Στην Έκθεση «Αιγαίον - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους»

Δράσεις προβολής για τη Λέσβο

29/11/2013 - 16:26

Ειδική παρουσίαση με ξενάγηση στη μεγάλη έκθεση «Αιγαίον - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που απευθυνόταν σε δημοσιογράφους, στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων και φορέων, διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο συμμετοχής της Λέσβου στη μεγάλη τουριστική έκθεση «Philoxenia», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ειδική παρουσίαση με ξενάγηση στη μεγάλη έκθεση «Αιγαίον - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που απευθυνόταν σε δημοσιογράφους, στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων και φορέων, διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο συμμετοχής της Λέσβου στη μεγάλη τουριστική έκθεση «Philoxenia», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
 
Η ξενάγηση ξεκίνησε από την κεντρική θεματική ενότητα της έκθεσης «Μνήμες Γαίας: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», όπου παρουσιάζεται το πολύπλοκο μωσαϊκό των ελληνικών νησιών. Ακολούθως επισκέφτηκαν τη δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» και γνώρισαν τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και τη σεισμικότητα που διαμόρφωσαν καθοριστικά το Αρχιπέλαγος. Η περιήγηση στην έκθεση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην τρίτη ενότητα «Γαία: από το μύθο στην επιστήμη», η οποία είναι αφιερωμένη στην παλαιοβιοποικιλότητα του Αιγαίου. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τη διδάκτορα γεωλόγο του Μουσείου Κατερίνα Βασιλειάδου.

Και η 3η Ημερίδα
Παράλληλα, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η 3η Ημερίδα ενημέρωσης εκπαιδευτικών από σχολεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης «Αιγαίον - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους».

Στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προσκλήθηκαν από το Μουσείο. Η ενημέρωση περιελάμβανε γνωριμία με τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου και του Αιγαίου και τη σημασία τους για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του ελληνικού αρχιπελάγους.

Ειδικό τμήμα της ενημέρωσης περιελάμβανε γνωριμία με τις εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες για σχολικές ομάδες, αλλά και για μεμονωμένες ομάδες παιδιών που οργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα νέα εκπαιδευτικά του προγράμματα και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Λέσβο.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα συνεχίσει τις δράσεις προσέλκυσης μαθητικού τουρισμού στη Λέσβο και ενημέρωσης της μαθητικής κοινότητας της βόρειας Ελλάδας. Η επόμενη εκδήλωση ενημέρωσης εκπαιδευτικών έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ενώ στο πλαίσιο της θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των συνεργαζόμενων με την UNESCO σχολείων.

 

Και σε ημερίδα τού ICOM

Στην Ημερίδα «Εκπαιδευτικές δράσεις για ειδικές κοινωνικές ομάδες» που οργάνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) - Ελληνικό Τμήμα, το οποίο συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια από την ίδρυσή του, και ειδικότερα η ομάδα εργασίας για την Εκπαίδευση και τις Πολιτιστικές Δράσεις στα Μουσεία ICOM-CECA, συμμετείχε την περασμένη Δευτέρα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, φιλοξενώντας επισκέπτες με προβλήματα όρασης.


Από τις δράσεις ενημέρωσης για άτομα με προβλήματα όρασης, που υλοποίησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αθήνα και συμμετείχαν μέλη του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, εκπρόσωποι υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διευθυντές μουσείων και φορέων πολιτισμού από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μουσειακής εκπαίδευσης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχε στην Ημερίδα παρουσιάζοντας τις νέες δράσεις ενημέρωσης για επισκέπτες με προβλήματα όρασης που σχεδίασε και υλοποιεί, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του, Νίκο Ζούρο. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, Κωνσταντίνα Μπεντάνα.

Για την υλοποίηση των δράσεων πραγματοποιήθηκε ειδική προετοιμασία, επιλέχθηκαν κατάλληλα τμήματα απολιθωμένων κορμών, κλαδιών, καρπών, φύλλων και ριζικών συστημάτων και οργανώθηκε η σειρά επίσκεψής τους. Σε κάθε απολιθωμένο εύρημα, τα άτομα με προβλήματα όρασης έχει σχεδιαστεί ώστε μέσω της ψηλάφησης να μπορούν να ανακαλύψουν και ένα χαρακτηριστικό του απολιθωμένου δάσους. Παράλληλα, προετοιμάστηκε προφορική ενημέρωση, η οποία εμπλουτίστηκε με ειδικά ακουστικά εφέ και που με τη βοήθειά της γίνεται αρχικά η ενημέρωση των επισκεπτών με προβλήματα όρασης για τον τρόπο δημιουργίας του απολιθωμένου δάσους κ.ά..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey