Αναστάτωση για το Κτηματολόγιο από την εμπλοκή με την παράτασή του

Αναμένοντας τη Νομοθετική Ρύθμιση για την επίσημη παράταση

21/06/2020 - 08:51 Ενημερώθηκε 21/06/2020 - 10:11

Έως τις 3 Ιουλίου και όχι τέλος Σεπτεμβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, είναι η επίσημη παράταση για το Κτηματολόγιο Λέσβου μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες έχουν προκαλέσει αναστάτωση τόσο στον τεχνικό κόσμο του νησιού μας όσο και σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης οι οποίοι δεν πρόλαβαν ακόμη να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες κτηματογράφησης. Σύμφωνα με στελέχη του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο λόγος που προέκυψε το πρόβλημα αυτό τις τελευταίες μέρες, σχετίζεται με το νόμο 4613 του 2019, που δίνει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και επίσης συγκεκριμένα περιθώρια για την παράταση των αρχικών προθεσμιών. Φαίνεται ότι για τη Λέσβο τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και για να δοθεί νέα παράταση, θα πρέπει να προηγηθεί Νομοθετική Ρύθμιση.

Ενέργειες Αθανασίου

Όπως αναφέρεται, ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας είναι ενήμερος για το πρόβλημα και προωθεί νομοθετική ρύθμιση στη βουλή ώστε να δοθεί νέα παράταση τουλάχιστον έως τέλος Σεπτεμβρίου για το νησί της Λέσβου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νομοθετική Ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση τις πρώτες μέρες του επόμενου μήνα και η παράταση θα αφορά μόνο το νησί της Λέσβου και όχι τη Λήμνο. Τα στελέχη ωστόσο του Τεχνικού Επιμελητηρίου δίνουν αγώνα ώστε η παράταση να ισχύσει και για τη Λήμνο με δεδομένο ότι τα δύο νησιά ανήκουν στον ίδιο νομό και αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα στην κτηματογράφηση.

Ελλείψεις και στην πρώτη φάση

Εν τω μεταξύ προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και στην πρώτη φάση του Κτηματολογίου που αφορά, τη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης, τη Δημοτική Ενότητα Γέρας, πλην Σκοπέλου και την Τοπική Κοινότητα Κάτω Τρίτους του Δήμου Ευεργέτουλα, οι διορθώσεις της οποίας υποτίθεται ότι ολοκληρώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι περιοχές που εντάχθηκαν στο δεύτερο στάδιο των διορθώσεων ήταν πολύ συγκεκριμένες και από αυτές, σύμφωνα με τους δύο εργολάβους που ανέλαβαν το έργο, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί το σύνολο τους. Όπως αναφέρθηκε από την ομάδα που πραγματοποίησε τη διαδικασία, ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που αναζητήθηκε, είτε δεν ενδιαφέρθηκε, είτε δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήματα των υπαλλήλων. Ο αριθμός αυτός των περιπτώσεων, είναι πολύ μεγάλος και σε συνδυασμό με τις περιοχές που δεν εντάχθηκαν στην επανακτηματογράφηση, όπου υπάρχουν εκατοντάδες ενστάσεις ιδιοκτητών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Κτηματολόγιο δεν είναι ολοκληρωμένο και ότι στο μέλλον θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα με τις ιδιοκτησίες στις περιοχές αυτές.

Επανεξέταση (;)

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το Δήμο και τοπικούς φορείς του νησιού μας, καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα του πρώτου Κτηματολογίου και να υπάρξει λύση στο πρόβλημα και διόρθωση των όποιων λαθών έχουν γίνει στην πρώτη φάση καταγραφής.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey