Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το « Πόλιον» για τα δυο όμορφα τρεχαντήρια που... κόπηκαν
«Έφυγαν - καταστράφηκαν χωρίς λόγο και αυτά τα όμορφα τρεχαντήρια φτιαγμένα από τους δύο εν ζωή άξιους καραβομαραγκούς του Πλωμαρίου τον Ανδρέα Λιόλιο («Άγιος Νικόλαος») και τον Δούκα Γιαμμουγιάννη («Νικόλαος»). Πλάι-πλάι αρμένιζαν περήφανα στο Αρχιπέλαγος Πολιτισμού, το Αιγαίο. Πλάι-πλάι περίμεναν τη θανατική καταδίκη τους», σημειώνει σε δελτίο τύπου που κοινοποίησε χθες ο σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» που τον τελευταίο καιρό έκανε εκκλήσεις και προσπάθεια να μη κοπούν και να υιοθετηθούν συνεχίζοντας με άλλη χρήση τη... ζωή τους!
Και στο ίδιο δελτίο τύπου αναρωτιέται: «Γιατί έπρεπε να καταστραφούν; Γιατί πρέπει να καταστρέφουν - να αφανίζουν την, τόσων χιλιάδων χρόνων (πλέον των 8.000 χρόνων) Ναυτική - Ναυπηγική Πολιτιστική Κληρονομιά μας; Ας μας απαντήσει κάποιος! Ευρωπαϊκή επιταγή; Και το Ελληνικό κράτος τι κάνει;»
Προβληματισμός και ερωτήματα
Και ο δραστήριος σύλλογος καταθέτει τον προβληματισμό του και τα εύλογα ερωτήματα του: «Ζητήσαμε να τα υιοθετήσουμε, καμιά απάντηση, παρακαλέσαμε να τα μην τα κόψουν στα τρία αλλά στα δύο, ούτε κι αυτό. Η επιτροπή και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του Λιμενικού ανένδοτος! Γιατί, αφού κατέθεσαν τις άδειες τους οι ψαράδες γιατί έπρεπε να καταστραφούν; Ποιους θα ενοχλούσαν αν συνέχιζαν να αρμενίζουν κάνοντας θαλασσινές ψυχαγωγικές διαδρομές;
Μας λένε ότι λιγόστεψαν τα ψάρια και πρέπει να σταματήσει η υπεραλίευση, μα τόσα χρόνια από το 1995, τόσες χιλιάδες βάρκες (12.500, περίπου μέχρι το 1917) και τώρα περιμένουν 750 την καταστροφή τους, θα έπρεπε τα ψάρια να μην χωράνε, πλέον, στη θάλασσα και να βγαίνουν στη στεριά! Οι ίδιοι οι ψαράδες μας λέγανε, ότι μ’ αυτά τα χρήματα που θα πάρουν, θα αγοράσουν άλλη βάρκα μεγαλύτερη, καλύτερη μαζί με άλλη άδεια ψαρέματος και θα συνεχίσουν το ίδιο επάγγελμα και καλά θα κάνουν.
Άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτή η αιτία. Ας μας πουν, λοιπόν, γιατί να συνεχίζεται η καταστροφή τους;»
Τα ερωτήματα αυτά του «Πόλιον» έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς και από άλλους, γιατί η πολιτιστική αυτή κληρονομιά αφανίζεται χωρίς καμιά αντίδραση από την πολιτεία και αρμόδιους φορείς της που θα έπρεπε μετά από τόσες αποσύρσεις τέτοιων σκαφών κάποια στιγμή να έμπαινε ένα φρένο ενδεχομένως για να μη χαθεί εντελώς μια τόση ξεχωριστή κληρονομιά και με τέτοια διαδρομή και στο νησί μας.