Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αύριο γίνεται η ορκωμοσία των νέων Βουλευτών που εκλέχτηκαν στις εκλογές της 24 Ιουν. και την Δευτέρα (9 Ιουλ. 18 στις 4μ.μ.) όπως όλα δείχνουν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ορκιστεί ενώπιον της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας την νέα φάση όπου εισέρχεται πλέον το πολίτευμα της χώρας. Την ίδια ημέρα θα γίνει και ανακοίνωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο καταργείται η θέση του Πρωθυπουργού, καθόσον βάσει του δημοψηφίσματος και της αλλαγής του Συντάγματος, οι εξουσίες του περνούν πλέον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ολική ανατροπή στην δομή του κράτους αφού περίπου 5.000 άρθρα θα τροποποιηθούν, το υπουργικό συμβούλιο θα καταργήσει όλους τους νόμους που ορίζουν τα οργανογράμματα των υπουργείων, καθώς οι υπουργοί , αλλά και άλλοι εκπρόσωποι θεσμών θα διορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για να αποφευχθούν δυσπραγίες στο εκτελεστικό σύστημα το υπουργικό συμβούλιο θα εκδώσει νομοθετικές πράξεις όλων των θεσμικών οργάνων έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως το νέο σύστημα. Μύλος… μέχρις ότου η «Ερντογανική» Δημοκρατία βρει τον βηματισμό της!
Στο Μπάρι της Ιταλίας αύριο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθούν αύριο Σάββατο στο Μπάρι της Ιταλίας, με αφορμή την κοινή προσευχή Καθολικών και Ορθοδόξων που θα πραγματοποιηθεί εκεί, για την ειρήνη και για να δείξουν αλληλεγγύη προς τους διωγμένους Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι Ορθοδόξων Εκκλησιών καθώς και εκπρόσωποι των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Η επιλογή της τοποθεσίας, η πόλη του Μπάρι στη νότια Αδριατική, έχει μια βαθιά συμβολική αξία, κυρίως σε ό ,τι αφορά στον Άγιο Νικόλαο, στις Καθολικές - Ορθόδοξες σχέσεις. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει μια προσευχή με τους πιστούς στη θάλασσα του Μπάρι. Το δεύτερο τμήμα θα περιλαμβάνει έναν ιδιωτικό διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών, όπου ο καθένας θα παρουσιάσει την πρότασή του για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ο Πάπας θα μιλήσει δημοσίως στην αρχή και στο τέλος της συνάντησης.
Πρόσθετοι φόροι στα αλκοολούχα ποτά
Από 1ης Ιουλίου προστέθηκε αυτόματα πρόσθετος φόρος κατανάλωσης 15,5% σύμφωνα με τον δείκτη τιμών παραγωγού στα αλκοολούχα ποτά. Στην Τουρκία αυξάνονται οι φόροι στα προϊόντα αλκοόλ δύο φορές το χρόνο ανάλογα με το μερίδιό τους στον εγχώριο δείκτη τιμών παραγωγού. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται για παράδειγμα, μέση αύξηση 10 λιρών για ένα μπουκάλι ρακί 70 cc. το οποίο κοστίζει τώρα περισσότερο από το 7% του ελάχιστου μηνιαίου μισθού στην Τουρκία. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ μειώθηκαν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, βότκα και το τζιν) και στο κρασί.
Με τις ολοένα αυξανόμενες τιμές λόγω φόρων στα ποτά, αυξάνεται και ο αριθμός των πολιτών που παράγουν τα δικά τους ποτά στο σπίτι, ενώ κάποιοι άλλοι που έχουν την ευχέρεια ταξιδεύουν συχνά για να ψωνίζουν αφορολόγητα απ τα Free Shops.
Κοινότητα Νεοχωρίου της Πόλης
Μια από τις πιο γραφικές γωνιές του Βοσπόρου είναι το Νεοχώριον -Νιχώρι - Γενί Κϊοι σήμερα, όπου μέχρι το 1925 είχε σχεδόν αμιγή ελληνικό πληθυσμό. Πατρίδα του δικού μας πολιούχου αγίου, του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, αλλά και του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Η περιοχή σήμερα κατοικείται ως επί το πλείστον από μουσουλμάνους αλλά υπάρχουν και λεβαντίνοι και μια δυναμική ελληνική κοινότητα. Οι ομογενείς μας εκεί είναι συσπειρωμένοι γύρω απ’ την εκκλησία τους την Παναγία την Κουμαριώτισσα με το περίφημο ξύλινο καμπαναριό. Η απαιτούμενη συντήρηση του καμπαναριού καλύφθηκε με δωρεά του Emanuil - Serdal Koç, της γνωστής οικογενείας των τούρκων εκατομμυριούχων, ο οποίος διέθεσε το ποσό των 28 χιλ. λιρών. Δίκαια η εφοροεπιτροπή του Νιχωρίου τον ευχαριστεί δημόσια αναγορεύοντάς τον σε Ευεργέτη του Ιερού Ναού.
