Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο», από το Σάββατο το πρωί, απέκτησε και επίσημα υπόσταση, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράφει την σύστασή του και την κατάργηση τού μέχρι πρότινος «Λιμενικού Ταμείου Λέσβου».
Έτσι ένας μεγάλος στόχος του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, από την πρώτη ημέρα της θητείας του, επιτυγχάνεται, ενώ χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμενόταν να γίνουν οι… «αρχαιρεσίες» του νέου οργανισμού, με την ανάδειξη του νέου Δ.Σ..
Το οποίο Δ.Σ. θα είναι, όπως είχε γράψει πριν από λίγες ημέρες το «Ε», επταμελές και όχι εννεαμελές, όπως ήταν μέχρι πρότινος, με τον ίδιο το δήμαρχο Λέσβου να είναι το πιο πιθανό πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία, χωρίς όμως να αποκλειόταν και κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.
Το «Ε» είχε αναδείξει από την αρχή της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, την πρόθεση του δημάρχου Σπύρου Γαληνού να πάρει στη δικαιοδοσία του Δήμου, το Λιμενικό Ταμείο.
Η προσπάθειά του αυτή, κορυφώθηκε στα τέλη του 2015 με τις συναντήσεις του με τους αρμόδιους για το ζήτημα υπουργούς κ.κ. Κουρουμπλή και Δρίτσα, αλλά και με τον κ. Φλαμπουράρη, και παρά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε μετά την «κυβερνητική δέσμευση» της παραχώρησης του Λιμενικού Ταμείου, τελικώς έγινε πράξη προχθές. Με την σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να παίρνει ΦΕΚ και να ισχύει από τούδε.
«Έπαιξε» η περίπτωση Μουτζούρη
Στο μυαλό του δημάρχου μέχρι και πριν από λίγους μήνες, το ιδανικό πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί του νέου δημοτικού οργανισμού, ήταν ο πρώην πρύτανης και πρόεδρος ως σήμερα της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Κώστας Μουτζούρης.
Ωστόσο ο καθηγητής με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- δεν φάνηκε ότι ήταν σε θέση να αναλάβει το συγκεκριμένο πρότζεκτ.
Την ίδια ώρα όμως, ένας νέος οργανισμός του Δήμου με πολύ σημαντικές αρμοδιότητες και αναπτυξιακές προοπτικές, εκ των πραγμάτων αποτέλεσε ένα νέο πεδίο «διαπραγμάτευσης» του δημάρχου με στελέχη της παράταξής του, που είτε δεν έχουν μπει ως σήμερα στη δημοτική αρχή, είτε περιμένουν την αναβάθμισή τους από κάποιο μικρότερο πόστο που υπηρετούν αυτή τη στιγμή.
Η εξισορρόπηση και ο Αλεξίου
Με το δήμαρχο να μπαίνει ξαφνικά με την απόκτηση του Λιμενικού Ταμείου, σε μία νέα διαδικασία εξισορρόπησης των δυνάμεων εντός της παράταξής του. Ένα πρόσωπο μάλιστα που διεκδικεί εδώ και καιρό την αναβάθμισή του και «παίζει» να μπει στο νεοσύστατο οργανισμό, είναι ο Δημήτρης Αλεξίου, που σήμερα είναι εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιχνίτου και έχει ενασχόληση με τις σχολικές επιτροπές.
Το όνομά του μάλιστα έπαιξε στο πρόσφατο παρελθόν τόσο για την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, που πήρε τελικώς ο Νίκος Καρασάββας (αντί του παραιτηθέντα Παναγιώτη Αλβανόπουλου), όσο και για την προεδρία του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Τουρισμού, που πήρε ο Μιχάλης Ταμβακέλλης. Και άρα είναι ένα από τα πρόσωπα της παράταξης που αναμένουν την «αξιοποίησή» τους.
Πώς θα εκλεγούν στο επταμελές συμβούλιο
Ωστόσο παρά τις ζυμώσεις που δεδομένα κορυφώθηκαν στο γραφείο του δημάρχου μετά τη δημοσιοποίηση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της σύστασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο δήμαρχος χθες το απόγευμα μάλλον έδειχνε να καταλήγει στη διεκδίκηση από μέρους του, της προεδρίας του νέου οργανισμού.
Είτε για να αποφύγει εσωτερικές έριδες μεταξύ συνεργατών του, που θα ήθελαν τη θέση, είτε επειδή ακόμα δεν έχει καταλήξει στο ιδανικό πρόσωπο.
Και το πιο πιθανό σενάριο παραμονές της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν η ανάδειξή του σε πρώτο πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αυτοδικαίως, αφού ο δήμαρχος δεν χρειάζεται να λάβει την ψήφο του σώματος. Τι θα γίνει όμως με τις υπόλοιπες θέσεις του νέου συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου;
Όπως έχει γράψει ξανά το «Ε», οι θέσεις θα είναι επτά αντί των εννέα που ίσχυσαν ως προχτές και μεταξύ αυτών «κλεισμένες» είναι οι δύο: αυτές που καταλαμβάνουν ο λιμενάρχης και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Λιμενικού Ταμείου.
Έτσι λοιπόν η πλειοψηφία θα προτείνει πέραν του προέδρου, άλλα τρία πρόσωπα, που δεν αποκλείεται να είναι τελικώς πολίτες και όχι αιρετοί, και η μειοψηφία άλλα δύο, ενώ άπαντες θα ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μεταξύ των επτά μελών, δύο υποχρεωτικά πρέπει να είναι γυναίκες.