Μόνο 800 στις 12.000

Αρνούνται να μπουν στο Καρά Τεπέ

15/09/2020 - 12:38 Ενημερώθηκε 15/09/2020 - 13:24

Δεν είναι ικανοποιητική η προσέλευση στον πρόχειρο καταυλισμό στο πεδίο βολής του Καρά – Τεπέ. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 12.000 περίπου άτομα μέχρι τώρα δεν έχουν μπει ούτε χίλιοι.

Μάλιστα σε μία προσπάθεια προσέκλυσης των μεταναστών τα αρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να μοιραστούν φυλλάδια στους μετανάστες στα οποία εξηγείται ότι αν δεν περάσουν από το πεδίο βολής του Καρά – Τεπέ, για να γίνει η καταγραφή τους, δεν πρόκειται να φύγουν από το νησί.

Τα τελευταία στοιχεία θέλουν να έχουν τοποθετηθεί 700 σκηνές ενώ στο χώρο φιλοξενούνται περίπου 800 άτομα, με 21 να μένουν σε ειδικές εγκαταστάσεις καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί από κορονοϊού.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πάντως πως δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του.
«Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στο camp» είπε προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει διανομή φυλλαδίων στη γλώσσα τους. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000. Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες και σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα.
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη αποτελεί η θέση της Επιτρόπου Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον. Απαντώντας σε ερώτηση της Εύας Καϊλή δέχθηκε ότι στην Τουρκία παρέχεται επαρκής προστασία σε πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες. «Γεγονός που σημαίνει ότι η αποστολή μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα της ΕΕ, είναι μια ευθέως προκλητική ενέργεια εναντίον της ΕΕ και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της κλείνοντας προσωρινά τα σύνορα».
Αυτό σημαίνει ότι όσοι προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές, η τουλάχιστον η πλειονότητά τους, δεν είναι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες. Και αυτό γιατί, δεν εγκαταλείπουν μια χώρα, στην οποία κινδυνεύουν από πολεμικές συγκρούσεις ή άλλες διώξεις, αλλά μια “ασφαλή χώρα”, στην οποία κατέφυγαν προερχόμενοι ενδεχομένως και από εμπόλεμες ζώνες. Η αναγνώριση της Τουρκίας ως “ασφαλούς τρίτης χώρας” ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταξινόμησης εκτός των συνόρων της ΕΕ. Η πρόταση είχε διατυπωθεί, μετά την απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, να απαγορεύσει στα πλοία των ΜΚΟ να ελλιμενίζονται στην Ιταλία και αφορούσε κυρίως αφρικανικές χώρες και τις ροές από την Λιβύη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey