Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, Παναγιώτης Ζαφειρίου, μιλά στο «Ε» για το όνειρό του

«Πάρκο θερμαλισμού η Λέσβος»

21/06/2013 - 21:30

Ενεργός αυτοδιοικητικά από πολύ μικρή ηλικία, ήδη απ’ το 1990, ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου για τη διετία 2013 - 2014, πριν ένα μήνα έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Εκλέχτηκε πρόεδρος στο Σύνδεσμο Ιαματικών Δήμων Ελλάδας, θέση που παραδοσιακά κατείχαν τις τελευταίες δεκαετίες αυτοδιοικητικοί απ’ την ευρύτερη περιφέρεια Θεσσαλονίκης, με τελευταίο το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Ενεργός αυτοδιοικητικά από πολύ μικρή ηλικία, ήδη απ’ το 1990, ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου για τη διετία 2013 - 2014, πριν ένα μήνα έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Εκλέχτηκε πρόεδρος στο Σύνδεσμο Ιαματικών Δήμων Ελλάδας, θέση που παραδοσιακά κατείχαν τις τελευταίες δεκαετίες αυτοδιοικητικοί απ’ την ευρύτερη περιφέρεια Θεσσαλονίκης, με τελευταίο το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Για τη λειτουργία του στο Δήμο Λέσβου, αλλά κυρίως για το πώς βλέπει το «ιαματικό» μέλλον του «ευλογημένου» και θερμαλιστικά νησιού, μας μίλησε ο κ. Ζαφειρίου στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Στην οποία κατέθεσε και την πρόταση-όραμα να δημιουργηθεί ένα πάρκο θερμών πηγών, ικανό να προσελκύσει σημαντικό μέρος της «πίτας» των 13 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ετησίως πληρώνονται απ’ τα ταμεία τους για να κάνουν ζεστά μπάνια.

Σε ό,τι αφορά, δε, το προσωπικό του μέλλον στην αυτοδιοίκηση, ο κ. Ζαφειρίου αφήνει ανοιχτό τον κύκλο της συμμετοχής του, τονίζοντας πως οι προθέσεις του θα είναι σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στο χωροταξικό του «Καλλικράτη».
 
Με την αρχή τού 2013 και παρά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που μεσολάβησαν, εκλεχθήκατε πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Εν συνεχεία ήρθε και η εκλογή σας στη θέση του προέδρου στο Σύνδεσμο Ιαματικών Δήμων Ελλάδας. Είναι η τυχερή σας χρονιά το ’13;
«Όντως το ’13 προσωπικά θεωρώ πως είναι μια κομβική χρονιά, διότι, και η εκλογή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε παρ’ ότι πέρασε από 40 κύματα, και σημειώθηκε κι η απρόβλεπτη ανατροπή της εκλογής μου στο Σύνδεσμο. Απρόβλεπτη για κάποιους, γιατί προσωπικά θεωρούσα ότι οι δήμοι θα στήριζαν την προσπάθεια που είχα κάνει τα δύο προηγούμενα χρόνια ως αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου. Και τελικά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκα.»

Τι σημαίνει για σας η θέση του προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν μάλιστα η παράταξη της πλειοψηφίας στην οποία συμμετέχετε έχει «αποδεκατιστεί», χάνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνη της;
«Πρώτα απ’ όλα, η θέση του προέδρου είναι μια θέση ευθύνης για όλη τη λειτουργία του Δήμου. Αυτό σε υποχρεώνει να είσαι προσεκτικός σε όλες σου τις αποφάσεις και να λειτουργείς με αίσθημα δικαίου προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ανεξάρτητα απ’ την παράταξη που ανήκουν. Αυτό το γνώριζα όταν ανέλαβα τη θέση αυτή και προσπαθώ σε κάθε συνεδρίαση να το κάνω και πράξη.
Όπως καταλαβαίνετε, η λειτουργία ενός δημοτικού συμβουλίου που δεν υπάρχει πλειοψηφία απ’ την παράταξη της δημοτικής αρχής, συνεπάγεται και περισσότερα προβλήματα. Οπότε ως πρόεδρος κανείς είναι υποχρεωμένος να ισορροπεί επάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, για την οποιαδήποτε απόφαση, του οποιοδήποτε θέματος. Μικρού ή μεγάλου.
Σε αυτή την κατεύθυνση δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και νομίζω ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, υπάρχει πλέον μία καλή λειτουργία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όλα δε θα μπορέσουν να είναι ρόδινα, γιατί εδώ χρειάζεται, εκτός απ’ τη δική μου προσπάθεια, και η βοήθεια των υπολοίπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Του συνόλου του οργάνου.»

