Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι μαρτυρίες και τα ρεπορτάζ από τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά του Μολύβου ανήμερα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα σοκάρουν ξανά. Ωστόσο, κανείς δε μπορεί να εκτιμήσει αν το σοκ αυτό είναι ικανό να συγκινήσει και κυρίως να κινητοποιήσει επιτέλους την «Ευρώπη της Αλληλεγγύης» και την ελληνική κυβέρνηση της αριστεράς στην κατεύθυνση εξασφάλισης άμεσης λύσης για την παύση των δρομολογίων του θανάτου μεταξύ των δύο ακτών. Τα λόγια όμως είναι πλέον περιττά.
Η Λέσβος έχει στην πραγματικότητα νομιμοποιήσει τη δράση όλων εκείνων που πλουτίζουν από την εκμετάλλευση των προσφύγων από τα απέναντι παράλια, με την καθιέρωσή της από την Ευρώπη και από την ελληνική κυβέρνηση σε «κομβικό σημείο».
Υποκρισία
Μαζί με αυτό, έχει νομιμοποιήσει και τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου «ανθρωπιστικού πανηγυριού» στο Μόλυβο και στη Συκαμιά με κάθε λογής «εθελοντή» να έχει αναλάβει αυτόκλητα για να γεμίσει τα δικά του παντοειδή κενά -και επιχορηγούμενα φυσικά με αρκετά εκατομμύρια ευρώ- να υποκαταστήσει το κράτος και κάθε λογής μαυραγορίτη να φτιάξει τα σπασμένα του από την κρίση.
Αδικώντας συμπερασματικά ακόμα και τις ΜΚΟ, τους πραγματικούς εθελοντές ντόπιους και ξένους αλλά και τις οργανώσεις που δεδομένα παράγουν έργο όχι μόνο τώρα στη «Λέσβο της αλληλεγγύης» που «πουλάει» αλλά και «αγοράζει», αλλά για χρόνια σε πολλές άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις.
Μέσα σε όλα αυτά, η «Λέσβος της αλληλεγγύης», των τραγωδιών με νεκρούς στις ακτές της, έχει καθιερωθεί και ως καθημερινό κομμάτι της διεθνούς επικαιρότητας, με ολοένα και μεγαλύτερα δίκτυα από την Ευρώπη και όλον τον κόσμο να φτάνουν στο Μόλυβο για να «γεμίσουν» το δελτίο των ειδήσεων τους με το δράμα των προσφύγων, διαφημίζοντας κι αυτά σκηνοθετημένη «ανθρωπιά», προκαλώντας δάκρυα του ενός λεπτού στους Ευρωπαίους τηλεθεατές τους. Και σήμερα μιλάμε για τη μεγαλύτερη τραγωδία της προσφυγιάς στο Αιγαίο, μέχρι φυσικά την επόμενη.
Η οποία θα έρθει ξανά και με μεγαλύτερη έκταση σε μία κατάσταση ωμής υποκρισίας που έχει εδραιωθεί στο νησί και που προφανώς πολλούς και από τις δύο πλευρές των ακτών, αλλά και από την Ευρώπη τους βολεύει να υπάρχει. Και θα έρθει στο μεσοδιάστημα που υποτίθεται γίνονται επαφές για τη συνεργασία με την Τουρκία του Ερντογάν, που οδεύει με την... παλιά ώρα ακόμη για εκλογές. Θα έρθει όσο η Ευρώπη στην είδηση των καθημερινών νεκρών στέλνει προς το παρόν μόνο βοήθεια για την επιχορήγηση των μετακινήσεων από τα νησιά προς τον Πειραιά και ψάχνει στην πραγματικότητα τρόπο να ταμπουρωθεί από τις ροές.
Ο βασικός δρόμος
Ο δρόμος προς την Ευρώπη της ελπίδας για τους πρόσφυγες, όμως, σήμερα είναι ένας και το δείχνουν οι αριθμοί. 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο, εκ των οποίων οι 305.000 πέρασαν από τη Λέσβο.
