Αρχή με κοσμοσυρροή…

01/07/2012 - 05:56
Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, την οποία σηματοδότησε και η μεγάλη συμμετοχή του κοινού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είχε διοργανώσει για το Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, που έχει οριστεί να είναι το 2010.
Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, την οποία σηματοδότησε και η μεγάλη συμμετοχή του κοινού, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η εκδήλωση που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είχε διοργανώσει για το Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, που έχει οριστεί να είναι το 2010.

Επρόκειτο για την εναρκτήρια μιας σειράς αντίστοιχων εκδηλώσεων που πρόκειται να διοργανώσει το Μουσείο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας, με αρχικό καλεσμένο ομιλητή το μέχρι και χθες πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέα Τρούμπη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και της εκπαίδευσης, ανάμεσα στους οποίους ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης, η αντιδήμαρχος Μαρία Λόζου, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Ιωάννης Μαντής, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Αδαμαντία Κοντέλλη, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αθανάσιος Φραγκόπουλος, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Τσακίρης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Πιττός, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξεναγών, αλλά και πολλοί πανεπιστημιακοί, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, φοιτητές και μαθητές.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αναφορά από το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, στη σημασία της ανακήρυξης από τον ΟΗΕ του 2010 ως Διεθνούς Έτος Βιοποικιλότητας, «μια γιορτή της ζωής πάνω στη γη». Ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτοβουλία του Μουσείου να οργανώσει κατά τη διάρκεια του έτους σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Το είδος του μήνα», οι οποίες θα περιλαμβάνουν την παρουσίαση εκθέσεων, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις και προβολές.



Υμνώντας τη βιοποικιλότητα
Ακολούθησε διάλεξη από τον καθηγητή Ανδρέα Τρούμπη, ο οποίος ξεκίνησε προβληματίζοντας το κοινό με την πρότασή του «Όχι άλλα Πάντα», θέλοντας να επισημάνει ότι η προστασία της βιοποικιλότητας δεν αφορά μόνο στην προστασία των ειδών, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθεί πρωτίστως στη μελέτη των διαδικασιών. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το φυτοπλαγκτόν «Emiliania Huxleyi», η μελέτη του οποίου συμβάλλει στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή, τόνισε τη σημασία της μελέτης των οικοσυστημάτων και των διεργασιών για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη, αναφέροντας παράλληλα ότι η προστασία της βιοποικιλότητας προσφέρει στον άνθρωπο προϊόντα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή του. Ο κ. Τρούμπης επεσήμανε, επιπλέον, ότι στον τομέα αυτό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και ειδικότερα το Τμήμα Περιβάλλοντος, πρωτοπορούν από την ίδρυσή τους, περιλαμβάνοντας όλους τους ειδικούς επιστήμονες που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο της έρευνας στους αντίστοιχους τομείς.

Και το ντοκυμαντέρ
Ακολούθησε η προβολή του ντοκυμαντέρ «Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο», το οποίο δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Τρούμπη, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλήθηκε και το ντοκυμαντέρ του BBC «Aristotle’s lagοon», το οποίο αποτελεί έναν «ύμνο στη φύση και τη βιοποικιλότητα της Λέσβου».
Μάλιστα, το ντοκυμαντέρ «Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο» θα προβάλλεται καθημερινά στο Μουσείο, ενώ ειδικές προβολές θα γίνονται για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για φοιτητές.
Στην εκδήλωση απέστειλαν τους χαιρετισμούς τους και ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, και ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, οι οποίοι εκτός άλλων τόνισαν τη σημασία της για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Λέσβου για τον πλούτο της βιοποικιλότητας του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey