Μόλις 30 ημέρες πριν την έναρξη υποβολής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα γίνει η υποβολή από τους παραγωγούς ούτε τι θα γίνει με το χαράτσι που αυτοί πληρώνουν κάθε χρόνο στις ενώσεις συνεταιρισμών.
Με πορεία χωρίς πυξίδα μέσα σε ομιχλώδες τοπίο εξελίσσεται τη φετινή χρονιά η συγκέντρωση των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης των παραγωγών. Μόλις 30 ημέρες πριν την έναρξη υποβολής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα γίνει η υποβολή από τους παραγωγούς ούτε τι θα γίνει με το χαράτσι που αυτοί πληρώνουν κάθε χρόνο στις ενώσεις συνεταιρισμών. Η ΠΑΣΕΓΕΣ, από την πλευρά της, απλά περιμένει το Υπουργείο να της αναθέσει εκ νέου το έργο, μια και είναι βέβαιη πως χωρίς τη δική της συμβολή είναι πρακτικά αδύνατο να κατατεθούν οι αιτήσεις. Συνολικά οι δικαιούχοι επιδοτήσεων της Ενιαίας Ενίσχυσης σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τις 700.000 άτομα, ενώ στη Λέσβο ανέρχονται στους 20.000 και στη Λήμνο περίπου στα 1.800 άτομα.
Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ανακοινωθεί ότι οι παραγωγοί που δεν έχουν μεταβολές (αλλαγή του αριθμού ζώων που εκτρέφουν ή της έκτασης που καλλιεργούν) μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά κι έτσι να γλυτώσουν το χαράτσι. Ωστόσο, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είτε δε δουλεύει είτε αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.
Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα δικαιούχων των επιδοτήσεων στη Λέσβο οι οποίοι προσπάθησαν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά αλλά δεν τα κατάφεραν. Μέχρι σήμερα, οι παραγωγοί που έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεών τους στη Λέσβο δεν είναι περισσότεροι από πέντε, αριθμός που προκύπτει από το ότι τόσοι είναι οι παραγωγοί που προσκόμισαν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στο γραφείο τού ΟΠΕΚΕΠΕ στη Μυτιλήνη για επικύρωση.
Τα προβλήματα
Πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι οι παραγωγοί, για να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, θα πρέπει να μη δηλώνουν εκτροφή αιγοπροβάτων, βοοειδών ή άλλων κτηνοτροφικών ζώων, διότι σε αυτή την περίπτωση το σύστημα θεωρεί ότι η αίτηση έχει μεταβολή και σταματάει την παραλαβή της.
Επίσης σταματά η παραλαβή της αίτησης αν το μέγεθος του αγροκτήματος του παραγωγού φαίνεται ότι μεταβάλλεται από χρόνο σε χρόνο. Αυτό συμβαίνει είτε από τις αλλαγές στο μέγεθος των γεωγραφικών ενοτήτων είτε διότι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι εξαιρούν τμήμα αγροκτημάτων.
Οι κινήσεις του Υπουργείου
Το ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο είναι γνωστό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι, γίνεται προσπάθεια να αναβαθμιστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων.
Επιπλέον, η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής τού ΟΠΕΚΕΠΕ θα δώσει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να υποστηρίξει πως προσπαθεί να απεμπλακεί από το μηχανισμό των ενώσεων συνεταιρισμών της χώρας. Θυμίζουμε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι έκθετο έναντι των κοινοτικών αρχών για το σημερινό σύστημα λήψης και διαχείρισης των επιδοτήσεων, μια και οι ενώσεις συνεταιρισμών και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σειρά αλλαγών στις αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης χωρίς να δικαιολογούν γιατί αυτές οι αλλαγές γίνονται.
Για να γίνει κατανοητό το για τι είδους αλλαγές μιλάμε, αρκεί να αναφέρουμε ότι ένα αγρόκτημα μπορεί τον Απρίλη να δηλωθεί 60 στρέμματα, τον Ιούνη να περιοριστεί στα 53 στρέμματα και εν τέλει τον Οκτώβρη να φθάσει στα 62. Σε άλλες περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο ως καλλιεργητές ενός αγροκτήματος να εμφανίζονται δύο ή τρεις ή και περισσότεροι δικαιούχοι. Τα πρόστιμα και οι απειλές μη πληρωμής των επιδοτήσεων που κατά καιρούς έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται σε τέτοιες περιπτώσεις, που δυστυχώς είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Είναι φανερό πως αργά ή γρήγορα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, θα οδηγηθεί στη συνεργασία με τις ενώσεις συνεταιρισμών και την ΠΑΣΕΓΕΣ. Εξ άλλου, το πιθανότερο είναι πως σε αυτήν τη φάση γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τις χρεώσεις που θα επιβάλουν οι ενώσεις στους παραγωγούς.
Οι πληρωμές
Η όλη διαμάχη για το ποιος θα διαχειριστεί τον ΟΣΔΕ ελάχιστο ενδιαφέρον θα είχε για την πλειοψηφία των παραγωγών, εάν δεν είχε σχέση με την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων. Όσο καθυστερεί η λήψη και καταχώρηση των αιτήσεων, τόσο θα καθυστερήσει η πληρωμή των επιδοτήσεων στους παραγωγούς. Κι αυτό είναι που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.