Οι αρχαίες Σάρδεις
Η αρχαία πόλη Σάρδεις, πρωτεύουσα της Λυδίας ήταν μέχρι τώρα ιδιαίτερα γνωστή για τον πλούτο της (βασιλιάς Κροίσος κ.λπ.) εκεί μάλιστα λένε κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα νομίσματα από χρυσό και ασήμι. Τελευταία και με βάση ευρήματα της περιοχής θεωρείται η πρώτη πόλη στον κόσμο που διέθετε κεντρική θέρμανση και δίκτυο πόσιμου κα θερμικού νερού. Κατά τον Μουσταφά Ουτσάρ, πρόεδρο του σωματείου τουρισμού της Μανίσας, όπου υπάγεται ο αρχαιολογικός χώρος των Σάρδεων, γύρω στο 600 π. Χ. ο περίφημος μαθηματικός της Αρχαιότητας Θαλής ο Μιλήσιος κλήθηκε στις Σάρδεις και σύνταξε το σχέδιο αποξήρανσης ενός βάλτου στο βόρειο τμήμα της πόλης καθώς και το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, που εξελίχθηκε αργότερα κατά την ελληνιστική - ρωμαϊκή εποχή. Οι ανασκαφές που γίνονται και η αποκάλυψη πήλινων αγωγών επιβεβαιώνουν τόσο το αποστραγγιστικό έργο όσο και το δίκτυο θέρμανσης σε σπίτια και καταστήματα της αρχαίας πόλης.
Ανάδυση νησιού, φήμες σεισμού στην Πόλη!
Υπάρχει ένας μύθος που θέλει σε περίοδο μεγάλης ζέστης και άπνοιας να γίνονται σεισμοί! Καμία βέβαια επιστημονική εξήγηση δεν δόθηκε ποτέ. Όμως ο μύθος σε σχέση με την παρατήρηση ότι οι περισσότεροι σεισμοί συμβαίνουν μεταξύ Απριλίου - Οκτωβρίου έχει αναστατώσει τις μέρες αυτές και έχει προκαλέσει ένα όργιο φημών στην Κωνσταντινούπολη για επικείμενο μεγάλο σεισμό. Στις φήμες έρχεται να προστεθεί και η ανάδυση ενός υφαλο - νησιού στη θάλασσα του Μαρμαρά, 500 μ. νότια της Πόλης. Πρόκειται για τους υφάλους Βόρδωνες - Βορδονήσι που θεωρούνται το απομεινάρι ενός νησιού, (η 10η Πριγκηπόνησος!) το οποίο καταποντίστηκε ύστερα από κάποιο σεισμό το 1010 μ. Χ. Στους Βόρδωνες υπήρχε το βυζαντινό μοναστήρι του Γόρδωνος ή των Αρμενιακών, στο οποίο είχε ταφεί σύμφωνα με μία εκδοχή ο Πατριάρχης Φώτιος Α΄ <https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82_%CE%A6%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%91%CE%84>.
Τιμές σε Δέσποινα Βανδή και Ζουλφού Λιβανελλί
Αποθεώθηκε το περασμένο Σάββατο η ελληνίδα τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή στο 57ο Φεστιβάλ της Προύσας. Μιλώντας στο Anadolu haberler, είπε ότι η τουρκική και η ελληνική μουσική ήταν παρόμοιες, της αρέσει η τουρκική κουζίνα και οι άνθρωποι και μόνο καλά λόγια είχε να πει για τους συναδέλφους της τον Ζινιέτ Σάλι και την Σερτάμπ Ερενέρ, νικήτρια της Eurovision το 2003. Την περασμένη Κυριακή επίσης κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του φετινού Συμποσίου της Σύμης, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, τιμητική βράβευση του διάσημου συνθέτη και αγωνιστή της Δημοκρατίας, Ζουλφί Λιβανελί ως ένα εμβληματικό παράδειγμα της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των Λαών».