Και στο Μανταμάδο δε συμφωνούν με τη μελέτη τής Β1 φάσης του Σχεδίου Οικιστικής Οργάνωσης που συζητιόταν χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Πονοκέφαλος» τα ΣΧΟΑΑΠ…

12/11/2014 - 13:58

Μπορεί χτες το βράδυ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στρατής Τζιμής, να επρόκειτο να φέρει προς έγκριση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Β1 φάση της μελέτης τού ΣΧΟΑΑΠ του Μανταμάδου, ωστόσο παρέμεναν «ανοιχτές» οι υποθέσεις και οι παρατηρήσεις που θέτουν προς διερεύνηση και τροποποίηση οι φορείς του οικισμού, ακόμη και ο ίδιος γεωγραφικός αντιδήμαρχος, Στέφανος Αποστόλου.

Μπορεί χτες το βράδυ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στρατής Τζιμής, να επρόκειτο να φέρει προς έγκριση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Β1 φάση της μελέτης τού ΣΧΟΑΑΠ του Μανταμάδου, ωστόσο παρέμεναν «ανοιχτές» οι υποθέσεις και οι παρατηρήσεις που θέτουν προς διερεύνηση και τροποποίηση οι φορείς του οικισμού, ακόμη και ο ίδιος γεωγραφικός αντιδήμαρχος, Στέφανος Αποστόλου.

Με τους φορείς και τον ίδιο τον άλλοτε δήμαρχο Μανταμάδου να τονίζουν πως είναι αναγκαιότητα να ανοίξει η οικιστική ανάπτυξη στους παραθαλάσσιους οικισμούς, άλλο ένα ΣΧΟΑΑΠ μετά από αυτό της Καλλονής καλείται να ελιχθεί μεταξύ της νομιμότητας και των πραγματικών αναγκών των περιοχών στις οποίες απευθύνεται…

Το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης της Δημοτικής Ενότητας Μανταμάδου είναι πόνημα της μελετητικής ομάδας των Ηρακλή Πιτσιλαδή και Χριστόφορου Μανδυλά και «έτρεξε» κι αυτό καθοριστικά (όπως της Καλλονής) από την προηγούμενη δημοτική αρχή Βουνάτσου και τον τότε αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατό.

Ωστόσο, φαίνεται πως παρουσιάζεται ακόμα «απόσταση» μεταξύ όσων επιζητούν οι φορείς του Μανταμάδου και εκείνων που μπορούν πραγματικά να ενταχθούν στη μελέτη του Σχεδίου. Παρά το ότι χτες το Δημοτικό Συμβούλιο επρόκειτο να πάρει απόφαση, ο αντιδήμαρχος Μολύβου, Στέφανος Αποστόλου, δεν κρύβει πως η διαβούλευση που προηγήθηκε της τοποθέτησης του Σχεδίου προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν άγγιξε την πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής του Μανταμάδου.

Την άποψή του την τεκμηριώνει συμπληρώνοντας πως πρέπει να ενταχθούν στη μελέτη τουλάχιστον δύο σημαντικές τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά στην οικιστική οργάνωση, όχι επειδή κάνει… αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή, αλλά επειδή διαχρονικά έχει ασχοληθεί με την υπόθεση, από την εποχή που ήταν ο ίδιος δήμαρχος του παλιού, καποδιστριακού Δήμου Μανταμάδου.

«Δε συμφωνήσαμε…»
«Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες μας επί του Σχεδίου, αλλά το Σχέδιο πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες πως εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που είχε έρθει με τρία άτομα στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, μετά από έναν εποικοδομητικό διάλογο… Ποιον εποικοδομητικό διάλογο, όμως;

Δε συμφωνήσαμε πουθενά. Στα τέλη Οκτώβρη ήρθε ξανά το θέμα προς συζήτηση πριν πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε μία συνάντηση που έγινε στη Μυτιλήνη, χωρίς να έχουν ληφθεί ξανά υπόψη τα πάγια αιτήματα των κατοίκων του Μανταμάδου…», είπε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος, κ. Αποστόλου, υποστηρίζοντας πως αναμένει και ο ίδιος με ενδιαφέρον το τι επρόκειτο να γίνει στη χθεσινή συνεδρίαση, για να δει και τι θα … ψηφίσει.

Τι ζητά ο Μανταμάδος
Τι ζητούν επί της ουσίας οι φορείς και οι κάτοικοι του Μανταμάδου; Με λίγα λόγια, το άνοιγμα της δόμησης και για τις παραθαλάσσιες περιοχές του οικισμού και όχι στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που προβλέπεται σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου αυτήν τη στιγμή.

Παράλληλα, στο Μανταμάδο, επιθυμούν τη χάραξη ενός δρόμου που να συνδέει τον Άγιο Στέφανο με τη Συκαμνιά, που αυτήν τη στιγμή δεν προβλέπεται από τη μελέτη. «Είναι όνειρο ετών για όλους εμάς εδώ στο Μανταμάδο.

Να μπορέσουμε να χτίσουμε στις παραθαλάσσιες βραχώδεις εκτάσεις που μπορούν να φέρουν μία τουριστική ανάπτυξη.

Αναπτυξιακή είναι και η προοπτική της δημιουργίας ενός δρόμου που να συνδέει τον Άγιο Στέφανο με τη Συκαμνιά και που πρέπει να μπει στο Σχέδιο το οποίο δίνει κατευθυντήριες οδηγίες για την οικιστική μας οργάνωση», σχολίασε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στρατής Τζιμής, τονίζει για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα ΣΧΟΑΑΠ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί το έργο και θα κληθεί ο Δήμος να πληρώσει με δικούς του πόρους το Σχέδιο.

Παράλληλα επεσήμανε πως η διαβούλευση για τα ΣΧΟΑΑΠ δεν μπορεί να είναι ανεξάντλητη και πως οι εισηγήσεις των μελετητών γίνονται σύμφωνα με το νόμο, παραπέμποντας πια στη συζήτηση επί του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey