Έλλειμμα αναπτυξιακού προγραμματισμού διαπιστώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης

Στοχεύοντας στην προσέλκυση Ιταλών τουριστών

30/09/2016 - 16:17

Ανικανότητα στη χάραξη αναπτυξιακού σχεδιασμού καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης σε εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε. Πρόκειται για ένα ζήτημα που το θέτει συνεχώς εδώ και δύο χρόνια, πιστεύοντας πως η οργάνωση και ο σχεδιασμός είναι απολύτως απαραίτητα στοιχεία για να αξιοποιηθούν σωστά και αποτελεσματικά οι περιορισμένοι πόροι που διαθέτει η Περιφέρεια.

Ανικανότητα στη χάραξη αναπτυξιακού σχεδιασμού καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης σε εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε. Πρόκειται για ένα ζήτημα που το θέτει συνεχώς εδώ και δύο χρόνια, πιστεύοντας πως η οργάνωση και ο σχεδιασμός είναι απολύτως απαραίτητα στοιχεία για να αξιοποιηθούν σωστά και αποτελεσματικά οι περιορισμένοι πόροι που διαθέτει η Περιφέρεια.

Σε αυτήν την ανακοίνωσή του προσεγγίζει τρία ζητήματα, την τουριστική προβολή, το θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και την προβολή των τοπικών προϊόντων στις εκθέσεις.

Με αφορμή τη φιλοξενία Ιταλών δημοσιογράφων στη Λέσβο για την παραγωγή ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στην ιταλική τηλεόραση, θέτει το εύλογο ερώτημα: Με ποιες άλλες ενέργειες θα συνδυαστεί η προβολή του ντοκιμαντέρ ώστε να υπάρχει συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα στην προσέλκυση Ιταλών τουριστών στο νησί;

 

Η ιταλική αγορά

Ειδικότερα, ο κ. Σπιλάνης σημειώνει πως η Ιταλία αποτελεί μια από τις κύριες τουριστικές αγορές της χώρας, αφού -μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία- βρίσκονται μαζί με τη Γαλλία στις πέντε βασικές χώρες προέλευσης επισκεπτών. Οι Ιταλοί -και πάλι μαζί με τους Γάλλους- ταξιδεύουν προς την Ελλάδα χωρίς να χρησιμοποιούν οργανωμένες πτήσεις και τουριστικά πακέτα. Ταξιδεύουν πολύ στο Ιόνιο λόγω γειτνίασης αλλά και στις Κυκλάδες χρησιμοποιώντας τα πλοία και ψάχνουν να γνωρίσουν τους τόπους που επισκέπτονται. Σημαντικό μειονέκτημα των Ιταλών είναι το ότι ταξιδεύουν μαζικά τον Αύγουστο.

Με βάση τα παραπάνω, είναι λογικό να στοχεύει και η Λέσβος σε μια τέτοια πελατεία και να οργανώνει ταξίδια δημοσιογράφων, αφού μπορεί να ελπίζει σε προσέλκυσή τους. «Όμως υπάρχουν ερωτήματα: η εταιρεία χαμηλού κόστους “Vueling” είχε προγραμματίσει για φέτος το καλοκαίρι σύνδεση Ρώμης με Λέσβο για τέσσερις μήνες. Τη σύνδεση αυτή την ακύρωσε στην αρχή του καλοκαιριού προφανώς λόγω χαμηλής πληρότητας, ένα γεγονός που μάλλον πέρασε εντελώς απαρατήρητο από την τουριστική αγορά, που «στέναζε» κάτω από τη μείωση των charters, αλλά και από την Περιφερειακή Αρχή και το Δήμο, ενώ παραμένει άγνωστο αν γνώριζαν καν την ύπαρξη των πτήσεων αυτών.

Αν όμως το γνώριζαν, τι έκαναν για να αυξήσουν το ρεύμα των τουριστών από την Ιταλία ή και από άλλες χώρες απλά μέσω Ρώμης (αφού η εταιρεία πετά στην Ελλάδα και από Βαρκελώνη, ενώ έχει και σύνδεση Ρώμης με άλλες πόλεις); Και αυτό ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο για τον τουρισμό της Λέσβου», αναφέρει ο κ. Σπιλάνης.


Διαπιστώσεις και ερωτήματα

Στη συνέχεια, ο περιφερειακός σύμβουλος θέτει δύο ερωτήματα: «Ποιες ήταν οι ενέργειες προβολής και κατά πόσο η ιταλική γλώσσα χρησιμοποιείται για προσέλκυση αυτών των πελατών που, αφού ταξιδεύουν μεμονωμένοι, θα προτιμούσαν πληροφορίες στη γλώσσα τους; Εμείς προκαλούμε τα ταξίδια δημοσιογράφων έχοντας συγκεκριμένη στόχευση σε αγορές και σαφή στρατηγική προσέλκυσης μιας εθνικότητας με πολλαπλές συνδυαστικές κινήσεις ή απλά καλύπτουμε τη δαπάνη όποιων μας ζητούν να μας επισκεφθούν;»

Δυστυχώς, διαπιστώνει ο κ. Σπιλάνης, η αδυναμία μιας ολοκληρωμένης τουριστικής στρατηγικής από την αυτοδιοίκηση που να περιλαμβάνει και ένα σχέδιο marketing επιβεβαιώνεται συνεχώς. Ένα τέτοιο σχέδιο δεν υπήρξε ούτε την περίοδο που οι τρεις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δαπανούσαν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την προβολή, χωρίς να ξέρουν τι προβάλουν, πού και πώς. Τόνοι εντύπων παρήχθησαν και καταστρέφονται στα υπόγεια (ούτε για ανακύκλωση δεν τα πουλάνε, αφού είναι πλέον άχρηστα), ενώ ακόμη και σήμερα μετά από αλλεπάλληλες δαπάνες για γενικές και ειδικές ιστοσελίδες η ηλεκτρονική παρουσία παραμένει στην εποχή του ηλεκτρονικού... λίθου.

Τι άραγε περιμένουμε να αλλάξει με το Φορέα Τουρισμού Λέσβου όπως έχει σχεδιαστεί, αν τελικά ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια και συσταθεί όταν κυριαρχούν αυτές οι νοοτροπίες και πρακτικές;

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey