Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με την τραγωδία της περασμένης Τετάρτης να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς μέχρι και χθες το πρωί ανασύρονταν σοροί από το ναυάγιο ανοιχτά του Μολύβου με 350 επιβαίνοντες στο τουρκικό σαπιοκάραβο, οι αντιδράσεις στη Λέσβο μεγαλώνουν προοδευτικά, με βασικό αίτημα την πτώση του φράχτη του Έβρου.
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ήδη από την Πέμπτη μίλησε για την αναγκαιότητα αυτή σε δηλώσεις της σε αθηναϊκά μέσα και χθες το «Χωριό του Όλοι Μαζί» κάλεσε ενεργούς πολίτες, σωματεία, εθελοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες σε πορεία ενάντια στο φράχτη του Έβρου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 7 στην Πλατεία Σαπφούς.
Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση απευθύνει όμως και η «Λαϊκή Ενότητα» αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων στις ανακοινώσεις τους ότι είναι «ντροπή αυτές τις ώρες υπό τα απαθή βλέμματα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και της γραφειοκρατίας του ΟΗΕ να μετατρέπεται καθημερινά το Αιγαίο σε νεκροταφείο ψυχών».
Η αδιέξοδη ως σήμερα επιχείρηση συνεννόησης της Ευρώπης με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν για την επίτευξη συνεργασίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών από τα απέναντι παράλια, τα δεδομένα αργά αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία ουσιαστική και άμεση παρέμβαση στο όλο ζήτημα και φυσικά ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός νεκρών στη θάλασσα του Αιγαίου ανέδειξαν πιο επιτακτικά από ποτέ την αναγκαιότητα να ανοίξει ο φράχτης στον Έβρο, μετακινώντας έτσι ένα μέρος των προσφυγικών ροών προς τα εκεί χωρίς να θαλασσοδέρνονται και να πνίγονται.
Το κάλεσμα του «Χωριού του Όλοι Μαζί»
Το «Χωριό του Όλοι Μαζί» ωστόσο δεν έμεινε στα λόγια και με ανακοίνωσή του ενημέρωσε για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης και πορείας σήμερα στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς με γενικό σύνθημα «στο φράχτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου», με τη συμμετοχή πολιτών, σωματείων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων.
Λίγο αργότερα, κάλεσμα για τη συγκέντρωση ενάντια στο φράχτη του Έβρου απηύθυνε και η πολιτική γραμματεία της «Λαϊκής Ενότητας» στη Λέσβο, τονίζοντας στη σχετική ανακοίνωσή της ότι «ο φράχτης του Έβρου αποτελεί την αιτία όλων αυτών των πνιγμών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εφόσον αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν τις επίφοβες θαλάσσιες διόδους για τη διάσχιση των συνόρων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την ολοκλήρωση του φράχτη οι πνιγμοί στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί δραματικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αφού κανένα συρματόπλεγμα δε μπορεί να σταματήσει αυτούς που αγωνίζονται για επιβίωση και μια ζωή με αξιοπρέπεια».
«Όχι άλλα υποκριτικά δάκρυα συγκίνησης»
Η ανακοίνωση της ΛΑΕ προσθέτει επίσης τα εξής: «Απέναντι στην κατάσταση αυτή δε μπορούν να δώσουν λύση τα υποκριτικά δάκρυα συγκίνησης για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου από τους εκφραστές των πολιτικών που ευθύνονται γι’ αυτούς τους θανάτους.
Ούτε βέβαια η συνέχιση της ίδιας πολιτικής της καταστολής, της “αποτροπής”, της απόπειρας να μετατραπούν περιοχές ή χώρες ολόκληρες σε φυλακές μεταναστών και προσφύγων», καταλήγοντας πως εκείνο που χρειάζεται πλέον είναι μια ριζικά διαφορετική πολιτική που να έχει ως αφετηρία την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, όπως ταιριάζει ακριβώς σε μια χώρα που οι άνθρωποί της έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει προσφυγιά.
Κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση απηύθυνε αργά το απόγευμα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Και η Καλογήρου για το φράχτη
Αξίζει να σημειωθεί πως την αναγκαιότητα να επανεξετάσει η κυβέρνηση τη λειτουργία του φράχτη στον Έβρο τόνισε από την επομένη του πρόσφατου πολύνεκρου ναυαγίου και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm». Αναλυτικά, η κ. Καλογήρου τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είχαμε μιλήσει για τη δυσκολία που θα αντιμετωπίζαμε αυτόν το χειμώνα και νομίζω ότι κανένας δε μας άκουσε. Ούτε η ευρωπαϊκή ούτε η διεθνής κοινότητα και θα πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει. Δε μπορεί αυτό να συνεχίζεται, δεν είναι δυνατόν μικρά παιδιά, νέοι άντρες και γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου και από την άλλη πλευρά εμείς, οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου που φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης, να βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις και τέτοιες συνθήκες με ναυάγια, με νεκρούς, με αγνοούμενους, με διασωθέντες», για να καταλήξει αναφορικά με το θέμα του φράχτη στον Έβρο:
«Τώρα έχουμε άλλες συνθήκες»
«Νομίζω ότι έχει έρθει πλέον η στιγμή να ξαναδούν οι αρμόδιοι το θέμα του φράχτη του Έβρου. Ο φράχτης του Έβρου φτιάχτηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Τώρα πια έχουμε πόλεμο. Έχουμε πνιγμένους στο Αιγαίο. Θα πρέπει, επιτέλους, να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Και, επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα οφείλουν και πρέπει να πιέσουν την Τουρκία ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατάσταση με τα σαπιοκάραβα μέσα στα οποία βάζουν μικρά παιδιά, νέους ανθρώπους, μεγάλους σε ηλικία και επομένως ανήμπορους ανθρώπους για να περάσουν το Αιγαίο[…]. Θα πρέπει λοιπόν να επανεξεταστεί η ύπαρξη του φράχτη του Έβρου, διότι όταν φτιάχτηκε οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Έχουμε μια νέα πραγματικότητα και αυτήν την πραγματικότητα θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε πριν χαθούν περισσότεροι άνθρωποι και πριν επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο τα νησιά μας».
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν… έχει νόημα η πτώση του φράχτη στον Έβρο
«Δεν παίζει ρόλο ο φράχτης…»
Παρά το ότι στη Λέσβο πληθαίνουν οι φωνές για την επανεξέταση της λειτουργίας του φράχτη στον Έβρο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα στη γραμμή του προκατόχου του Γιάννη Πανούση στο θέμα της αναγκαιότητας της διατήρησης του φράχτη. Απαντώντας χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Τόσκας ανέφερε τα παρακάτω:
«Έτσι κι αλλιώς, η ροή είναι στα νησιά»!
«Ο φράχτης είναι ένα περιοριστικό μέτρο, το οποίο αν τον δει κάποιος από μόνο του μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά σε συνδυασμό με το τεράστιο πρόβλημα και τα άλλα περιοριστικά μέτρα δεν παίζει κανέναν ρόλο καταρχάς. Κι αυτό, γιατί η ροή των προσφύγων είναι από τα νησιά, πολύ μακριά από αυτόν το φράχτη» λέει κυνικά ο υπουργός, χωρίς να αναφέρεται καθόλου στην πρόσφατη τραγωδία ανοιχτά του Μολύβου, και συνεχίζει: «Επομένως, είναι ένα θέμα που δε μας αγγίζει αυτήν τη στιγμή, γιατί δεν παίζει κανένα ρόλο, δεν έχει νόημα. Όμως, δεν είμαστε υπέρ της κατεδάφισης του φράχτη, γιατί βάζει κάποιους κανόνες, αν θέλετε, στη ροή των προσφύγων που είναι από τα νησιά αυτήν τη στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως για την προοπτική επανεξέτασης της λειτουργίας του φράχτη τοποθετήθηκε προχθές στην ΕΡΤ και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας πως «υπάρχουν σκέψεις», αλλά ξεκαθαρίζοντας πως δε μπορεί επί του παρόντος να αλλάξουν τα δεδομένα αναφορικά με το φράχτη.