Προκαλούν αρρυθμία

Παρ’ ότι διατηρείτε την ψυχραιμία σας και, όπως έως τώρα έχετε δείξει, δεν κυριεύεστε από εμπάθειες, υπάρχουν και κάποιες στιγμές που είναι εμφανές ότι βγαίνετε εκτός ορίων. Τι είναι εκείνο που σας ενοχλεί, προκαλώντας το νευρικό σας σύστημα;
«Με ενοχλεί έντονα και μου δημιουργεί μεγάλη ένταση όταν, την ώρα που προσπαθώ σε ένα τέτοιο δύσκολο όργανο να κρατήσω την ισορροπία, την ηρεμία και να λειτουργήσω με αίσθημα δικαίου, κάποιοι να επιδιώκουν, για μικροσυμφέροντα και για μικροπολιτικές, την αρρυθμία του οργάνου, δημιουργώντας μία χαοτική κατάσταση, η οποία δεν οδηγεί και πουθενά. Και το βασικότερο, δε λύνει προβλήματα, δε λαμβάνονται αποφάσεις για τα θέματα για τα οποία καλούμαστε κι οφείλουμε να αποφασίσουμε.
Τα άτομα που λειτουργούν με αυτό το σκεπτικό, είναι γνωστά, και έγιναν γνωστά μέσα απ’ την πορεία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.»

Σε ό,τι αφορά στο Σύνδεσμο, σχολιάστηκε πως αποτελούσε για σας βασικό προσωπικό στόχο η εκλογή. Γιατί πιστεύετε ότι υπηρετώντας στη συγκεκριμένη θέση, μπορείτε να βοηθήσετε τη Λέσβο και πώς;
«Θέλω να σας ενημερώσω ότι η κάθοδός μου ως υποψήφιος πρόεδρος έγινε μετά από παραινέσεις αρκετών δημάρχων απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια, απ’ το 2004 και μετά, εκτίμησαν την προσπάθεια που είχα κάνει από διαφορετικές θέσεις, μέσα απ’ τα όργανα του φορέα. Αυτό μού έδωσε τη δύναμη να ξεκινήσω έναν αγώνα που για κάποιους θεωρείτο χαμένος πριν καλά - καλά αρχίσει. Πίστεψα μαζί με κάποιους αγαπητούς συνεργάτες ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ροή και τη λειτουργία του Συνδέσμου και κυρίως να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό και πιο σύγχρονο προφίλ στο κομμάτι που λέγεται ιαματικός-ιατρικός τουρισμός.

Κατεστημένο Θεσσαλονίκης

»Παράλληλα κάποιοι συνάδελφοί μου αυτοδιοικητικοί κατάλαβαν επιτέλους ότι έχουν δικαίωμα στην εκλογή σε ένα συλλογικό όργανο που απαρτίζεται από εκπροσώπους από όλη την Ελλάδα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, και εκτός της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Γιατί έως τώρα οι πρόεδροι που πέρασαν απ’ το Σύνδεσμο, ή ήταν απ’ τη συμπρωτεύουσα ή από περιοχές γύρω απ’ τη συμπρωτεύουσα, έτσι ώστε να έχει δημιουργηθεί ένα κατεστημένο ότι για να εκλεγείς πρόεδρος, πρέπει οπωσδήποτε να είσαι από μια περιοχή της βορείου Ελλάδας.
Αυτή και μόνο η κατάκτηση σημαίνει πολλά για μένα προσωπικά, αλλά και για το Δήμο στον οποίο ανήκω, και είναι η ακριτική Λέσβος.
Θέλω να γνωρίζετε ότι πέρα απ’ τη χαρά που μου δίνει η επιτυχία αυτή, είναι μια θέση ευθύνης, διότι η παραγωγή έργου στα ιαματικά ζητήματα πλέον είναι επιτακτική ανάγκη απ’ όλους και για όλους.»

Αναφέρεστε στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων στο θερμαλισμό;
«Σαφέστατα το πιο κομβικό σημείο για τους ιαματικούς δήμους της χώρας, όπως και της Λέσβου που διαθέτει πέντε αναγνωρισμένες πηγές, είναι τα νέα δεδομένα στο κομμάτι του ιαματικού τουρισμού, του τουρισμού υγείας, καθώς επίσης και μια νέα προσπάθεια που γίνεται στον τομέα των παροχών υπηρεσιών ευεξίας.
Σε όλους αυτούς τους τομείς, η Λέσβος μπορεί να παίξει πρωταρχικό ρόλο, γιατί διαθέτει πηγές που εξυπηρετούν όλη αυτή την ευρεία γκάμα υπηρεσιών στους ενδιαφερόμενους. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ευεξία μπορεί να κάνει κανείς πολύ άνετα και μάλιστα σε έναν πολύ όμορφο χώρο, στην Εφταλού. Από πλευράς υγείας μπορεί να ’ρθει στα Θέρμα, καθώς επίσης και στον Πολιχνίτο, όπου υπάρχει ένα ειδικό θειούχο νερό στους 90 βαθμούς Κελσίου. Με αυτά τα απλά παραδείγματα, γίνεται σαφές ότι το νησί μας είναι ευλογημένο και από πλευράς ιαματικών νερών και μένει σε μας να κάνουμε τις ανάλογες προσπάθειες έτσι ώστε αυτό το προϊόν να γίνει ακόμη πιο γνωστό και να βοηθήσει στη μεγαλύτερη προσέλευση λουομένων απ’ όλη την Ευρώπη.»

Ιαματικός τόπος

Τι αλλάζει απ’ το φθινόπωρο του 2013, που θα μπορούσε, αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις σε τοπικό επίπεδο, να γίνει η Λέσβος μια απέραντη λουτρόπολη;
«Τον Οκτώβριο του 2013, στο πλαίσιο κοινοτικής οδηγίας, μπορεί από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο της Ευρώπης να καλυφθεί η δαπάνη μετακίνησης και παραμονής, για ιαματικούς σκοπούς, Ευρωπαίων πολιτών σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης.
Εμείς ως χώρα επιβάλλεται να ρίξουμε το ανάλογο βάρος στην προσέλκυση των ατόμων που θα μετακινηθούν - υπολογίζονται ετησίως σε 13 εκατομμύρια βάσει των στοιχείων που έχουμε - και για αυτό ως Σύνδεσμος Ιαματικών Δήμων επιδιώκουμε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις αυτές.
Παρεμπιπτόντως, σας αναφέρω ότι τη Δευτέρα που πέρασε, είχα μία συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΤ, δρα. Χρήστο Πάλλη, στην Αθήνα, προκειμένου να ενταχθεί και ο ιαματικός τουρισμός στα προγράμματα και στις δράσεις διαφήμισης του συγκεκριμένου φορέα.

Και ιδιώτες…
»Εμείς ως Λέσβος οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, που είναι κατ’ αρχάς η πιστοποίηση των πηγών μας, και σ’ αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε με συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για την επαναλειτουργία τού “Σάρλιτζα”, ξεπερνώντας τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν για αυτό το ιστορικό κομμάτι του νησιού μας (Λουτρόπολη Θερμής) και παράλληλα να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των υπόλοιπων ιαματικών πηγών. Όλα αυτά αν έχουμε τη δυνατότητα ως δήμος, ή, αν δεν μπορούμε, και με τη βοήθεια ιδιωτών.
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρόκειται ποτέ η Λέσβος να γίνει ούτε Καμμένα Βούρλα, ούτε Αιδηψός. Είναι άλλη η φιλοσοφία αυτών των λουτροπόλεων και εντελώς διαφορετικό πράγμα οι πηγές της Λέσβου. Μπορεί όμως κάλλιστα το νησί να αποτελέσει, να γίνει ένα οργανωμένο πάρκο θερμών πηγών, όπου ο οποιοσδήποτε επισκέπτης έρχεται εδώ, θα μπορεί σε ένα χρονικό διάστημα οκτώ - δέκα ημερών να πάει σε διαφορετικές πηγές, με διαφορετικό νερό, με διαφορετικό φυσικό κάλλος και να μην πλήττει πηγαίνοντας συνέχεια στο ίδιο μέρος, στο ίδιο σημείο, στον ίδιο λουτήρα, προκειμένου να κάνει τα μπάνια του.

