμε πώς θα πάει η ανθοφορία, αν θα δέσει σωστά ο καρπός, αν θα υπάρξουν διαστήματα παρατεταμένης ξηρασίας ή καύσωνες μέσα στο καλοκαίρι, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα.