Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το συγγραφικό έργο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Ελευθερίας Παρασκευαΐδου - Λιαρούτσου και του Μιχάλη Λιαρούτσου παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στο θεατράκι τού ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος». Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της παρουσίασης του συγγραφικού έργου των γνωστών μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δ.Σ.Ε., που διοργάνωνε η Νομαρχιακή Επιτροπή τού Κ.Κ.Ε..
Για την Ελευθερία Παρασκευαΐδου - Λιαρούτσου μίλησε ο Δημήτρης Πατίλας και για το Μιχάλη Λιαρούτσο, ο Παναγιώτης Κουτσκουδής. Οι δύο τους παρουσίασαν τη ζωή και το έργο των δύο προσώπων που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση και υπήρξαν πρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Παγκρατίου και γραμματέας τής ΕΠΟΝ, αντίστοιχα. Ο Μιχάλης Λιαρούτσος πολέμησε και στη Μυτιλήνη, μέσα από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, ενώ η Ελευθερία Παρασκευαΐδου - Λιαρούτσου φέρεται επισήμως γεννημένη στη Μήθυμνα της Λέσβου, παρ’ όλο που γεννήθηκε στη Χαλκιδική το 1924, από γονείς πρόσφυγες Μικρασιάτες. Οι δύο τους παντρεύτηκαν το 1957, συνδεόμενοι μέσω κοινών αγώνων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στο νησί.
Το πρώτο μυθιστόρημα της Ελευθερίας Παρασκευαΐδου - Λιαρούτσου, «Με τα φτερά της αθωότητας», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Εντός» το 1999 και ακολούθησαν διαδοχικές εκδόσεις του το 2000, το 2002, το 2003, το 2004 και το 2009. Το 2002 κυκλοφόρησε και πάλι απ’ τις εκδόσεις «Εντός» το δεύτερο μυθιστόρημά της, «Μαντώ, με της ψυχής τα μάτια», που επανεκδόθηκε το 2003 και το 2004. Το 2004, και πάλι απ’ τις εκδόσεις «Εντός», κυκλοφόρησε το τρίτο μυθιστόρημά της, «Ερμίνα. Χαμόγελο στο αύριο». Είχε ασχοληθεί και με την ποίηση, αλλά τα ποιήματά της παρέμειναν ανέκδοτα. Άφησε την τελευταία της πνοή τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας περάσει το τελευταίο διάστημα της ζωή της καθηλωμένη για αρκετό καιρό στο κρεβάτι.
Ο Μιχάλης Λιαρούτσος ζει σήμερα στην Καισαριανή. Είναι συγγραφέας επτά μυθιστορημάτων και δυο ποιητικών συλλογών και συγκεκριμένα των: «Το ’48 χωρίς φεγγάρι» («Σύγχρονη Εποχή», Α΄ έκδοση 1986, Β΄ έκδοση 1988 και «Εντός», Γ΄ έκδοση 2008), που βραβεύτηκε με το Βραβείο Μενέλαου Λουντέμη από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών το 1988, «Τελειώνοντας ο Δεκέμβρης («Σύγχρονη Εποχή» 1987, «Εντός» 2000, νέα έκδοση συμπληρωμένη), «Στης δύσης την αντιφεγγιά» («Μοχλός» 1994, «Εντός» 2012), «Των εν ερημίαις και όρεσι…» («Εντός» 1996), «Δρόμοι παλιοί» («Εντός» 1998), «Αναζητώντας τη Βερόνικα» («Εντός» 2003, Α΄ και Β΄ έκδοση), «Στη δίνη του εμφυλίου», «Μέρες του ’45, ’46, ’47» («Εντός» 2007), «Από ώρας Πρώτης έως Ενάτης» («Εντός» 2004), «Τινά εκ των ένδον» («Εντός» 2006).
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παρουσίαση διαφανειών και απόδοση αποσπασμάτων από τα έργα τους, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Παράλληλα, στο φουαγέ του θεάτρου τού ΦΟΜ λειτουργούσε έκθεση βιβλίων των τιμωμένων.