Δεν είναι δυνατόν όμως να συνεχίζεται η αντιμετώπιση της ολοένα και αυξανόμενης προσφυγικής ροής με «ρυθμούς χελώνας» και η αριστερή κυβέρνηση να προβάλλει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη των (νησιωτών) Ελλήνων, επιμένοντας όμως να κρατά όρθιο το φράκτη του Έβρου που τόσο λοιδορούσε πριν αναλάβει.
Οι πρώτες βοήθειες στους ναυαγούς από εθελοντές γιατρούς
Κι αφού είναι δυνατό να μη θεωρείται αυτονόητο το να γίνεται καταγραφή απέναντι και να έρχονται οι δύστυχοι με καράβι, ας κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ελάχιστο. Ας λειτουργήσει έστω ως «Μία φορά Αριστερά», ρίχνοντας τον Έβρο για να γλιτώσει ανθρώπινες ζωές. Ας κεφαλαιοποιήσει δίνοντας ουσία στη μόνη ως τώρα επιτυχία της στο προσφυγικό: να εξασθενίσει τον πολιτικό όρο «λαθρομετανάστης».
Η μεγαλύτερη τραγωδία ανοιχτά της Λέσβου σε εξέλιξη, με θύματα ως τώρα πέντε παιδιά και άλλους δύο ενήλικες
Υγρός ορθάνοιχτος τάφος
Η μεγαλύτερη τραγωδία έξω από τις ακτές της Λέσβου βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα και, ως και τη στιγμή που γραφόταν χθες το ρεπορτάζ, η θλιβερή λίστα με νεκρούς αλλά και διασωθέντες είχε φτάσει τους οκτώ και τους 242 αντίστοιχα στο ναυάγιο του σαπιοκάραβου με πάνω από 350 επιβαίνοντες.Οι δυνατοί άνεμοι, που άγγιζαν ακόμα και τα οκτώ μποφόρ την Τετάρτη στη Λέσβο, και τα μεγάλα κύματα έσπασαν το υπό απόσυρση σκαρί του ξύλινου πλοιαρίου που έστειλαν χωρίς δισταγμό οι δουλέμποροι των απέναντι παραλίων με προορισμό το Μόλυβο και άνοιξαν νέο κατάλογο νεκρών, εκ των οποίων οι πέντε ήταν μικρά παιδιά. Το μέγεθος της τραγωδίας αποτυπώνεται ωστόσο και στο γεγονός πως, σύμφωνα με συγγενείς και φίλους των επιβαινόντων του ναυαγίου, οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 30.
Εκτιμήσεις για 350 επιβαίνοντες
Οι πρώτες επιχειρήσεις του λιμενικού σώματος, ηρωικών ψαράδων αλλά και των δυνάμεων που δρουν επικουρικά από τη Frontex, διέσωσαν την Τετάρτη το απόγευμα πάνω από 200 ανθρώπους, αλλά ανέσυραν και τρεις σορούς, δύο αγοριών ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους και έναν ενήλικα άνδρα.Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης ωστόσο κατέληξε αργά τη νύχτα άλλο ένα μικρό κοριτσάκι που διεσώθη αρχικά. Το φως της επόμενης ημέρας όμως χθες ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους οκτώ, καθώς από ακτή νότια της Μήθυμνας περισυλλέγησαν τέσσερις ακόμη σοροί, δύο παιδιών ηλικίας τριών περίπου ετών, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι και δύο ενηλίκων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Την ίδια ώρα σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονταν ακόμα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στο Κέντρο Υγείας Καλλονής πολλοί ναυαγοί, κυρίως παιδιά, ενώ τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας είχαν μετατραπεί κυριολεκτικά σε «υπαίθρια ιατρεία», όπου γιατροί και εθελοντές δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς.
242 διασώθηκαν
Οι διασωθέντες ναυαγοί ανέρχονται σε 242 άτομα ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, αφού επίσημα από μαρτυρίες συγγενών και φίλων τους που επέβαιναν στο σκάφος αγνοούνται 32 άτομα, αλλά άλλες μαρτυρίες ανεβάζουν μέχρι και σε 350 τους επιβαίνοντες.