![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Καρακούση: Με την κατασκευή του έργου αλλάζει η χρήση του Φράγματος από Φράγμα άρδευσης σε Φράγμα Παραγωγής ενέργειας
Αρνητική η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβούλιου Ερεσού αναφορικά με την κατασκευή υβριδικού έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε Ερεσό- Άντισσα- Χίδηρα με παράλληλη χρήση του φράγματος Ερεσού..
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαίου 2024 και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ερεσού Αντώνιος Ελευθερίου είπε στην εισήγησή του ότι στις 05-06-2024 βγήκε σε δημόσια διαβούλευση υβριδικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειες το οποίο οριοθετείται ανάμεσα σε Ερεσό – Άντισσα και Χίδηρα. Το έργο θα περιλαμβάνει 6 μεγάλες ανεμογεννήτριες υδροστρόβιλο αντλησιοταμίευσης ανάμεσα στο Φράγμα της Ερεσού και έναν δεύτερο ταμιευτήρα που θα κατασκευαστή στη θέση Αετός.
Επενδυτής είναι η εταιρεία ΑΝΕΜΟΣ RES και διαθέτει ήδη αιολικά πάρκα στην Λέσβο.
«Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη που δημοσιεύτηκε το έργο αυτό έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή μας, δεν προσφέρονται ανταποδοτικά για την περιοχής μας γι’ αυτό προτείνω να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά στην κατασκευή του έργου καθώς δεν έχει όφελος η τοπική κοινωνία» ανέφερε καταλήγοντας.
Το μέλος του συμβουλίου κ. Γεώργιος Παναγόπουλος συμφώνησε με την εισήγηση του προέδρου και πρόσθεσε στην τοποθέτηση του ότι το έργο παρεμβαίνει αρνητικά όσον αφορά στην αισθητική του χώρου και ιδίως στο Μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πιθαρίου το οποίο έχει εξελιχθεί σε επισκέψιμο σημείο της περιοχής, υψίστης ομορφιάς και καλός εκτός του θρησκευτικού θέματος. Η σύμβουλος κα Χρυσαφένια Καρακούση ανέφερε ότι το Φράγμα Ερεσού μαζί με το αρδευτικό δίκτυο αποτελεί κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας και πρόσθεσε: «Κατασκευάστηκε με σκοπό να αρδεύει τον κάμπο της Ερεσού με την κατασκευή του παραπάνω έργου αλλάζει η χρήση του. Από φράγμα άρδευσης γίνεται φράγμα παραγωγής ενέργειας. Με την κατασκευή του υβριδικού σταθμού δεν διασφαλίζεται η άρδευση του Κάμπου της Ερεσού. Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για περιβαλλοντικούς η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου είναι αρνητική στην κατασκευή του έργου».