![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στους «Πλωμαρίτικους Αντιλάλους»
Τη ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου, εργασία που εκπόνησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Επαγγελματικού Λυκείου Πλωμαρίου κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, παρουσιάζουν οι «Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι», στο 243ο τεύχος του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής.
Τη ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου, εργασία που εκπόνησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Επαγγελματικού Λυκείου Πλωμαρίου κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, παρουσιάζουν οι «Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι», στο 243ο τεύχος του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής.
Η εργασία που έγινε από τους μαθητές της Α΄ τάξης, ξεκινά στο ναυπηγείο του Δούκα Γιαμουγιάννη, το μοναδικό που υπάρχει σήμερα στο Πλωμάρι, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1888 και μάλιστα εντατικά. Το άρθρο παραθέτει και ιστορική αναδρομή στους καραβομαγκούς, τους τεχνίτες που επισκεύαζαν και κατασκεύαζαν ξύλινα σκάφη, τους καλαφάτες που αναλάμβαναν τη στεγανοποίηση των ναυπηγούμενων σκαφών, τους ναυτικούς δρόμους και τα ναυπηγεία του Πλωμαρίου.
Η Αμφιτρίτη Καζάζη - Καπερώνη παρουσιάζει εκτενές αφιέρωμα για την ιστορία των Κυδωνιών, ενώ ο φιλόλογος Νίκος Δέτσης με άρθρο του παρουσιάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Από τους «Πλωμαρίτικους Αντιλάλους» δεν απουσιάζει η βράβευση του Γενικού Λυκείου Πλωμαρίου στον επιχειρηματικό διαγωνισμό «Young business talents».
Αναλυτικά παρουσιάζονται τα παρεκκλήσια και τα εξωκκλήσια της Ενορίας Αμπελικού από τον π. Ευστράτιο Μανωλέλλη, αλλά και οι εκδηλώσεις του πρώτου τριμήνου τού 2014 που έλαβαν χώρα στο Πλωμάρι.
Για το Γ. Ζεϊμπέκη
Μεταξύ άλλων, γίνεται και παρουσίαση του βιβλίου για τον Πλωμαρίτη ποιητή Γιώργο Ζεϊμπέκη, του συγγραφέα Αριστείδη Καλάργαλη. Ο Πλωμαρίτης δάσκαλος και ποιητής Γιώργιος Ζεϊμπέκης (1888 - 1949), σημαντικός συντελεστής της Λεσβιακής Άνοιξης, δίδαξε στα Δημοτικά Σχολεία Παπάδου, Πλωμαρίου και Μυτιλήνης (Αρρένων, Νυχτερινή Σχολή και Δ΄ ως διευθυντής), ήταν από τους πρώτους δημοτικιστές της Λέσβου, συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά του νησιού δημοσιεύοντας διηγήματα, χρονογραφήματα και ποιήματα και διετέλεσε γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Δημοδιδασκαλικού Συνδέσμου Λέσβου. Στρατεύθηκε τμηματικά επί πέντε χρόνια και τρεις μήνες από το 1914 μέχρι το 1922, οπότε και απολύθηκε οριστικά με το βαθμό του εφέδρου υπολοχαγού.