![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η καστανιά είναι ένα αιωνόβιο αυτοφυές δένδρο που αξιοποιούν οι άνθρωποι από τα πανάρχαια χρόνια για την ξυλεία του, ως καλλωπιστικό αλλά και τους καρπούς του, που θεωρούνται τροφή των φτωχών, και κατά περιόδους δε πείνας και πολέμων έσωσαν πολλούς λαούς. Υπάρχει σχεδόν σ όλο τον κόσμο και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 250 μ και άνω. Η Τουρκία είναι 4η παραγωγός χώρος στον κόσμο μετά από Κίνα, Ισπανία, Βολιβία. Παρόλο που τα πιο φημισμένα κάστανα είναι της Προύσας (εκεί ξεκίνησαν πρώτα να τα επεξεργάζονται μαρόν γλασέ και ριτσέλια) η μεγαλύτερη παραγωγή, πάνω από 40 % γίνεται στ’Αϊδίνι. Η Πελαγία έμαθε πως στην Αγιάσο έχουμε αύριο τη γιορτή του κάστανου και μας προτείνει πιλάφι που έλκει τη καταγωγή του απ’ τη Προύσα ή το Αζερμπαϊτζάν: Ξεκινάμε με τα κάστανα όπου ψήνουμε 500 γραμ.στον φούρνο για 20’ και τα καθαρίζουμε απ’ τα φλούδια τους. Σοτάρουμε τα καθαρισμένα (ει δυνατόν ολόκληρα) κάστανα σε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, με 4 κουταλιές βούτυρο, με μαύρο- πίπερο, ελάχιστη κανέλλα και μπαχάρι, στο τέλος του σοταρίσματος ρίχνουμε και το ρύζι (η Πελαγία χρησιμοποιεί την ποικιλία γιασμίιν). Αφού πάρουν μερικές βόλτες στο σοτάρισμα όλα μαζί τα υλικά, προσθέτουμε περίπου 2,5 κούπες ζεστό ζωμό (κότας ή κρέατος ή λαχανικών). Βράζουμε το πιλάφι για 10’ και τ’ αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για άλλα 15’. Μετά μοιράζουμε το πιλάφι σε πήλινα (πυρίμαχα) ατομικά μπολάκια,τυλιγμένο σαν μποχσταδάκι σένα κομμάτι φύλλου κρούστας. Πασπαλίζουμε με λίγο βούτυρο το φύλλο εξωτερικά και βάζουμε τα μπολάκια στο φούρνο στους 180c για 10’. Ώσπου να ροδίσει το φύλλο. Σερβίρουμε με αλοιφές της αρεσκείας μας όπως γιαούρτι κ.α.