Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με ένα κείμενο που θα προβληματίσει ιδιαίτερα τους αναγνώστες του ξεκινά το editorial του 50ού Τεύχους της «Αιολίδας», του τριμηνιαίου περιοδικού που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Λεσβιακή Παροικία» και υπογράφει η υπεύθυνη της έκδοσης, Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή.
«Το μεγάλο ερωτηματικό έμεινε πάλι αναπάντητο. Γιατί σε ένα νησί με τόσα χαρίσματα, με τόσα πλεονεκτήματα, δεν μπορούνε οι άνθρωποί του να αποκτήσουν τη σοφία να παραβλέπουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και με αγάπη και ομόνοια να εργάζονται για τον τόπο τους και το καλό και το συμφέρον του ίδιου τους του εαυτού;», αναρωτιέται, μεταξύ άλλων, προτείνοντας κινήσεις καλής θέλησης για να αλλάξει «αυτή η μιζέρια».
Το τελευταίο τεύχος, πάντως, σε κερδίζει ήδη από το εξώφυλλο, με το έργο του Γιάννη Τσαρούχη «Η ξεχασμένη Φρουρά» μπροστά και στο οπισθόφυλλο το Νίκο Καζαντζάκη. Φυσικά γίνεται αναλυτική αναφορά στις εκδηλώσεις της «Λεσβιακής Παροικίας» που έγιναν το χειμώνα, την πίτα τού Δ.Σ. και του Συλλόγου, τη βράβευση του Λέσβιου λογοτέχνη Δημήτρη Νικορέτζου, την εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Σαραντάκου. Από το 50ό τεύχος δε λείπει η εκδρομή στο Λαύριο και το αφιέρωμα στο Γιάννη Τσαρούχη.
Στη στήλη «Παλιές Λεσβιακές Σελίδες» με τίτλο «Ο γενίτσαρος», ο Παναγιώτης Κεφάλας αναφέρει ότι όταν η «Λεσβιακή Άνοιξη» άνοιγε τις φτερούγες της με αυτοπεποίθηση για λογοτεχνικές κατακτήσεις, πρωτοεμφανίστηκε το πρωτοποριακό περιοδικό «Χαραυγή»: «Τούτο αποτέλεσε την απαρχή λεσβιακών εκδόσεων με δυναμισμό και αίσιες προοπτικές. Ακολούθησαν οι “Ελπίδες”, ένα λιανό και απέριττο περιοδικό, το οποίο εξέφραζε το πνεύμα και την τάση της λεσβιακής λογοτεχνικής περιόδου των νέων συγγραφέων, των κρυφών ταλέντων. Το εν λόγω περιοδικό ήταν βραχύβιο, δύο τεύχη όλα κι όλα, τα οποία με θερμά λόγια στην κριτική τους καλωσόρισαν στη λεσβιακή συγγραφική αρένα οι φτασμένοι πια μάστορες της πένας Στράτης Μυριβήλης και Χρύσανθος Μολίνος.»
Ακολουθούν επίκαιρα θέματα, αφιέρωμα στη λογοτεχνία από τον Τάκη Χατζηαναγνώστου, αλλά και στο ψάρεμα από τον Αρτέμη Γιαννίτσαρο, βιβλιοπαρουσιάσεις, συνταγές χρήσιμες συμβουλές και συναρπαστικές ιστορίες.
Και εκδηλώσεις…
Συνεχίζει την έντονη δραστηριότητά της και αυτόν το μήνα η «Λεσβιακή Παροικία». Την Παρασκευή 21 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» στο 10ο όροφο», όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος Νίκος Δέτσης. Στη συνέχεια, η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Καλλιθέας «Η Αρμονία», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Σακκογιάννη, θα αποδώσει τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η «Λεσβιακή Παροικία» θα τιμήσει το βραβευμένο συντοπίτη ποιητή Δημήτρη Νικορέτζο, τον οποίο θα προλογίσει η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μερόπη Σπυροπούλου και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης. Ποιήματα του Δημήτρη Νικορέντζου θα παρουσιάσει η καθηγήτρια Απαγγελίας Νινέτα Παπαδάκη και η ηθοποιός Άννα Παπακωνσταντίνου.
Την Κυριακή 30 Μαρτίου, η «Παροικία» πάει μονοήμερη εκδρομή στην Αμφίκλεια και θα επισκεφτεί το Μουσείο Ψωμιού, το τέταρτο μεγαλύτερο της Ευρώπη, και τη Μονή Δαδιού στους πρόποδες του Παρνασσού. Η τιμή συμμετοχής ανέρχεται στα 16 ευρώ.