Μοναδικότητα
»Αυτό είναι μια μοναδικότητα του νησιού μας και προς αυτόν το στόχο, να αναδείξουμε το μοναδικό αυτό συγκριτικό μας πλεονέκτημα, πρέπει να εργαστούμε αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα. Οφείλουμε, βέβαια, να γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σκληρή και ανταγωνιστική η αγορά και έχουμε να αναμετρηθούμε με χώρες και με λουτροπόλεις όπως της Τσεχίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της γειτονικής Τουρκίας και της Γαλλίας, που μπορεί μεν να έχουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα πολλών αστέρων, και μια φιλοσοφία χλιδής προς τον επισκέπτη, αλλά ποτέ δεν μπορούν να ’ρθουν σε αντιπαράθεση με τη μοναδικότητα που έχουν οι πηγές της Εφταλούς πάνω στη θάλασσα, ή οι πηγές του κόλπου της Γέρας, μπροστά στο απέραντο γαλάζιο, πράγματα μοναδικά για τον επισκέπτη, είτε αυτός είναι Σκανδιναβός, είτε είναι Γερμανός, είτε από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης.
Εκεί πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος μας, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στη δημιουργία του ιαματικού πάρκου Λέσβου.»

Έχει γίνει έως τώρα δουλειά σε αυτόν το στόχο; Είστε ικανοποιημένος ή θεωρείτε πως θα μπορούσε να είχε προχωρήσει περισσότερο η όλη προσπάθεια;
«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνει αποδεκτή ως φιλοσοφία η προαναφερόμενη άποψη και μετά να δουλέψουμε όλοι μαζί, συνολικά και συλλογικά, φορείς, ξενοδοχεία, τουριστικοί πράκτορες, και εν γένει όσοι εμπλέκονται στο κομμάτι αυτό που λέγεται τουρισμός, έτσι ώστε αυτό το όραμα να πάρει σάρκα και οστά, να βγει προς τα έξω ολοκληρωμένα, για να υπάρξουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα και τα ανάλογα αποτελέσματα.
Απ’ την πλευρά μου, αυτό που μπορώ να κάνω και θα το κάνω, είναι το Σεπτέμβριο να γίνει μια διευρυμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου στη Λέσβο. Σε αυτή θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι που έχουν ιαματικές πηγές στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ ήδη έχει αποδεχτεί την πρόσκληση να συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΕΟΤ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού, έτσι ώστε από κοινού να κοιτάξουμε πώς το δικό μας προϊόν, που υπάρχει σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, θα το αναδείξουμε και θα το προβάλουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.»

Στα σχέδιά σας είναι και η συνέχιση της ενεργούς παρουσίας σας στην αυτοδιοίκηση; Θα ήταν πρόωρο να σας ρωτήσουμε αν θα επιδιώξετε ρόλο και ποιον στις επόμενες εκλογές, που αν δεν αλλάξει κάτι θα γίνουν το Μάιο του 2014;
«Πρώτα απ’ όλα, το πιο βασικό κομμάτι για τις επερχόμενες εκλογές είναι αν η Λέσβος θα παραμείνει ένας δήμος ή θα γίνει περισσότεροι. Διαφορετικές θα είναι οι κινήσεις όλων μας αν έχουμε μπροστά μας την πρόκληση του ενός δήμου, αλλιώς αν έχουμε τρεις, τέσσερις, ή πέντε δήμους.
Άρα, κ. Πολλάτου, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί κάτω από ποιο πρίσμα θα γίνουν αυτές οι εκλογές και μετά και εγώ βέβαια θα ανακοινώσω τις προθέσεις μου. Όπως γνωρίζετε, πάνω από 20 χρόνια είμαι στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης, χρόνια που σημαίνουν πολλά. Πρόκειται για έναν κύκλο που άνοιξε το 1990, αλλά δεν ξέρω πότε θα κλείσει…»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey