![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Διαλύεται η αυτοδιοίκηση από διακοπή αποζημιώσεων, περικοπές σε αντιμισθίες και μείωση συμβούλων
Μόνο οι πλούσιοι θα έχουν τα επόμενα χρόνια την… πολυτέλεια να ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, μια και τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το Μνημόνιο ΙΙΙ, για την τετραετία 2013 - 2016, αν ψηφίζονταν χθες το βράδυ ως είχαν, επιφυλάσσουν σοβαρές ανακατατάξεις στα όσα έως τώρα ίσχυαν.
Μόνο οι πλούσιοι θα έχουν τα επόμενα χρόνια την… πολυτέλεια να ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, μια και τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το Μνημόνιο ΙΙΙ, για την τετραετία 2013 - 2016, αν ψηφίζονταν χθες το βράδυ ως είχαν, επιφυλάσσουν σοβαρές ανακατατάξεις στα όσα έως τώρα ίσχυαν. Η βασικότερη αφορά στη μη καταβολή αποζημίωσης για τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων σε συνεδριάσεις συμβουλίων και επιτροπών. Αυτό για τα δεδομένα του Νομού Λέσβου, σημαίνει πως δε θα παίρνει ούτε ένα ευρώ για τη βενζίνη του ο σύμβουλος που μετακινείται προς τη Μυτιλήνη ή τη Μύρινα για τη συνεδρίαση.
Πιο συγκεκριμένα, δύο ειδών «τσεκούρια» σε ό,τι αφορά στην αυτοδιοίκηση προβλέπει το μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε στη Βουλή κι επρόκειτο να ψηφιστεί χθες αργά το βράδυ. Το πρώτο αφορά στις αντιμισθίες των αιρετών και το δεύτερο στην περικοπή θέσεων εργασίας με τη μείωση των συμβούλων και των δημοσιογράφων που στελεχώνουν τους αυτοδιοικητικούς.
Μηδέν αποζημίωση
Μέχρι σήμερα, ο δημοτικός σύμβουλος που ταξίδευε προς τη Μυτιλήνη για παράδειγμα απ’ το Μεσότοπο, το Σκουτάρο, το Μόλυβο, ως αποζημίωση για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου λάμβανε - όπως μας είπε ο πρόεδρος του οργάνου, Χρήστος Κορδώνης - περίπου 70 ευρώ για κάθε συνεδρίαση. Ουσιαστικά για να καλύπτει τη βενζίνα και το φαγητό του, αφού δεν προβλεπόταν άλλη αποζημίωση. Ομοίως την ίδια αποζημίωση λαμβάνουν και οι σύμβουλοι που μετέχουν σε επιτροπές, είτε των δήμων, είτε των περιφερειών, για κάθε συνεδρίαση.
Με το μεσοπρόθεσμο, από την 1η Ιανουαρίου τού 2013 «τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής και των λοιπών επιτροπών των δημοτικών συμβουλίων των δήμων, καθώς και των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του Ν. 3852/2010 (σ.σ. οι περιφερειακές επιτροπές), δε λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των ανωτέρω οργάνων».
Αυτό σημαίνει πως για να εκλεγεί κανείς σύμβουλος, θα πρέπει να έχει την ευχέρεια να καλύπτει με δικά του χρήματα τη μετακίνηση για τα συμβούλια και τις επιτροπές που θα εκλεγεί ή θα οριστεί να μετάσχει.
«Με αυτό τον τρόπο διαλύουν την αυτοδιοίκηση, διότι την μετατρέπουν σε ένα χώρο προνομιακό για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκλέγονται ή για όσους αποσκοπούν σε άλλους στόχους για να βγάλουν τα σπασμένα», ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, Σταύρος Δημηρούδης.
Μείον 23% έως 50%
Όμως τα οικονομικά μέτρα στην αυτοδιοίκηση επεκτείνονται και στις αντιμισθίες των αιρετών. Πρώτοι που δέχονται περικοπές είναι οι πρόεδροι των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, που από την 1η Ιανουαρίου θα λαμβάνουν τα μισά απ’ ό,τι λαμβάνουν σήμερα ως αντιμισθία.
Για παράδειγμα, ο κ. Δημηρούδης στις αρχές τού 2011, όταν ξεκίνησε ο θεσμός, είχε αποδοχές της τάξης των 3.000 ευρώ. Σταδιακά μειώθηκαν στις 2.500, μετά στις 2.000 και απ’ το Σεπτέμβριο τού 2012 έπεσαν στα 1.600 ευρώ μηνιαίως, ενώ με τον καινούργιο χρόνο καθορίζονται σε 800 ευρώ. Αν ο αιρετός είναι δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος, θα μπορεί να επιλέξει το μισθό ή τη σύνταξή του, όπως έχει κάνει ήδη ο κ. Κορδώνης.
Μικρότερη μείωση επέρχεται με το μεσοπρόθεσμο στην αντιμισθία περιφερειαρχών, δημάρχων και αντιδημάρχων, αντιπεριφερειαρχών, αφού αυτή καθορίζεται με το βασικό μικτό μισθό γενικού γραμματέα υπουργείου, ο οποίος είναι σήμερα 4.500 ευρώ και από το νέο χρόνο θα είναι 3.450 ευρώ. Σε δήμους με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους, όπως της Λέσβου, η αντιμισθία των δημάρχων είναι ισόποση με το 60% των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου, ήτοι 2.700 ευρώ σήμερα, ενώ από 1/1/2013 θα διαμορφωθεί στα 2.070 ευρώ μικτές αποδοχές. Οι μικτές αποδοχές του περιφερειάρχη είναι όσες και του γενικού γραμματέα υπουργείου, ενώ ανάλογα διαμορφώνονται και οι μισθοί των αντιπεριφερειαρχών (75% της αντιμισθίας των περιφερειαρχών) και αντιδημάρχων (50% της αντιμισθίας των δημάρχων), που επηρεάζονται απ’ τη μείωση του μισθού γενικού γραμματέα κατά 23%. Με αυτά τα δεδομένα και ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο κάθε αιρετός, όσοι αφήνουν τη δουλειά τους, δύσκολα θα μπορούν να επιβιώσουν με την αντιμισθία που προβλέπει η αυτοδιοικητική τους θέση.
Εντέλλονται περιφερειάρχες και δήμαρχοι
«Διώξτε συμβούλους - δημοσιογράφους»
Δραστική μείωση του αριθμού των συμβούλων-συνεργατών και κανένα δημοσιογράφο προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, που αναφέρεται σε «επανακαθορισμό» των θέσεων ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε δήμους και περιφέρειες. Με τα νέα δεδομένα, για δήμους με τέσσερις αντιδημάρχους, όπως της Λήμνου, ο αριθμός του συνόλου των συμβούλων δεν μπορεί να ξεπερνά τους δύο, ενώ για δήμους με 13 αντιδημάρχους, όπως της Λέσβου, ο μέγιστος αριθμός συμβούλων ανέρχεται σε οκτώ. Επειδή ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, δεν έχει καλύψει το σύνολο των θέσεων συμβούλων που επιτρεπόταν να προσλάβει, δε θα χρειαστεί να απολύσει κανέναν.
Στις περιφέρειες, με το Μνημόνιο ΙΙΙ περιορίζονται δραστικά οι θέσεις συμβούλων-συνεργατών, αφού στο Βόρειο Αιγαίο απ’ τις 10 θέσεις που προέβλεπε ο «Καλλικράτης», από τον Ιανουάριο του 2013 θα επιτρέπονται μόλις πέντε. Οπότε αναμένεται, ο Νάσος Γιακαλής που μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες απασχολεί σήμερα επτά συμβούλους, θα αναγκαστεί να τους περιορίσει.
Βαρύς ο πέλεκυς πέφτει και στους δημοσιογράφους, αφού με το νέο μνημόνιο «καταργούνται οι θέσεις δημοσιογράφων στις περιφέρειες, καθώς και θέσεις μετακλητών ιδιαιτέρων γραμματέων δημάρχων που έχουν συσταθεί με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων». Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των Γραφείων Τύπων, και της Περιφέρειας και του Δήμου Λέσβου.