Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους φοιτητές στην Ευρώπη, αναλογικά με το πληθυσμιακό της μέγεθος, και αυτό το ρεκόρ ισχύει τόσο για τα ελληνικά ΑΕΙ όσο και στα ευρωπαϊκά.
Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους φοιτητές στην Ευρώπη, αναλογικά με το πληθυσμιακό της μέγεθος, και αυτό το ρεκόρ ισχύει τόσο για τα ελληνικά ΑΕΙ όσο και στα ευρωπαϊκά, καθώς η χώρα μας παραμένει ο μεγαλύτερος «εξαγωγέας» φοιτητών στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εκπαίδευση, το 2009, ένα στα τρία άτομα έως 24 ετών στην Ελλάδα ήταν φοιτητής (ή σπουδαστής) σε ΑΕΙ! Συγκεκριμένα, οι φοιτητές ήταν το 29,9% του συνόλου όλου του πληθυσμού στην εκπαίδευση (μαθητές δημοτικού, γυμνασίου - λυκείου και φοιτητές-σπουδαστές). Το ποσοστό αυτό φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι φοιτητές των πανεπιστημίων και οι σπουδαστές των ΤΕΙ (πανεπιστήμια και ΤΕΙ συναποτελούν τα ΑΕΙ) προσεγγίζουν τους 450.000. Έτσι, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, καθώς στην Ευρώπη των 27 κρατών-μελών κατά μέσον όρο οι φοιτητές σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν το 17,4% του συνόλου του μαθητικού-φοιτητικού πληθυσμού. Μετά τη χώρα μας, ακολουθούν η Σλοβενία, όπου οι φοιτητές των ΑΕΙ αποτελούν το 25,7% του συνόλου, και η Λεττονία με 24,4%.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών αυξάνεται ακόμη περισσότερο, καθώς στα στοιχεία για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε χώρα δεν περιλαμβάνονται όσοι σπουδάζουν σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα είναι μακράν η πρώτη σε αριθμό «εξαγωγέας» φοιτητών. Το 5,5% του συνόλου του μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού σπουδάζει στο εξωτερικό (περίπου 51.000) - και κυρίως στην Ευρώπη. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,6%. Μας ξεπερνούν, ποσοστιαία, μόνον η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, χώρες που οι νέοι τους παραδοσιακά σπουδάζουν σε Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο - Ολλανδία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.
(Από ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά στην «Καθημερινή».)