Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε έναν πραγματικό εφιάλτη για τις διωκτικές αρχές αλλά και τις εθελοντικές οργανώσεις εξελίχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού κυριολεκτικά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση. Από την Παρασκευή το απόγευμα μέχρι και χθες το πρωί πέρασαν από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές στη Λέσβο περισσότεροι από 900 μετανάστες και πρόσφυγες. Ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες με παιδιά. Στο σύνολό τους έπρεπε να βάλουν το κεφάλι τους κάτω από ένα κεραμίδι, να στεγνώσουν, να φάνε ένα πιάτο φαγητό…
Με φορτηγό μεταφέρθηκαν στη Μόρια τα ρούχα που συγκεντρώθηκαν
Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Την Παρασκευή στη Λέσβο πέρασαν 143 μετανάστες και πρόσφυγες. Το Σαββάτο ο αριθμός έφτασε τους 370. Την Κυριακή και μέχρι χθες το πρωί ο αριθμός σκαρφάλωσε στους 400!
Το Σαββάτο το πρωί ο Δήμος Λέσβου «επιστρατεύθηκε». Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κλήθηκε να ντύσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Με «ντουντούκες» στους δρόμους οι πολίτες κλήθηκαν να φέρουν κουβέρτες, υπνόσακους, ρούχα, κάλτσες και παπούτσια, ανδρικά γυναικεία και παιδικά.
Σε λιγότερες από τέσσερις ώρες στα γραφεία του Οργανισμού διαπιστώθηκε η επίτευξη ενός πραγματικά συγκινητικού ρεκόρ! Δυο τόνοι ρούχα, κουβέρτες και παπούτσια συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Μόρια.
Μια προσπάθεια που έκανε την αρμόδια Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη να εκφράσει δημόσια προς τους πολίτες «ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη και την αλληλεγγύη σας, γι’ αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους. Για άλλη μια φορά το μεγαλείο της καρδιάς των κατοίκων του Δήμου μας αποδείχθηκε».
Στη Μόρια
Δεδομένου του ότι στη Μόρια ένα μεγάλο τμήμα του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής δε λειτουργεί, τόσο ο Δήμος όσο και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα προσωρινής στέγασης των ανθρώπων αυτών.
Με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Στρατή Κύτελη παραδόθηκαν 10 μεγάλες σκηνές οι οποίες και μεταφέρθηκαν στη Μόρια από τα μέλη του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Λέσβου. Εκεί μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και ενήλικες βαθμοφόροι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων έστησαν τις σκηνές, ενώ μετέφεραν σε κάποιο χώρο του καταυλισμού και το σύνολο των ρούχων, κουβερτών και παπουτσιών που είχαν συγκεντρωθεί από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.
Καταδρομείς και βαθμοφόροι Πρόσκοποι στήνουν σκηνές στη Μόρια για να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες
Η αντιμετώπιση όμως του προβλήματος της αθρόας κίνησης μεταναστών και προσφύγων στη Μυτιλήνη το Σαββατοκύριακο δεν τελείωσε εκεί. Όσοι απελευθερώθηκαν από τη Μόρια και με υπηρεσιακό σημείωμα στο χέρι έπρεπε να φύγουν για την Αθήνα κατέβηκαν στο λιμάνι, όπου όμως διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε καράβι.
Πολλοί φιλοξενήθηκαν στις πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ που λειτουργεί «το χωριό του Όλοι Μαζί».
Άλλοι που είχαν χρήματα έμειναν σε ξενοδοχεία και ξενώνες της Μυτιλήνης και των προαστίων, αλλά και περισσότεροι από 200 ανθρώπους λόγω της βροχής έμειναν στο κολυμβητήριο. Εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έφτιαξαν το χώρο όσο μπορούσαν, για να αποφευχθούν ατυχήματα και μοίρασαν όσες κουβέρτες μπόρεσαν να συγκεντρώσουν.
Εξαντλήθηκαν οι λιμενικοί
Εν τω μεταξύ τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δουλεύουν κυριολεκτικά νυχθημερόν διασώζοντας μετανάστες και πρόσφυγες.
Όπως δημοσιεύθηκε στον αθηναϊκό Τύπο, το Αρχηγείο του Λιμενικού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεσα 200 λιμενικούς για τα Λιμεναρχεία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως λειτουργεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάλυψη θέσεων στα νησιά του Αιγαίου που κοινοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες προς όσους άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού θα ήθελαν να μετατεθούν.
Σε κάθε άλλη περίπτωση κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως θα δοθεί άμεσα διαταγή για μεταθέσεις λιμενικών προς τα νησιά.
Όπως έγραφε το «Έθνος» της Κυριακής μόνο στα τρία μεγαλύτερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο και Σάμο) οι κενές οργανικές θέσεις υπολογίζονται σε 193, ενώ για πέντε νησιά των Δωδεκανήσων (Λέρος, Κως, Κάλυμνος, Σύμη, Ρόδος) ο αριθμός αυτός φθάνει τις 220 θέσεις.
Και μπορεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό να αποφασίστηκε ο τριπλασιασμός των πόρων που διατίθενται στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης «Τρίτων» και «Ποσειδών» της Frontex στη Μεσόγειο, ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, τα ποσά αυτά αφορούν σε επιχειρησιακά μέσα και η Ελλάδα έχει ζητήσει επιπλέον πόρους, καθώς το κονδύλι για τις άμεσες αποσπάσεις των λιμενικών στα νησιά δεν επαρκεί.
Το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ για το μεταναστευτικό
«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να το επωμιστούν µόνοι τους οι νησιωτικοί δήμοι που δέχονται το τελευταίο διάστημα τα προσφυγικά κύματα», σημειώνει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ .Με την ανακοίνωση καλείται η Κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν από κοινού. Ενώ διεκδικείται:
1. Η στελέχωση και η συγκρότηση των δημόσιων δομών για τη δωρεάν νομική στήριξη και διερμηνεία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών και άμεση έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνηση τους στην Ε.Ε. ή την παροχή ασύλου.2. Η στελέχωση, η αναβάθμιση και ο επανασχεδιασμός των δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την απαραίτητη παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.
3. Η άμεση χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε αυτή άμεσα να συγκροτήσει δομές που θα εξασφαλίζουν σίτιση και στέγαση με αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες σε ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
4. Η ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) με ανθρώπινο δυναμικό και παράλληλα την ενίσχυσή τους με υλικά και μέσα για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών, με τις οποίες έχουν επιφορτισθεί.