Θύελλα αντιδράσεων και δηλώσεων προκάλεσε προχθεσινή αόριστη αναφορά στα τρία πρώτα Προεδρικά Διατάγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στο Εσωτερικών, η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Θύελλα αντιδράσεων και δηλώσεων προκάλεσε προχθεσινή αόριστη αναφορά στα τρία πρώτα Προεδρικά Διατάγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σχετικά με τη διάσπαση και συγχώνευση του τέως υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε άλλα υπουργεία, χωρίς να υπάρχει καμμιά διευκρίνιση σχετικά με την τύχη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Την αρχική δυσάρεστη εντύπωση για κατάργηση της γενικής γραμματείας διέλυσαν χθες το μεσημέρι ασφαλείς πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα υπάγεται πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών. Μένει τώρα να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει και με τις αρμοδιότητες που είχε η γενική γραμματεία.
Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάγεται πλέον η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε χθες και στάλθηκε για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο. Η εξέλιξη αυτή ρίχνει τους υψηλούς τόνους που είχαν ανέβει από το προχθεσινό «θολό τοπίο», που μάλιστα άφηνε αρκετά περιθώρια για να υποθέσει κανείς ότι η υπηρεσία οδηγείται σε κατάργηση.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός πως - παρ’ ότι δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις - την ενσωμάτωση της γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής στο υπουργείο Εσωτερικών είχαν προαναγγείλει με δημοσιεύματά τους εφημερίδες της Αθήνας. Ειδικότερα, το «Βήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με το τρίτο διάταγμα ανασυσταίνεται το υπουργείο Οικονομικών και συγχωνεύεται το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Οι υφιστάμενες γενικές και ειδικές γραμματείες των συγχωνευόμενων υπουργείων θα αποτελούν εφεξής αντίστοιχες γραμματείες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Μόνη εξαίρεση την οποία προβλέπει το σχέδιο διατάγματος, είναι ότι η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μετατρέπεται σε γενική γραμματεία και το σύνολο των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του, όπως και το προσωπικό του, μεταφέρεται στο υπουργείο Εσωτερικών…»
Οι αντιδράσεις
Πριν γίνουν γνωστές οι νεώτερες εξελίξεις, η πρώτη αντίδραση έφθασε χθες το πρωί από το Σύλλογο Εργαζομένων του πρώην υπουργείου Αιγαίου που με ανοιχτή επιστολή του ζητούσε να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις του πρωθυπουργού για την τύχη της γενικής γραμματείας. Αναφέρεται, δε, σε μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις που ξεκίνησαν από το πρώην υπουργείο, όπως η δημιουργία των ΚΕΠ, ενώ κάνει λόγο για σημαντικές αρμοδιότητες όπως εκείνη των άγονων γραμμών, τις δράσεις για υδροδότηση των μικρών νησιών, τη διαδικασία ίδρυσης Ελληνικού Νησιώτικου Παρατηρητηρίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τις δράσεις προστασίας του φυσικού δομημένου περιβάλλοντος, τις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις κ.ά. που επί 20 χρόνια αναπτύσσει η γενική γραμματεία και οι οποίες θα χαθούν.
«Δυστυχώς, ακόμη και η ελλιπής ενημέρωση που υπήρξε από την πρώτη μέρα σχετικά με την τύχη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ότι όλα αυτά τα ζητήματα θεωρούνται “λεπτομέρειες” που θα ρυθμιστούν αργότερα... Προαναγγέλλεται δηλαδή ο οριστικός ενταφιασμός της νησιωτικής πολιτικής σα διακριτό αντικείμενο της κρατικής παρέμβασης», σχολιάζει μεταξύ άλλων η σχετική επιστολή.
Τονίζεται, καταλήγοντας, από τους εργαζομένους ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τόσο για να καταγγείλουν την υποβάθμιση της γενικής γραμματείας, όσο και για να διασφαλίσουν στο ακέραιο τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των υπαλλήλων της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Καλούν μάλιστα και τους τοπικούς φορείς του Αιγαίου σε συντονισμένη δράση για το θέμα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο πρώην υπουργείο Αιγαίου, Κώστας Κελαϊδίτης, ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι για τις εξελίξεις όσον αφορά στη μεταφορά της γενικής γραμματείας στο υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι θετικό», δήλωσε στο «Ε», «το ότι κατ’ αρχήν δεν καταργείται, όπως όλα δείχνουν, η γενική γραμματεία. Μένει να δούμε όμως αν η μεταφορά στο υπουργείο Εσωτερικών γίνεται με τις ίδιες αρμοδιότητες ή αν θα αποδυναμωθεί.»
Όσον αφορά στο θέμα των αρμοδιοτήτων, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου, Δημήτρης Καπετανάς, και στενός συνεργάτης του Νίκου Σηφουνάκη, δήλωσε χθες στο «Ε» πως θεωρεί «από τη μέχρι τώρα ενημέρωση, ότι οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν αυτούσιες μαζί με τη γενική γραμματεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό θα ξεκαθαριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες όμως δε νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή.».
Πού να παραδώσει;
Ο τέως υφυπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πάνος Καμμένος, μιλώντας χθες το πρωί στο «Ε», έκανε γνωστό ότι ζήτησε ενημέρωση από το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, για την τύχη της γενικής γραμματείας. «Περιμένω να με ενημερώσουν για να ξέρω πού θα πάω να παραδώσω τη γενική γραμματεία. Αν δεν πάρω απάντηση, θα έρθω στη Μυτιλήνη απλά ως ιδιώτης για να χαιρετίσω τον κόσμο.»
Σε χθεσινή του δήλωση, τέλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός σχολίασε την αναδιάταξη των υπουργείων από τη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη η κατάργηση των υπουργείων Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου.
«[…] Το υπουργείο Αιγαίου, το οποίο μάλιστα ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου», αναφέρει μεταξύ άλλων, «υπηρέτησε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων του νησιωτικού χώρου, υπό το πρίσμα μάλιστα της εθνικής απειλής. Θεωρώ ότι η κατάργηση του υπουργείου Αιγαίου είναι εσφαλμένη και ότι τα θέματά μας θα υποβαθμιστούν.»
Και… πρόταση της «Επόμενης μέρας»
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Επόμενη Μέρα», Άρης Χατζηκομνηνός, σε ανακοίνωσή του κάλεσε το δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή, ν’ αξιοποιήσει την ευκαιρία για να χρησιμοποιήσει το κτήριο της γενικής γραμματείας (το οποίο όπως είναι γνωστό ανήκει στο δήμο) για να λειτουργήσει εκεί το νέο δημαρχείο. Ασκεί μάλιστα κριτική για τις «άναρθρες κραυγές στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της δημοτικής αρχής κ. Γιακαλή, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση απλά είχε συγχωνεύσει τα δυο υπουργεία Ναυτιλίας και Αιγαίου…».