Στεφάνια χθες για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Στην προτομή του «δικού μας» νεκρού

18/11/2014 - 14:06

Χωρίς το παραμικρό «παρατράγουδο» πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Χωρίς το παραμικρό «παρατράγουδο» πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Πολύς κόσμος γέμισε το χώρο κι ανάμεσά τους, πολλοί φοιτητές και μαθητές, και φυσικά εκπρόσωποι φορέων του νησιού. Στεφάνι φέτος εκ μέρους της οικογένειας Μυρογιάννη κατέθεσε ο ξάδελφος του ήρωα του Πολυτεχνείου Στέλιος Μυρογιάννης.

Στην τελετή δεν παρέστησαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλόγηρου, και ο δήμαρχος Λέβου, Σπύρος Γαληνός. Αντί αυτών, στεφάνια κατέθεσαν οι αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Στρατής Κύτελης, και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης.

Ακόμα, στεφάνι δεν κατέθεσαν οι φοιτητικές παρατάξεις τής ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. και της ΠΑΣΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως άλλες χρονιές η κατάθεση στεφάνων εκπροσώπων των δύο αυτών παρατάξεων είχε πυροδοτήσει συμπλοκή μεταξύ φοιτητών κατά τη διάρκεια της τελετής.

Δεν ήταν, πάντως, λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν πως φέτος το κλίμα έχει δυναμιτιστεί ακόμα περισσότερο εξ αιτίας των όσων συμβαίνουν στα κεντρικά πανεπιστήμια και θεωρούσαν σχεδόν βέβαιη κάποια αντίδραση φοιτητών σε περίπτωση που, τουλάχιστον η ΔΑΠ, επιχειρούσε να εμφανιστεί στην κατάθεση στεφανιών.

Μάλιστα, πριν από μερικές μέρες υπήρξε απόφαση φοιτητικού συλλόγου της Μυτιλήνης βάσει της οποίας δε θα επιτρεπόταν η κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Μυρογιάννη από εκπροσώπους τής ΔΑΠ.

Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανος Γκρίτζαλης, η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου τής ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι φοιτητικών και μαθητικών συλλόγων, σωματείων και άλλων φορέων.

Μήνυμα Γκρίτζαλη
«Τα πανεπιστήμια είναι ο πυλώνας όπου μπορεί να στηριχθεί η χώρα για να βγει από την κρίση», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανος Γκρίτζαλης.

Καλώντας τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να αναδείξουν τα πανεπιστήμια αντιπαράδειγμα σε μια κοινωνία της οποίας η παρακμή βγήκε ηχηρά και βίαια στο φως, ο κ. Γκρίτζαλης τόνισε πως τα τριτοβάθμια ιδρύματα είναι χώροι ανοικτοί και ζωντανοί, χώροι για την ανάπτυξη του δημοκρατικού διαλόγου, την καλλιέργεια του πνεύματος, της κριτικής σκέψης και του δημοκρατικού ήθους.

Τα πανεπιστήμια οφείλουν να καλλιεργούν τη συλλογικότητα στη διαβούλευση, τη λειτουργία και τη δράση χωρίς ηγεμονισμούς, ηχηρή απόκριση σε βαθιές αναχρονιστικές προτροπές περί χαμηλόφωνης ιδιώτευσης.

Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλεί συναδέλφους του, και όχι μόνο, να αποκλείσουν οποιασδήποτε μορφής βία εντός του πανεπιστημιακού χώρου, τονίζοντας: «Ας λειτουργήσουμε συλλογικά και δημοκρατικά, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς αποδυναμωμένη μνήμη, χωρίς οποιασδήποτε μορφής βία στη λειτουργία και τη δράση μας, ως ελάχιστη απόδοση τιμής σε εκείνους τους ειλικρινείς αγωνιστές, σε εκείνους τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα».


Ο ξάδελφος του Μιχάλη Μυρογιάννη, Στέλιος, καταθέτει στεφάνι στην προτομή του ήρωα συγγενή του

Κατάληψη στην ΑΤΕ
Σε κατάληψη του κτηρίου τής πρώην ΑΤΕ στην οδό Βουρνάζων προχώρησαν την Παρασκευή το μεσημέρι φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, διαμαρτυρόμενοι για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες σε πανεπιστήμια της Αθήνας.

Όπως αναφέρεται σε κείμενο που διακίνησαν οι φοιτητές, τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες δύο μέρες στους πανεπιστημιακούς χώρους της πρωτεύουσας χαρακτηρίζονται ως η πιο ακροδεξιά πολιτική που γνώρισε ποτέ ο τόπος, ενώ καταδικάζουν τη λυσσαλέα επίθεση των δυνάμεων καταστολής στην ειρηνική διαδήλωση των φοιτητών στην Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης προβλήθηκαν ντοκυμαντέρ και διοργανώθηκαν συζητήσεις με θέμα τα γεγονότα τού ‘73 στο Πολυτεχνείο και το σημερινό συμβολισμό τους.

Η κατάληψη αναμενόταν να λήξει χθες το βράδυ.
Ας σημειωθεί ότι για χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση και πορεία πολιτών και φορέων, ξεκινώντας από την Πλατεία Σαπφούς.

 

Ζερδελής για Πολυτεχνείο:

«Το αίμα που χύθηκε, το τιμάμε με νέους αγώνες»

Με το χαρακτηρισμό «πρυτάνεις των ΜΑΤ» αναφέρεται στα όσα διαδραματίζονται στα πανεπιστήμια τις τελευταίες ημέρες ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής, τονίζοντας πως η έντονη καταστολή απέναντι σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται, δείχνει έλλειμμα ελευθερίας.
Ακόμα στο μήνυμά του για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, ο κ. Ζερδελής αναφέρει: «Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου 40 χρόνια από τη μεταπολίτευση, δεν έχουν δικαιωθεί ακόμα. Η ανεργία, η μετανάστευση και η φτώχεια δείχνουν πως λείπει το ψωμί. Οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση των παιδιών μας δείχνουν πως λείπει η παιδεία» και προσθέτει: «Το αίμα που χύθηκε, το τιμάμε με νέους αγώνες για τη δημοκρατία, για το μέλλον που αξίζουν τα παιδιά μας, για τη χειραφέτηση ολόκληρης της κοινωνίας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey