Επιστημονική προσπάθεια για ρεύμα από το γεωθερμικό πεδίο της Λέσβου

Ευκαιρία επανεκκίνησης του «Θερμόπολις»

20/02/2014 - 15:38

Στις θερμοπηγές του Πολιχνίτου θα διεξαχθεί η πειραματική εφαρμογή ενός φιλόδοξου ερευνητικού προγράμματος, με αντικείμενο τη δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος από χαμηλής ενθαλπίας γεωθερμικά ρευστά (θερμά ιαματικά νερά θερμοκρασίας μικρότερης των 100 βαθμών Κελσίου).

Στις θερμοπηγές του Πολιχνίτου θα διεξαχθεί η πειραματική εφαρμογή ενός φιλόδοξου ερευνητικού προγράμματος, με αντικείμενο τη δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος από χαμηλής ενθαλπίας γεωθερμικά ρευστά (θερμά ιαματικά νερά θερμοκρασίας μικρότερης των 100 βαθμών Κελσίου). Η εφαρμογή χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο και θα είναι καθολικά ελληνικής προέλευσης. Προσδοκώμενο όφελος για την περιοχή είναι ενεργοποίηση του συστήματος «Θερμόπολις», αφού η χαλασμένη αντλία που έβαλε τέλος στο σύστημα, θα αντικατασταθεί.

Η αξιοποίηση υψηλής τεχνολογίας με την κατασκευή ειδικών «τουρμπινών» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγει νέες προοπτικές στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων με θερμοκρασίες κάτω των 100 βαθμών Κελσίου, κατηγορία στην οποία ανήκουν οι γεωθερμικές πηγές της Λέσβου. Η κατασκευή των ειδικών τουρμπινών, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος και της εταιρείας Turbomed, θα γίνει 100% από ελληνικά χέρια. Στον Πολιχνίτο, για πειραματικούς σκοπούς θα τοποθετηθεί αρχικά μία γεννήτρια ισχύος 10 Kw και στη συνέχεια μία μεγαλύτερη των 30 Kw, η οποία και θα παραμείνει.

Ο υπεύθυνος καθηγητή της εφαρμογής Μιχάλης Βλαχόπουλος, οποίος μάλιστα κατάγεται από τον Πολιχνίτο, τόνισε μιλώντας στο «Ε»: «Είναι μια πραγματικά πρωτοπόρα εφαρμογή, με σχεδιασμό και υλοποίηση αποκλειστικά ελληνική. Ευελπιστούμε πως θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Οι προοπτικές που δημιουργούνται, είναι πολύ μεγάλες για τα νησιά που είναι πλούσια σε χαμηλής ενθαλπίας γεωθερμικό πεδίο και μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.»

Οι τρεις εταίροι του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Συνεργασία 2011».

Ευκαιρία για το «Θερμόπολις»
Την ευκαιρία να αναστηθεί το «Θερμόπολις» θα δώσει η πειραματική εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Θερμόπολις» είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στον Πολιχνίτο πριν από μερικά χρόνια και είχε ως στόχο τη θέρμανση δημόσιων κτηρίων με τη χρήση γεωθερμικού υλικού. Μάλιστα είχε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και είχε τεθεί σε λειτουργία στα δύο σχολικά κτήρια της περιοχής, στο Γηροκομείο, το Πολύκεντρο και την εκκλησία στον Πολιχνίτο. Η αστοχία στην επιλογή της αντλίας για τη γεώτρηση είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει άδοξα η λειτουργία του πριν προλάβει ουσιαστικά να ξεκινήσει.

Το κόστος αντικατάστασης της αντλίας, που ξεπερνά τις 60.000 ευρώ, είναι ένας από τους λόγους που δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί η λειτουργία τού «Θερμόπολις». Όχι όμως και ο μοναδικός. Μετά από διαμαρτυρία των ιδιοκτητών θερμοκηπίων το 2009, προέκυψε και ζήτημα απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το αν το γεωθερμικό υλικό μπορεί να έχει άλλη χρήση πέραν αυτής στις γεωργικές καλλιέργειες. Από τότε μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει ουσιαστικά ξεκαθαρίσει και ένα σχέδιο που ξεκίνησε με τόση αισιοδοξία, μένει εγκαταλελειμμένο. Μάλιστα, ο οικίσκος της γεώτρησης έχει δεχθεί ήδη λεηλασίες από «κυνηγούς» μετάλλων και κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς απαιτείται για να καταστεί και πάλι λειτουργικός.

Η λύση φαίνεται να εξασφαλίστηκε επίσης μέσα από το φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που αναφέραμε πιο πάνω. Για τις ανάγκες των ερευνών, είναι απαραίτητη η επαναλειτουργία της γεώτρησης, δηλαδή η προμήθεια μιας καινούργιας και κατάλληλης αντλίας. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Βλαχόπουλος, τα χρήματα για την αγορά της έχουν εξασφαλιστεί και αναμένεται η τοποθέτησή της τον Ιούνιο. Η ποσότητα του ζεστού νερού που θα χρησιμοποιείται για την πειραματική εφαρμογή, είναι μικρή και το υπόλοιπο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επαναλειτουργία τού «Θερμόπολις».

Ανάγκη συνεννόησης
Η επανεκκίνηση του «Θερμόπολις» φυσικά προϋποθέτει τη συνεννόηση της κοινοπραξίας για την υλοποίησή του, η οποία απαρτίζεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το ΚΑΠΕ, το Τμήμα Μηχανολογίας τού ΤΕΙ Χαλκίδας και την εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος Α.Ε.».

Στην προσπάθεια ενεργό ρόλο έχει και ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Βορείου Αιγαίου), Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος δήλωσε στο «Ε»: «Είμαι αισιόδοξος πως με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει πάλι το “Θερμόπολις”. Ελπίζω να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των φορέων, κάτι που είχα προσπαθήσει να κάνω και ως αντιδήμαρχος.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey