Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Την ανάγκη για μια εθνική πολιτική για τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος έθιξε και πρότεινε από τη Μυτιλήνη ο επικεφαλής του κόμματος «το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης.
Κι αυτό, γιατί όπως σημείωσε «η κυβέρνηση αδυνατεί απ’ ό,τι φαίνεται να χαράξει πολιτική και σε αυτό το θέμα».
Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε περιτριγυρισμένος από δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες μέσα στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης από τον κ. Τσίπρα να συγκαλέσει στην Αθήνα σύσκεψη των «ανθρώπων των συνόρων», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Όπως είπε «να γίνει στην Αθήνα μια μεγάλη σύσκεψη που θα συμμετέχουν οι Περιφερειάρχες των συνόρων, οι Δήμαρχοι των συνόρων και οι Λιμενικοί που έχουν επιχειρήσει και ξέρουν τι συμβαίνει στα νερά του Αιγαίου. Δεν μιλώ για μια γραφειοκρατική σύναξη.
Μιλώ για μία συνάντηση ανθρώπων που ξέρουν το πραγματικό πρόβλημα. Και πιστεύω και δεν έχει λόγο να μην το δεχτεί ο κ. Τσίπρας, να γίνει μια τέτοια συνάντηση, να μετέχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μια αντιμετώπιση του προβλήματος, με αλληλεγγύη, αλλά και με σχέδιο, και να γίνει μια -αν θέλετε- εθνική πολιτική».
Και 11 προτάσεις
Ταυτόχρονα ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε από τη Μυτιλήνη στη δημοσιότητα 11 συγκεκριμένες προτάσεις του για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως είπε «το χρέος μας είναι διπλό.
Από τη μια να περιθάλψουμε αυτούς του κατατρεγμένους που καταφθάνουν στη χώρα μας για να σωθούν και από την άλλη να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας από τη δράση των δουλεμπόρων και των κυκλωμάτων που στέλνουν κάθε μέρα όλο και περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες».
Οι προτάσεις είναι κατά τον κ. Θεοδωράκη και προς την Ελληνική Κυβέρνηση και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «γιατί το πρόβλημα των πολέμων στη Συρία και στο Αφγανιστάν που γεννάν πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι Ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό».
Στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού λοιπόν, όπου κάθε πρωί συγκεντρώνονται από τις διωκτικές αρχές οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που εντοπίζονται στη θάλασσα ή στις ακτές του νησιού ο κ. Θεοδωράκης συζήτησε με στελέχη του Λιμενικού Σώματος αλλά και μετανάστες καθώς και με οικογένειες προσφύγων ιδιαίτερα από τη Συρία.
«Πρώτη πρόταση μας, είπε ο κ. Θεοδωράκης, είναι η ενίσχυση της Frontex. Επιπόλαια έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι την Frontex δεν την χρειαζόμαστε και εμείς εξαρχής είπαμε ότι την χρειαζόμαστε.
ΦΩΤΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Η Frontex, η πανευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης και αποτροπής δηλαδή, πρέπει να είναι εδώ. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρή η δύναμη της Frontex στη Μυτιλήνη. Πρέπει να ενισχυθεί λοιπόν γιατί τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά.
Άρα το πρώτο είναι να ενισχυθεί η Frontex και όταν λέμε ενίσχυση της Frontex εννοούμε για την αποτροπή, για την φύλαξη αλλά και για την περίθαλψη των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας με δαπάνες της Ε.Ε.».
Δεύτερη πρόταση «η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά να συνεννοηθεί με την Τουρκία αλλά όχι με ανόητους παλικαρισμούς. Πρέπει να συνεννοηθούμε με την Τουρκία γιατί αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν δυο εκατομμύρια πρόσφυγες σε στρατόπεδα.
Αντιλαμβάνεστε ότι αν η Τουρκία δεν κάνει το καθήκον της, αυτό που έχει υποσχεθεί στην Ευρώπη να κάνει, δηλαδή να κρατήσει εκεί του πρόσφυγες να τους περιθάλψει να τους δώσει δυνατότητα να ζήσουν για κάποιο διάστημα εκεί μέχρι να αποφασιστεί η πορεία της ζωής τους.
Αν αυτοί οι άνθρωποι κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, θα έχουμε ένα τρομερό πρόβλημα, θα ζήσουμε μία πραγματική ανθρωπιστική κρίση στα νησιά».
Για την οικονομία των νησιών
Ο επικεφαλής του κόμματος «το Ποτάμι» σημείωσε πως «είμαστε μπροστά σε τουριστική περίοδο. Από αυτό το σημείο του λιμανιού που βρισκόμαστε φεύγουν πλοία τουριστικά, έρχονται κρουαζερόπλοια, φεύγουν τουριστικά σκάφη για την Τουρκία ή έρχονται τουρίστες από την Τουρκία.
Θα πρέπει να προστατέψουμε και την οικονομία των νησιών μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να ανοίγει την κάνουλα, να αφήνει καραβιές από πρόσφυγες και μετανάστες να περνάνε απέναντι.
και λίγη ώρα αργότερα στο κέντρο της Μόριας
ΦΩΤΟ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
Χρειάζεται να βάλουμε ως Ευρώπη τους όρους μας στην Τουρκία και θα πρέπει να συνδυαστεί το αίτημα της Τουρκίας για βίζα ευρωπαϊκή με τη συμπεριφορά της απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Στις δηλώσεις του ακόμα ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως από την αντιμετώπιση του προβλήματος «πρέπει να προσέξουμε μην πάρουν οι υπόλοιποι Έλληνες ένα λάθος μήνυμα. Είναι μεγάλο το πρόβλημα αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μια ξενοφοβική αντίδραση.
Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά, είναι κάποια σαν τα παιδιά μας, είναι κάποια παιδιά που είχαν μία κανονική ζωή στη Συρία, πήγαιναν στο σχολείο, θέλουν να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο, είχαν δηλαδή τα όνειρα που έχουν και τα δικά μας παιδιά.
Ως πολίτες του κόσμου έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτά τα παιδιά.
Πρέπει όμως να έχουμε και τα αντανακλαστικά μιας σύγχρονης κοινωνίας που μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και αυτούς που έχουν ανάγκη περίθαλψη αλλά και σ’ αυτούς που πρέπει να απομονωθούν για να προφυλαχθεί η υπόλοιπη κοινωνία».
Για την πολιτική της Κυβέρνησης
Σχολιάζοντας την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «πρέπει να δουν τι συμβαίνει εδώ στη Μυτιλήνη, να δουν τι συμβαίνει στις Οινούσσες, τι συμβαίνει στην Κω. Πρέπει να προσγειωθούν σε μία πραγματικότητα να αφήσουν στην άκρη τα προεκλογικά τους συνθήματα και να καταλάβουν ότι το μεταναστευτικό δεν λύνεται με ευχές ούτε με ευχολόγια ούτε με λιτανείες που έχουν ανακαλύψει τώρα τελευταία. Το μεταναστευτικό θέλει δράση, θέλει συγκεκριμένα πράγματα».
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του κόμματος «το Ποτάμι» είπε πως «είναι άσχημο να διαπιστώνεις ότι η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη ακόμη και για τα παλιά προβλήματα. Το μεταναστευτικό δεν είναι καινούριο πρόβλημα. Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε μία συνολική πολιτική, πέρα από συνθήματα.
Κι αυτό φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Αναγκάζεται ο ένας υπουργός και λέει ότι αυτά που λέω είναι η δική μας μεταναστευτική πλατφόρμα, αλλά πιθανόν ένας άλλος υπουργός να έχει μία άλλη μεταναστευτική πλατφόρμα.
Είναι πολύ επικίνδυνο το παιχνίδι. Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες δεν είναι κίνδυνος. Μπορεί να είναι και στοιχείο αναζωογόνησης της οικονομίας. Κι έχει υπάρξει αυτό στην ελληνική οικονομία.
Τα θυμάστε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μπορούν να προσφέρουν, αλλά πρέπει να προσφέρουν μέσα στα πλαίσια μιας πολιτικής, η οποία έχει και αριθμητικούς κανόνες. Δηλαδή, σ’ ένα νησί 10.000 ανθρώπων, προφανώς 100, 200, 300 μετανάστες είναι χρήσιμοι.
Μπορούν να απορροφηθούν, να δουλέψουν, να γίνουν μέλη της κοινωνίας. Εάν όμως τα νούμερα είναι άλλα, εάν δηλαδή οι μετανάστες φτάνουν σαν σμήνη πουλιών υπάρχουν στιγμές που δεν φτάνει το συσσίτιο. Άρα, θα πρέπει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, έξω από συνθήματα, έξω από ιδεοληψίες του παρελθόντος, και βλέποντας ποια είναι η πραγματικότητα».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του σε χώρους υποδοχής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο με επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια.
Βασίλης Μαρκής: «Νομοθεσία με αγκυλώσεις»
O υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του κόμματος «το Ποτάμι» και συμπατριώτης μας πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που συνόδευε τον Σταύρο Θεοδωράκη, Βασίλης Μαρκής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι νομικές ρυθμίσεις που υπάρχουν, αν τις δει κανείς στην λεπτομέρεια θα αισθανθεί αγανάκτηση και αυτό ίσως να είναι το πιο ήπιο συναίσθημα. Το ξέρετε ότι απαγορεύεται να νοικιάσει κάποιος σπίτι σε μετανάστη;Δηλαδή το φαινόμενο αυτό που μένουν 40 - 50 άνθρωποι σε διαμέρισμα οφείλεται σε αυτόν τον λόγο.
Όταν βρεις κάποιον ο οποίος θα διακινδυνέψει να πάει κατηγορούμενος νοικιάζοντας σπίτι σε έναν παράνομο μετανάστη, αυτό το οίκημα το εκμεταλλεύονται όλοι οι άνθρωποι γιατί αν είχαν την δυνατότητα ελεύθερα να μπορούν να διαπραγματευτούν να βρουν ένα σπίτι, δε θα ζούσαν κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Το ξέρετε ότι αν δεν είναι επείγον το περιστατικό, ο γιατρός δεν έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύσει η να περιθάλψει έναν μετανάστη; Μόνο σε επείγοντα περιστατικά. Αν δει κανείς λεπτομερώς τη νομοθεσία που υπάρχει θα βρει πολλές αγκυλώσεις.
Όλα τα πράγματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, διότι το πρόβλημα δε θα το λύσουμε εύκολα, το πρόβλημα αυτό θα το έχουμε μπροστά μας για χρόνια. Το θέμα είναι πώς θα το διαχειριστούμε και να το διαχειριστούμε σωστά.