O πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέας Τρούμπης, για τις ανεμογεννήτριες στη Λήμνο

«Επαρκής η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων»

21/07/2012 - 13:57

Την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε σε αίθουσα του ΕΠΑΛ στο Μούδρο η εγκατάσταση των 125 ανεμογεννητριών στο νησί. Στη διάρκεια της ενημερωτικής αυτής συνάντησης, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, τόνισε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή κ. Ανδρέα Τρούμπη, την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε σε αίθουσα του ΕΠΑΛ στο Μούδρο η εγκατάσταση των 125 ανεμογεννητριών στο νησί. Στη διάρκεια της ενημερωτικής αυτής συνάντησης, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, τόνισε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή κ. Ανδρέα Τρούμπη, την εκπόνηση σχετικής μελέτης, για να υπάρξει μια αντικειμενική και αμερόληπτη άποψη για την επένδυση».

Ο παριστάμενος στη συνάντηση καθηγητής Ανδρέας Τρούμπης τόνισε πως η περιβαλλοντική μελέτη που έχει υποβληθεί, είναι επαρκής και άρτια τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε επάρκεια κριτηρίων.

Αποφεύγοντας ο κ. Τρούμπης να επεκταθεί σε τεχνικές λεπτομέρειες που μπορεί να μπέρδευαν τον κόσμο, αναφέρθηκε κατ’ ευθείαν στα συμπεράσματα, το κυριότερο των οποίων είναι:
«Το ζήτημα της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων στη Λήμνο δεν είναι πρόβλημα επιπτώσεων, αλλά δραστικής μετακίνησης του νησιού από το σημερινό παραγωγικό χαρακτήρα του, σε ενεργειακό πόλο βιομηχανικής κλίμακας.»

Άρα το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά καθαρά πολιτικό, αφού πρόκειται για δραστική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Λήμνου.

Το δεύτερο συμπέρασμα κατά τον κ. Τρούμπη είναι: «Τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν είναι επαρκή για το μέγεθος της επένδυσης», εξηγώντας πως τα προβλεπόμενα από το νόμο «οφέλη» είναι στην ουσία τέλη, γι’ αυτό ο επενδυτής πρέπει να συζητήσει με το Δήμο για πραγματικά αντισταθμιστικά οφέλη για όλο το νησί, καθώς οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από το 84,4 του νησιού, δηλαδή θα φαίνονται απ’ όλη σχεδόν τη Λήμνο, και κατέληξε: «Δεν μπορεί η Λήμνος να στέλνει ενέργεια σε όλη την Ελλάδα, όταν δεν έχει τη δυνατότητα να στείλει εμπορεύματα και ανθρώπους, και να μην έχει κανένα ουσιαστικό όφελος.»

Σύμφωνα με τον παριστάμενο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, το σύνολο του έργου θα αποτελείται από 125 ανεμογεννήτριες ύψους 67 μέτρων με πτερύγια που θα έχουν άνοιγμα 40 μέτρων και θα εγκατασταθούν σε τρία σημεία, στο Φακό, την περιοχή Φυσίνης και τη Βίγλα, ενώ η κατανομή τους ανά δημοτικό διαμέρισμα θα είναι: 56 στο Δ.Δ. Μούδρου, 36 στο Δ.Δ. Ατσικής, 29 στο Δ.Δ. Ν. Κούταλης και 8 στο Δ.Δ. Μύρινας.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν από την εγκατάσταση, πέραν της διασύνδεσης του νησιού με το εθνικό δίκτυο και το κλείσιμο του σταθμού τής ΔΕΗ, αναφέρθηκε στο 1,7 εκατ. ευρώ που θα εισπράττει κατ’ έτος ο Δήμος και στο ένα εκατομμύριο από το οποίο θα ωφελούνται οι κάτοικοι των περιοχών από την επιδότηση ρεύματος. Τέλος, είπε πως θα δημιουργηθούν 287 νέες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες, κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 91 όταν λειτουργήσει το έργο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey