Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μία ακόμα σειρά επαφών σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο δημιουργεί προσδοκίες πως ο Δήμος Λέσβου μπορεί -ως έναν βαθμό ανταποδοτικά για το βάρος που σήκωσε όλη τη χρονιά στο προσφυγικό- να εξασφαλίσει πόρους για σημαντικές δράσεις που θα ανακουφίσουν τις «πληγές» που άφησε πίσω της η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που πέρασε από το νησί αλλά και τις «πληγές» της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Οι επαφές του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, που συνοδευόταν από τους αντιδημάρχους του κ.κ. Κατσαρό και Καρασάββα, εξασφάλισαν νέες διαβεβαιώσεις για την υποβοήθηση στην άντληση πόρων από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ για το προσφυγικό (περίπου 2,5 εκ. ευρώ) αλλά και για την ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Λέσβου (10 εκ. ευρώ).
Η πλευρά του δημάρχου στον απολογισμό των συναντήσεων με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Αν. Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη αλλά και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή προέταξε τη δέσμευση που εξασφάλισε για τη χρηματοδότηση του έργου του Λιμένα του Σιγρίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επιλέγοντας μάλιστα ως και να ανακοινώσει σε τοπική συνάδελφο τη «διάσωση» του «πολύπαθου» αυτού έργου!
Οι προγραμματισμένες επαφές της δημοτικής αρχής με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη ήταν χωρισμένες σε τρεις άξονες με συγκεκριμένους στόχους: την εκ νέου προώθηση των αξιώσεων του Δήμου για χρηματοδότηση δράσεων από το «Πράσινο Ταμείο», για τις οποίες υπήρξε και στο πρόσφατο παρελθόν κυβερνητική δέσμευση, τη συζήτηση για την εφαρμογή τροποποιήσεων της πρόσκλησης του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) για χρήματα προς δράσεις που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις του προσφυγικού στο περιβάλλον και γενικά για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων αλλά και για γενικά ζητήματα που αφορούν τη Λέσβο με υποθέσεις βαλτωμένες επί χρόνια όπως το έργο του Λιμένα Σιγρίου.
Πρώτη φορά «Πράσινο Ταμείο»!
Με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Νίκο Καρασάββα παρόντα στις συναντήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τους Υπουργούς αλλά και υπηρεσιακά στελέχη του, ο Δήμος Λέσβου έλαβε νέα διαβεβαίωση πως για πρώτη φορά στα χρονικά θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο Ταμείο», και τούτο μάλιστα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη του Μάη! Το ποσό που διεκδικεί ο Δήμος Λέσβου αγγίζει μάλιστα τις 250.000 ευρώ και μένει να δούμε λίαν συντόμως αν οι προσδοκίες απ’ αυτό το μέτωπο θα ικανοποιηθούν.
Διαχείριση απορριμμάτων και επιπτώσεις προσφυγικού
Ξεχωριστής σημασίας, ωστόσο, ήταν οι συναντήσεις με τους Υπουργούς κ.κ. Σκουρλέτη και Τσιρώνη, που αφορούσαν το ΕΠΠΕΡΑΑ και τις δράσεις του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με ειδική πρόβλεψη μάλιστα για τα νησιά που έχουν υποδεχτεί τις μεγάλες προσφυγικές ροές και ως σήμερα παραμένουν επιβαρυμένα με τεράστιες ποσότητες πλαστικού από τις βάρκες και τα σωσίβια και χωρίς τη δυνατότητα ούτε απαλλαγής τους απ’ αυτό ή ακόμα και αξιοποίησής του.
Βάσει της πρόσκλησης που βγήκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ τη Μ. Πέμπτη και αφορά τη χρηματοδότηση δράσεων ύψους 2,5 εκ. για τα νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Αγαθονήσι), δύνανται να χρηματοδοτηθούν οι δυνατότητες ανακύκλωσης και μεταποίησης των τόνων πλαστικών από τις βάρκες και τα σωσίβια που βρίσκονται σήμερα στους ΧΥΤΑ ή ακόμα στο βυθό πολλών ακτών ή ακόμα και η οριστική καταστροφή τους.
Τροποποιήσεις ειδικά για τη Λέσβο
Ο δήμαρχος ζήτησε, ωστόσο, διευκρινίσεις για το πώς μπορεί ο Δήμος να «χτυπήσει» την πόρτα του προγράμματος με αξιώσεις ως ο πιο επιβαρυμένος επί τούτου δήμος της χώρας αλλά και πώς θα κάνει τροποποιήσεις για να μπορέσει η Λέσβος να ταιριάξει καλύτερα τη στόχευσή της για τη λύση ενός δεδομένα μεγάλου ζητήματός της.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάλλου είναι πως αυτό το πρόγραμμα μπορεί να εξοπλίσει το Δήμο Λέσβου με υπέργειους γερανούς αλλά και υποθαλάσσιους, που μπορούν να βοηθήσουν μέχρι και στην ανέλκυση πλοιαρίων που έχουν κατακάτσει στο βυθό των ακτών. Στο ίδιο πλαίσιο βέβαια συζητήθηκε και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων από πρόγραμμα πάλι του ΕΠΠΕΡΑΑ, που αναμένεται να διανείμει μέχρι και 10 εκ. ευρώ στους δήμους, με την αντιπροσωπεία του Δήμου Λέσβου να αποχωρεί απ’ αυτό το στάδιο των συζητήσεων με αίσθημα ικανοποίησης πως σε κυβερνητικό επίπεδο η περίπτωση της Λέσβου έχει αναδειχθεί σε ξεχωριστής σημασίας για την υποβοήθησή της.