Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Θέματα που η επίλυσή τους θα διευκολύνει καθοριστικά, αφενός την ένταξη και νέων προτάσεων του Δήμου Λέσβου στο ΕΣΠΑ, και αφετέρου την υλοποίηση ήδη ενταγμένων έργων, έθεσε με υπόμνημά του στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013 ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. Τα ίδια θέματα ανέπτυξε στη συνεδρίαση και ο μετέχων ως πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Γιάννης Τσακίρης.
Το πρώτο θέμα αφορά στα έργα περιβάλλοντος και στο γνωστό ζήτημα που έχει προκύψει με την επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε όλο το νησί. Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα του δημάρχου, το γεγονός ότι αναγκαστικά τα έργα αυτά περνούν στη ΔΕΥΑΛ έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα έργα ύδρευσης - αποχέτευσης. Κι αυτό γιατί η μετάβαση αυτή από μόνη της δημιουργεί τουλάχιστον εξάμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων, αλλά και αντικειμενικές δυσκολίες απ’ την εξασφάλιση της ίδιας συμμετοχής της τάξης τού 9,75% για έργα των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, στην οποία υποχρεούνται οι ΔΕΥΑ.
Μελέτες «Θησέα»
Ένα δεύτερο ζήτημα που έθεσε η δημοτική αρχή, αφορούσε στην αξιοποίηση των μελετών που βρίσκονται υπό ολοκλήρωση και είχαν ξεκινήσει με χρηματοδότηση απ’ το πρόγραμμα «Θησέας». Όπως είπε ο κ. Τσακίρης μιλώντας στο «Ε», είναι αδύνατον να ανατεθεί μια καινούργια μελέτη τώρα και να προλάβει να ολοκληρωθεί ώστε να ενταχθεί το αντίστοιχο έργο στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν όμως ανατεθειμένες μελέτες μέσω του «Θησέα», που έχουν παγώσει λόγω διακοπής της χρηματοδότησης και οι οποίες θα μπορούσαν να αποπληρωθούν από το ΕΣΠΑ, ώστε να οδηγήσουν σε άμεση ένταξη έργων. Τέτοιες μελέτες είχαν αναθέσει σχεδόν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές σε όλη τη Λέσβο, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μελέτη των δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης των Μιστεγνών, των Νέων Κυδωνιών και γενικότερα των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Θερμής.
Κι άλλα μικρά έργα
Ο Δήμος Λέσβου ζήτησε ακόμη στο πλαίσιο της συνεδρίασης να υπάρξουν κι άλλες δράσεις παρόμοιες με αυτές που προωθούνται μέσω των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ). Από τη θετική εμπειρία στην κατάρτιση της πρότασης που υπέβαλε - όπως σημειώνεται στο υπόμνημα - «θεωρούμε αναγκαία την προκήρυξη μέτρων στην ίδια φιλοσοφία, που να επιτρέπουν την ένταξη αναγκαίων μικρών και μεσαίων ώριμων έργων, που δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν από άλλους πόρους, μετά και τη δραματική περικοπή τής ΣΑΤΑ».
Περισσότερες υποδομές
Τέλος, ο Δήμος Λέσβου, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για την επόμενη, πέμπτη κατά σειρά προγραμματική περίοδο, επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για τις νησιωτικές περιοχές προκειμένου να χρηματοδοτηθούν περισσότερες υποδομές απ’ ό,τι θα προβλεφθεί για την υπόλοιπη χώρα.
«Θα ήθελα να επισημάνω -και νομίζω συμφωνούμε όλοι σ’ αυτό- ότι οι υποδομές στα νησιά μας, παρά τα τέσσερα χρηματοδοτικά προγράμματα, δεν έχουν ολοκληρωθεί και έτσι θα προτείναμε για τη νέα προγραμματική περίοδο η πρόβλεψη για 40/60 υπέρ της καινοτομίας, να τροποποιηθεί σε 60/40 υπέρ των υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου», τόνιζε ο κ. Βουνάτσος σχετικώς στο υπόμνημα που κατέθεσε.