Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δεν ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στη Λέσβο την Κυριακή για την επέτειο από τα 103 χρόνια απελευθέρωσης του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.
Γι’ αυτό το λόγο και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης. Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων, στο Κιόσκι, όπου κατέθεσε στεφάνι. Το μεσημέρι παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στην προκυμαία της Μυτιλήνης.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Παυλόπουλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, σημείωσε ότι η Λέσβος από την απελευθέρωση της στις 8 Νοεμβρίου του 1912 «κοσμεί τον εθνικό μας κορμό ποικιλοτρόπως, ιδίως δε ως προνομιακός κληρονόμος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ιωνίας. Αυτή τη μεγάλη ιστορική και πολιτισμική παράδοση εξακολουθεί να υπηρετεί, κυρίως σήμερα».
Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος και πάλι εμμέσως πλην σαφώς στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, «η Λέσβος κατά την τρέχουσα εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία, αναδεικνύεται, ταυτοχρόνως, ακοίμητος και ακάματος φρουρός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτίστως όμως ιδανικός, μέχρις αυτοθυσίας, εκφραστής της Ειρήνης και υπερασπιστής του Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του».
Χαιρέτησε το Λιμενικό
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτησε το πλήρωμα του Λιμενικού Σώματος που στελεχώνουν το ΠΛΣ 602: «Το παράδειγμα σας αποτελεί δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς. Και μέχρις ότου η Ευρώπη πάρει τις αποφάσεις της, το βάρος πέφτει στις δικές σας πλάτες. Σε σας όμως ανήκει και ο έπαινος γι’ αυτό που κάνετε».
Ας σημειωθεί ότι το πλήρωμα του σκάφους με πρώτους τον κυβερνήτη του, ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο, και τη διασώστρια Ζωή Λειβαδίτη, που ήταν παρόντες κατά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο, έχει διακριθεί επανειλημμένα σε διασώσεις κυριολεκτικά χιλιάδων ανθρώπων προσφύγων και μεταναστών που κινδύνευσαν κατά το πέρασμα τους από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές στη Λέσβο.
Στη συνέχεια, μετέβη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου και τιμήθηκε και μετά επισκέφθηκε έργο οδοποιίας κατά τη διάρκεια του οποίου αποκαλύφθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. «Ας έχουν υπόψη οι εταίροι μας όταν διαπιστώνουν ότι έργα καθυστερούν, πως στην Ελλάδα μερικές φορές η υλοποίηση τους σκοντάφτει σε σημαντικά ευρήματα που αφορούν την ίδια την ιστορία της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα επιτρέψουμε το Αιγαίο να γίνει απέραντο νεκροταφείο»
Αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος, παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Λέσβου. Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γαλήνος, αφού τον καλωσόρισε, αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει καθημερινά η Λέσβος για να διαχειριστεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Η Λέσβος, τόνισε, στέκεται επάξια και αποτελεί τη «ζωντανή απόδειξη ότι οι Έλληνες, παρά τις δυσκολίες, δεν έχουν χάσει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους.
Πριν απ’ αυτήν, κατέθεσε στεφάνι στο Κιόσκι
Ο λαός της Λέσβου συμπληρώνει το έλλειμμα αγάπης και αλληλεγγύης της Ευρώπης». Ο δήμαρχος, επεσήμανε επίσης, ότι με αυτό τον τρόπο «στέλνουμε το μήνυμα κατά της ξενοφοβίας και υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη».
Στην αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τον τρόπο που η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με την κοινωνία, διαχειρίζονται ένα πρόβλημα που σε τελική ανάλυση αφορά όλο τον κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στο κυριαρχικό δικαίωμα που έχει κάθε χώρα στον ορισμό των συνόρων της, καθώς και τους τρόπους που θα τα προστατέψει, ενώ παράλληλα, τόνισε πως είναι υπέρτατη υποκρισία να γνωρίζει η Ε.Ε τη ρίζα του κακού, που είναι οι διακινητές στην Τουρκία, και αντί να δρα, να μας αφήνει να μαζεύουμε πτώματα καθημερινά από τις ακτές του Αιγαίου.
«Δεν θα επιτρέψουμε το Αιγαίο να γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο. Η θάλασσα του Αιγαίου είναι θάλασσα φωτός και η Λέσβος είναι εδώ για να εξασφαλίσει ακριβώς αυτό», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Και ο Τέρενς Κουίκ εκ μέρους της κυβέρνησης
«Ορθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του χθες το μεσημέρι εδώ στη Μυτιλήνη, είπε ότι κάποιοι έχουν μετατρέψει το Αιγαίο του φωτός και της ειρήνης, σε ένα πέλαγος που νεκρώνει ζωές». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λέσβο, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις σχετικές εκδηλώσεις.Ακολουθώντας το επίσημο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρέστη στην επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Μυτιλήνης, παρακολούθησε την εντυπωσιακή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, προσκύνησε τον εορτάζοντα Αρχάγγελο Μιχαήλ στον Ι. Ν. του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο και επισκέφθηκε την Σκάλα Συκαμιάς, όπου οι κάτοικοι του χωριού του Στράτη Μυριβήλη, έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος της υποδοχής του προσφυγικού κύματος.
«Είχα την τύχη να γνωρίσω στη Συκαμιά τη γιαγιά Αιμιλία. Έπραξε άριστα η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, που την παρακίνησε να έρθει στην υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να την γνωρίσει και να την ευχαριστήσει από κοντά ο ίδιος ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Η γιαγιά Αιμιλία που έγινε παγκόσμια γνωστή από τη φωτογραφία με τις άλλες γιαγιάδες της Συκαμιάς που τάιζαν με μπιμπερό προσφυγόπουλα, είναι η ταυτοποίηση της τεράστιας ψυχής που έχει η Ελληνίδα μάνα, όταν μάλιστα η ίδια έχει γνωρίσει την προσφυγιά και την ξενιτιά» σχολίασε ο Τέρενς Κουίκ.
Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός