Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Από τη «Συνύπαρξη» στον πρόεδρο ανθρωπιστικής οργάνωσης της Σμύρνης
Τη συμπαράστασή τους στον καθηγητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου «Dokuz Eylul - 9η Σεπτεμβρίου» της Σμύρνης Τζεμ Τερζί, προέδρου της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γέφυρες Λαών - Halkarin Koprusu» εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».
Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα η πρυτανεία του Πανεπιστημίου απέλυσε τον καθηγητή, όπως συνέβη και με πολλούς άλλους ακαδημαϊκούς σε όλη την Τουρκία, με την αιτιολογία ότι τον Ιανουάριο του 2016 είχαν συνυπογράψει έκκληση για ειρήνη στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της «Συνύπαρξης», «με ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και γενναιότητα οι “Γέφυρες Λαών”, υπό την προεδρία του ακούραστου γιατρού Τζεμ Τερζί, έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην ανακούφιση των προσφύγων που έχουν κατακλύσει τη γειτονική χώρα και ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Έχουν καταφέρει να ευαισθητοποιήσουν μεγάλα τμήματα του τουρκικού λαού ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Έχουν τεκμηριώσει με επιστημονικό τρόπο τις διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος στην τουρκική κοινωνία, τις επιπτώσεις των πολέμων, των ευρωπαϊκών και άλλων κρατικών πολιτικών. Αποτελούν παράγοντα ειρήνης φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στον τουρκικό και ελληνικό λαό».
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «τα μέλη της “Συνύπαρξης” τάσσονται αλληλέγγυα προς τον πρόεδρο Τζεμ, στην οργάνωση “Γέφυρες Λαών” και στους διωκόμενους με παρόμοιους λόγους ακαδημαϊκούς δασκάλους. Προσδοκούν ότι η τουρκική πολιτεία θα επανεξετάσει σύντομα αυτές τις αρνητικές και οπισθοδρομικές ενέργειες και θα αποκαταστήσει τον καθηγητή Τζεμ και τους άλλους διωκόμενους ακαδημαϊκούς».
Τέλος, πιστεύουν πως «η εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον πρόεδρο Τζεμ Τερζί και όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, που τοποθετούν το συλλογικό συμφέρον πάνω απ’ το ατομικό, εργαζόμενοι για την ειρήνη, τη φιλία και την κοινωνική πρόοδο, αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και οφειλόμενου σεβασμού».
Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές οργανώσεις συνεργάζονται για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες.