Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η άγνοια έχει αποδειχθεί τις περισσότερες φορές ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου, του στερεί τη δύναμη να αντιμετωπίσει προβλήματα και να δει με διαφορετική οπτική καταστάσεις που διαμορφώνονται γύρω του. Η άγνοια είναι εκείνη που κάνει τους ανθρώπους, κυρίως εκείνους που ζουν στις μικρές κοινωνίες, να είναι καχύποπτοι απέναντι στα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS…
Ο Κώστας είναι οροθετικός, το Μάιο του 2010 πληροφορήθηκε, μετά από κάποιες τυπικές εξετάσεις που έκανε, ότι είχε προσβληθεί από τον ιό HIV. Οι πρώτες του αντιδράσεις, όπως είπε στο «Ε», ήταν… ανθρώπινες. Ο ίδιος σοκαρίστηκε από το γεγονός, τρόμαξε στο άκουσμα της είδησης αυτής. «Ήταν φυσικό να νιώσω φόβο, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να μαθαίνεις κάτι τέτοιο», είπε και εξήγησε ότι οι πρώτες ημέρες ήταν αρκετά δύσκολες γι’ αυτόν.
Παρ’ όλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω, φρόντισε ν’ αντλήσει κάθε πληροφορία από το γιατρό του. Έμαθε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με HIV λοίμωξη, λέγονται «οροθετικοί» και πως οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν νοσήσει από AIDS και μπορεί να μην αρρωστήσουν και ποτέ. Στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν φάρμακα για να κρατούν τον ιό σε καταστολή.
Ο Κώστας έμαθε όλα όσα χρειάστηκαν ούτως ώστε να πάψει πλέον να φοβάται και να ζει σήμερα μαζί με τον άνθρωπό του, ο οποίος όπως είπε είναι υγιέστατος και δεν τρέμει που βρίσκεται δίπλα του.
Και ρατσισμός...
Βέβαια, ο 34χρονος κατά τη διάρκεια της εξομολόγησής του δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε περιπτώσεις κατά τις οποίες βίωσε την απόρριψη, αλλά και ρατσιστικού τύπου συμπεριφορές που φυσικό ήταν να τον πληγώσουν. Ο ίδιος λέει ότι ίσως να τον αντιμετώπιζαν διαφορετικά αν ήξεραν τι σημαίνει να είσαι οροθετικός. Μάλιστα, αναφερόμενος στις μικρές κοινωνίες, είπε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι στιγματίζονται επειδή μεγάλο μέρος της κοινωνίας δε γνωρίσει ότι το να είσαι φορέας του ιού, δε σημαίνει ότι έχεις και AIDS.
Ο Κώστας είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που πηγαίνουν στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας για να κάνουν εξετάσεις, αποφεύγοντας εκείνα που βρίσκονται στον τόπο τους με το φόβο μήπως τους δει κάποιος γνωστός και μήπως μαθευτεί ότι είναι οροθετικά. «Η επαρχία δεν είναι ακόμη έτοιμη για τέτοιου είδους πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Εκτός του ότι βίωσαν το ρατσισμό, κάποιοι προτιμούν και να αντιμετωπίζουν μόνοι τους το πρόβλημά τους, κλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς να το πουν σε κανέναν.
Ωστόσο τονίζει ότι αν η κοινωνία γνώριζε τι σημαίνει να είσαι οροθετικός, δε θα εκδηλώνονταν αρνητικού τύπου συμπεριφορές. «Δεν κολλάει κάποιος HIV αν αγκαλιάσει ή φιλήσει έναν άνθρωπο με HIV, ούτε αν συμβιώνει καθημερινά με έναν οροθετικό και χρησιμοποιεί κοινά οικιακά σκεύη, κοινή τουαλέτα κ.λπ., ούτε αν εργάζεται μαζί του στον ίδιο χώρο, ούτε αν χρησιμοποιεί την ίδια πισίνα. Δεν κολλάει με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή, ούτε από έντομα», σημειώνει, ενώ παράλληλα διευκρινίζει ότι ο ιός κολλάει αν κάνει κάποιος σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.
Ακόμη, αν χρησιμοποιείται η ίδια βελόνα για χρήση ενδοφλέβιων ενέσεων (όπως για ναρκωτικά). Επιπροσθέτως, η οροθετική μητέρα μπορεί να κολλήσει το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού και αν γίνει μετάγγιση μολυσμένου αίματος. Βέβαια ο τελευταίος κίνδυνος έχει ελαχιστοποιηθεί, γιατί γίνεται αυστηρός έλεγχος στα νοσοκομεία.
Πώς κόλλησε…
Ο Κώστας είχε κολλήσει καθώς όπως είπε δεν είχε χρησιμοποιήσει προφυλακτικό, λάθος για το οποίο έχει μετανιώσει και λάθος που όπως τόνισε, συνεχίζουν να κάνουν πολλοί νέοι. Βέβαια, παρά την αρχική ταραχή, σήμερα ζει, όπως είπε, μια φυσιολογική ζωή, φροντίζοντας να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.
Παράλληλα προσέθεσε ότι υπάρχουν οροθετικοί που χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, έφεραν στον κόσμο υγιέστατα παιδιά.
«Δε φοβάμαι, γιατί ξέρω», είπε καταλήγοντας στις δηλώσεις του και καλεί τον κόσμο να αντλήσει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί για το τι σημαίνει κάποιος να είναι οροθετικός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άγνοια που προκαλεί φόβο και προκατάληψη.