Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μέσα σε μια ώρα, και με τη βοήθεια τηλεδιάσκεψης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ενέκρινε χθες το μεσημέρι, μετά και την αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης για την ανακαίνιση του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης. Η τριμερής σύμβαση Περιφέρειας - Δήμου και νομικού προσώπου Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης του Δήμου αφορά στα έργα που θα υλοποιηθούν προκειμένου το γήπεδο να είναι κατάλληλο για τη διεξαγωγή αγώνων τής Super League και χρειάστηκε να τροποποιηθεί μετά τη διαπίστωση ότι απαιτείται 1,55 εκατ. ευρώ για το σύνολο των παρεμβάσεων, απ’ το ένα εκατομμύριο που προβλεπόταν με την αρχική σύμβαση.
Την εισήγηση της περιφερειακής αρχής του Νάσου Γιακαλή ψήφισαν 23 σύμβουλοι, υπήρξε μία λευκή ψήφος απ’ το Μιχάλη Μπάκα, ενώ καταψήφισε τη σύμβαση ο Βασίλης Τεντόμας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης απ’ τη μείζονα αντιπολίτευση ζήτησε να μην υπάρχουν χρονικές δεσμεύσεις για το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα, γιατί όπως είπε, αν δεν τηρηθούν, θα εμφανιστεί εκτεθειμένη στο σύνολό της η Περιφέρεια. Ομοίως κατέθεσε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο μπορεί να διαμορφώνεται το κόστος των εργασιών αν δεν τελειώσουν οι εγκρίσεις των μελετών και οι αδειοδοτήσεις, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χρειαστεί εκ νέου τροποποίησης της προγραμματικής σύμβασης.
Και… αρχαιολογικός χώρος
Στην παρέμβασή του, που δημοσιοποίησε και εγγράφως, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», Βασίλης Τεντόμας, σημειώνει ότι επανέλαβε τις ενστάσεις που είχε και με την αρχική σύμβαση. «Για άλλη μια φορά, λοιπόν, λέμε και ξεκαθαρίζουμε ότι το “ΟΧΙ” μας είναι “ΟΧΙ” στη κοροϊδία τής ΑΕΛΚ και του φίλαθλου κόσμου, “ΟΧΙ” στα πολιτικά παιχνίδια. Με την προς έγκριση προγραμματική σύμβαση, η ΑΕΛΚ δε θα αποκτήσει γήπεδο όχι τον Οκτώβρη τού 2013, αλλά ούτε και τον Ιούνιο του 2014, που λήγει σα σύμβαση», είχε πει και επανέλαβε μιλώντας για το «παραμύθιασμα του κόσμου που συνεχίζεται, ενώ οι εκκρεμότητες για να γίνει το γήπεδο της Μυτιλήνης συμβατό με τις απαιτήσεις τής Super League, παραμένουν».
Μάλιστα χθες ο κ. Τεντόμας αναφέρθηκε και στις επιμέρους εκκρεμότητες και εμπόδια που υπάρχουν, κατηγορώντας τον περιφερειάρχη ότι «συνειδητά πλήρως και προκειμένου να εξυπηρετήσει τα πολιτικά του σχέδια, από κοινού με τον υπουργό κ. Αθανασίου, εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών και βουλευτικών εκλογών, αναφέρεται μόνο στην έγκριση των μελετών από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ γνωρίζει ότι μετά θα πρέπει να ακολουθήσει η αδειοδότηση από πλευράς Πολεοδομίας, που πρέπει να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις».
Μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, ο κ. Τεντόμας αναφέρει την «έγκριση του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθόσον η περιοχή του Ταρλά είναι άκρως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται και κατά τη φάση εκτέλεσης του έργου), και σχεδόν σίγουρα εδαφοτεχνική μελέτη για τη θεμελίωση των τεράστιων πυλώνων φωτισμού, με το δεδομένο ότι το έργο θεωρείται μεγάλης σπουδαιότητας από πλευράς Αντισεισμικού Κανονισμού (χώρος συγκέντρωσης μεγάλου πλήθους κοινού) και ότι η περιοχή του Ταρλά, ως γνωστόν, είναι ευαίσθητη από σεισμικής πλευράς, σαν περιοχή από όπου διέρχεται σεισμικό ρήγμα».
«Αγωνία να βρουν προσκόμματα»
Σε δήλωσή του στο «Ε», ο κ. Γιακαλής αναφορικά με τις παραπάνω αιτιάσεις υπογράμμισε: «Στα τόσα που έχω ακούσει τελευταία, αυτό τον καιρό απ’ τη στιγμή που αναλάβαμε την ανακαίνιση του γηπέδου, απ’ όλους όσους προσπαθούν με αγωνία να ανακαλύψουν προσκόμματα προκειμένου να μην προχωρήσουμε, ακούσαμε σήμερα απ’ τον κ. Τεντόμα και αυτό. Ότι δηλαδή είναι άκρως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ο Ταρλάς, ή ότι κάνοντας τα έργα στο γήπεδο, παρεμβαίνουμε και σε περιοχή με σεισμικό ρήγμα. Ειλικρινά δεν ξέρω ακόμη τι άλλο θα ακούσω.»
Ο κ. Γιακαλής διευκρινιστικά επεσήμανε πως η ενίσχυση του φωτισμού θα γίνει εκεί που είναι ήδη οι κολώνες, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει στο όλο θέμα μια διαρκής αμφισβήτηση και περίεργη κριτική σ’ όλους όσοι έχουν εμπλακεί. Σχολίασε, δε, πως ασκείται κριτική στο Χαράλαμπο Αθανασίου γιατί φρόντισε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. «Αν δεν έκανε αυτές τις ενέργειες, κάποιοι θα έβριζαν τον υπουργό ότι δε μερίμνησε για το θέμα. Μετά υπήρξε κριτική για την ομάδα ότι δε βάζει χρήματα, ενώ τώρα την κατηγορούν γιατί πληρώνει για μελέτες. Ειλικρινά δεν μπορώ να βγάλω άκρη, ούτε να ερμηνεύσω λογικά όλες αυτές τις αντιφατικές αντιδράσεις», κατέληξε ο περιφερειάρχης.