Ανακύκλωση στα σχολεία της Λέσβου

Θα… «ξεπαγώσει» σύντομα;

21/03/2013 - 14:13

«Παγωμένο» μένει εδώ και πολύ καιρό το ζήτημα της ανακύκλωσης στα σχολεία της Λέσβου. Οι 277 κάδοι για χαρτί και αλουμίνιο που είχε προμηθευτεί πριν από τρία χρόνια η πρώην Νομαρχία Λέσβου παραμένουν αναξιοποίητοι, παρά το ότι κόστισαν περίπου 20 χιλ. ευρώ.

«Παγωμένο» μένει εδώ και πολύ καιρό το ζήτημα της ανακύκλωσης στα σχολεία της Λέσβου. Οι 277 κάδοι για χαρτί και αλουμίνιο που είχε προμηθευτεί πριν από τρία χρόνια η πρώην Νομαρχία Λέσβου παραμένουν αναξιοποίητοι, παρά το ότι κόστισαν περίπου 20 χιλ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Λέσβου περιμένει την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία «Ανακύκλωση Αιγαίου Α.Ε.» που θα αναλάβει την αποκομιδή στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης σε όλο το νησί, προκειμένου να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει και στην ανακύκλωση που θα γίνει στα σχολεία.

Οι 277 κάδοι ανακύκλωσης - 143 για χαρτί (μπλε) και 134 για αλουμίνιο (κίτρινοι) - είχαν αγοραστεί από την πρώην Νομαρχία Λέσβου το Φεβρουάριο του 2010 και δύο μήνες αργότερα διανεμήθηκαν στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια του νησιού. Μέσω σύμβασης που είχε υπογράψει τότε η Νομαρχία με τις δύο εταιρείες ανακύκλωσης του νησιού «Ανακύκλωση Αιγαίου - Αφοί Σαμιώτη Π.Ε.» και «Χαρίκλεια και Δημήτριος Βουνάτσος Ο.Ε.», σύντομα ξεκίνησε η αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών, που οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς συγκέντρωναν στο χώρο των σχολείων.

Ωστόσο, το όλο πρόγραμμα διήρκεσε μόνο λίγους μήνες, σταματώντας ουσιαστικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο του 2011, με τη σταδιακή αραίωση των δρομολογίων από τις εταιρείες που είχαν αναλάβει τμηματικά όλο το νησί.

Έκτοτε το πρόγραμμα δεν «έτρεξε» ξανά κανονικά και οι κάδοι μένουν ανεκμετάλλευτοι στα περισσότερα σχολεία, εκτός από αυτά όπου οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης μέσα στις τάξεις. Ωστόσο, οι κάδοι είχαν κοστίσει τότε περίπου 20 χιλ. ευρώ και είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς το πώς και πότε θα αρχίσουν να αξιοποιούνται και πάλι.

Περιμένουν τη σύμβαση
Λίγο καιρό πριν, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, έλεγε στο «Ε» ότι ο Δήμος ετοιμάζεται να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης σε όλο το νησί, σε συνεργασία με την εταιρεία «Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια ΑΒΕΕ». Το πρόγραμμα προβλέπει τρεις διαφορετικές «συνιστώσες»: την αποκομιδή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από νοικοκυριά με την τοποθέτηση κατάλληλων κάδων σε 20 σημεία της Μυτιλήνης, την αποκομιδή απορριμμάτων από καταστήματα της πόλης και τη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών από τα σχολεία.

Έτσι, σύντομα οι κάδοι αναμένεται να αξιοποιηθούν και πάλι, εφόσον υπογραφεί η σχετική σύμβαση του Δήμου με την εταιρεία ανακύκλωσης «Ανακύκλωση Αιγαίου Α.Ε.».

«Περιμένουμε να μπει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο», δήλωσε χτες στο «Ε» ο κ. Κουνιαρέλλης. «Το πρώτο πράγμα που θα γίνει, θα είναι τα σχολεία, όταν λυθεί φυσικά και το πρόβλημα προσωπικού που αντιμετωπίζουμε, αφού η εταιρεία που θα αναλάβει το πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει μαζί της και υπαλλήλους δικούς μας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey