Σπιτικοί γκιοζλεμέδες Gozleme απ την Αιβαλιώτισα Ziynet Sağlik

01/03/2025 - 12:15

Οι γκιοζλεμέδες είναι πρόχειρο παραδοσιακό φαγητό της Τουρκίας, που φτιαχνόταν οπουδήποτε υπήρχε φωτιά και μια λαμαρίνα (κυρτή). Εύκολα, γρήγορα με λίγα υλικά μπορούσαν να χορτάσουν μεγάλες φαμίλιες και συντροφιές. Το όνομά του σημαίνει «μάτι», στα τουρκικά göz, είτε γιατί τις αναλογίες στα συστατικά τα έβαζαν «με το μάτι» , όχι ακολουθώντας συνταγές, είτε γιατί όταν ψηθούν σχηματίζονται στην επιφάνειά τους κηλίδες σαν μάτια. Σήμερα περισσότερα για τουριστική ατραξιόν σε πολλά μέρη συνεχίζουν να τους φτιάχνουν υπαίθρια. Για τα σπίτια υπάρχουν ειδικά σκευή που προσαρμόζονται στις εστίες της κουζίνας (ηλεκτρική ή γκαζιού), με καλή θέληση όμως μπορείτε να τις φτιάξετε σπίτι και σε απλό μεγάλο ρηχό τηγάνι.

Ζητήσαμε οδηγίες απ’ την φίλη Ziynet Sağlik, που γνωρίσαμε στο «Αιβαλικ Ρεμπέτικο» μουσικό σχήμα, γνωστό και στην Μυτιλήνη, που ξεκίνησε σαν παρέα από ερασιτέχνες μουσικούς την περίοδο της πανδημίας του Κόβιντ. Η Ζιγνέτ (το όνομά της στα τουρκικά σημαίνει χρυσό κόσμημα!) είναι μια νέα γυναίκα, νοσοκόμα στο επάγγελμα, κατάγεται από το Ντενιζλι, και τα τελευταία χρόνια κατοικεί στο Μοσχονήσι. Εκεί ήλθε σε επαφή με τα ελληνικά ρεμπέτικα τραγούδια, που άρεσε και πού και τα τραγουδά πολύ ωραία!

ΤΑ ΥΛΙΚΑ: Για την ζύμη: 800 γραμμ. αλεύρι 1 ποτήρι γάλα, μισό ποτήρι νερό, ¼ ποτήρι λάδι ή ηλιέλαιο, μισό κ. γ. αλάτι. Ζυμώνετε και αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη τη ζύμη τουλάχιστον 1 ώρα. Η ΓΕΜΙΣΗ :Ψιλοκόβετε 300 γραμμ. κρέατος και τηγανίζετε ελαφρά σε μέτρια φωτιά. Τρίβετε 300 γραμμ. τυρί (της προτίμησής σας) και μυρωδικά χόρτα της αρέσκειας σας (μαϊντανό - άνηθο κ.α.) και αφού κρυώσει το κρέας τ ανακατεύετε σ ένα μπολ προσθέτοντας κι αλατοπίπερο. Χωρίζετε την ζύμη σε μπαλάκια (μεγέθους μικρού μανταρινιού) και ανοίγετε στρογγυλά φύλλα πάχους περίπου 2 mm. Απλώνετε μικρή ποσότητά απ’ τη γέμιση στη μισή επιφάνεια του φύλου και διπλώνετε το άλλο μισό, πιέζοντας να φύγει τυχόν αέρας και να κολλήσουνε οι άκρες. Με προσοχή μεταφέρετέ το γκιοζλεμέ στο ελαφρά λαδωμένο προθερμασμένο τηγάνι. Ψήνετε 4 λεπτά από τη μία πλευρά , αλείφοντας με ελάχιστο νερό τη πάνω επιφάνειά του και μετά γυρίζετε να ψηθεί και η κάτω πλευρά άλλα 4 λεπτά. Όταν το βγάλετε ζεστό από το τηγάνι το αλείφετε ελαφρά με βούτυρό και σερβίρετε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey