Αποφασισμένος να στηρίξει μέχρι τέλους το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
Αποφασισμένος να στηρίξει μέχρι τέλους το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Ούτε καν οι αναφορές για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου δεν πτόησαν τον κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος απευθυνόμενους στους συνεταιριστές είπε: «Στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε δύο συνταγματολόγους, λέτε να ξέρετε εσείς καλύτερα τα ζητήματα από αυτούς;» Παρ’ όλα αυτά, συμφώνησε στη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τα σημεία τριβής του νομοσχεδίου. Η επιτροπή δείχνει μια κάποια διάθεση προσέγγισης, αλλά και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι είναι ακλόνητοι σε κρίσιμα ζητήματα.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, στάθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τους συνεταιρισμούς και την ΕΑΣ Λέσβου. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαζιτζόγλου υποστήριξε ότι είναι λογικό να συγχωνευθούν οι ενώσεις με τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς στις περιοχές που υπάρχουν μόνο συνεταιρισμοί-σφραγίδες, αλλά δεν είναι λογικό αυτό να συμβεί και στη Λέσβο, όπου υπάρχουν 50 δραστήριοι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί.
Επίσης υποστήριξε ότι είναι καταστροφικό να συγχωνευθούν υποχρεωτικά συνεταιρισμοί που έχουν καταρρεύσει και έχουν μεγάλα χρέη, με συνεταιρισμούς που λειτουργούν, έχουν σημαντική παραγωγική δραστηριότητα και αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία. «Τέτοιου τύπου συγχωνεύσεις θα δημιουργήσουν καταστάσεις όπως οι καλλικρατικοί δήμοι, οι οποίοι είναι καταχρεωμένοι και δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα.»
Αβεβαιότητα διαρκείας
Ένα ζήτημα που έθεσαν όλοι οι συνεταιριστές στον υπουργό, είναι πως με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου έχουν παγώσει όλες οι δραστηριότητες των συνεταιρισμών, διότι καμμία επιχείρηση δε θέλει να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες μαζί τους. Ο λόγος, επειδή κανείς δε γνωρίζει την οικονομική κατάσταση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση.
Κρίσιμο ζήτημα για τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της Λέσβου είναι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για υποχρεωτική συγχώνευσή τους, μια και κανένας ενεργός συνεταιρισμός δε θέλει να συγχωνευθεί με ένα συνεταιρισμό ημιδιαλυμένο, διότι σε αυτή την περίπτωση θα χειροτερεύσει η οικονομική του θέση και πιθανότατα δε θα μπορεί να πάρει ούτε δάνειο κίνησης από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται.
Ανισότητες
Αντίθετοι με το σύστημα εκλογής των μελών της γενικής συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ που προτείνει το νομοσχέδιο, εμφανίστηκαν και οι συνεταιριστές. Θεωρούν ότι ο χωρισμός της Ελλάδας σε 13 περιφέρειες (σύμφωνα με τα όρια των αυτοδιοικητικών περιφερειών) και η πραγματοποίηση καθολικής ψηφοφορίας θα δημιουργήσουν πολλές ανισότητες. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε η περίπτωση του Βορείου Αιγαίου, όπου με το σύστημα που προτείνεται θα βγαίνουν αντιπρόσωποι μόνο από τη Λέσβο, που έχει 12.000 συνεταιρισμένους αγρότες.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο προσπαθεί να κάνει το συνεργατισμό υποχρεωτική πράξη για τους αγρότες. «Ο νομοθέτης μπορεί ν’ αποκλίνει από τις συνεταιριστικές αρχές, δεν μπορεί όμως να τις θίγει στην ουσία τους, αν θέλει το νομικό πρόσωπο που δημιουργεί και ρυθμίζει να είναι συνεταιρισμός. Οι συνεταιριστικές αρχές πρέπει να εκφράζονται στη νομοθεσία. Πάνω στις συνεταιριστικές αρχές οικοδόμησε και ο θεωρητικός και πρωτεργάτης του συνεταιρισμού Γερμανός δικαστής Schulze - Delitzsch τον πρώτο γερμανικό νόμο περί συνεταιρισμών, που συνέταξε, ο οποίος αποτέλεσε πρότυπο για τη νομοθεσία πολλών άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και της χώρα μας.»
Κ. Σκανδαλίδης: «Δεν αποσύρεται το νομοσχέδιο»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, διότι ποτέ δεν κατατέθηκε στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει όλες τις βασικές πτυχές του.
Ζήτημα αδιαπραγμάτευτο για το Υπουργείο είναι η εκκαθάριση των ανενεργών συνεταιρισμών. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι αναγκαστικές εκκαθαρίσεις, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμμία εθελούσια εκκαθάριση.
Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για μετατροπή των ενώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, σημειώνεται πως έγινε από την ίδια την ΠΑΣΕΓΕΣ και ο υπουργός θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί, για να αναζωογονηθεί το συνεταιριστικό κίνημα.
Στις περιοχές που υπάρχουν ενεργές ενώσεις συνεταιρισμών και παράλληλα ενεργοί συνεταιρισμοί, προτείνεται οι ενώσεις να μετατραπούν σε συμπράξεις συνεταιρισμών, δηλαδή ως συνεταιριστικές εταιρείες. Με τον τρόπο αυτό, προτάθηκε να αντιμετωπισθεί και η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η περίπτωση της Λέσβου.
Στο ζήτημα του τρόπου εκλογής των αντιπροσώπων στην γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, το Υπουργείο δέχεται να γίνουν διάφορες αλλαγές. Το μόνο σημείο που δε διαπραγματεύεται, είναι η απευθείας εκλογή των αντιπροσώπων από τους συνεταιρισμένους παραγωγούς.
Στο θέμα της συμμετοχής των ομάδων παραγωγών στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίζεται αρκετά διαλλακτικός.
Εμφανώς αδύναμες είναι οι θέσεις του Υπουργείου για τα οικονομικά ζητήματα που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις.